To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - OC, rejestracja i inne takie

Anonymous - 13-01-2008, 11:36
Temat postu: OC, rejestracja i inne takie
Witam

Na początek trochę szczegółów: samochód kupiłem w sierpniu 2007 z oc i przeglądem ważnym od lutego 2008. Nie przerejestrowałem go jeszcze, bo nie chciałem podpisywać nowej umowy OC (dla mnie oc to 1500zł :| ).

Niestety teraz szerokimi krokami zbliża się luty i trzeba będzie go niestety przerejestrować na mnie...

Mam spisaną umowę, ale bez daty (umówiliśmy się ze sprzedającym, że date wpiszemy gdy będę szedłrejestrować samochód).

Chcę jednak, żeby samochód był zarejestrowany na dziadka lub ojca (ze względu na 60% zniżki) ze mną jako współwłaścicielem. Czy muszę napisać nową umowę z nowymi danymi, czy wystarczy, że przepiszę jakośsamochód na jedoego z powyższych Panów? Jak będzie teraz wyglądała u mnie cała procedura rejestracyjna?

Z góry dziękuję,
Pozdrawiam

sampler - 13-01-2008, 13:34

Dopisz dziadka jako wspolwlasciciela i juz masz jego znizki. Nie wiem czy nie potrzeba miec udokumentowanej bezszkodowej jazdy ale ja tam zrobilem.
Anonymous - 13-01-2008, 13:49
Temat postu: Re: OC, rejestracja i inne takie
rafamalk napisał/a:
Witam

Na początek trochę szczegółów: samochód kupiłem w sierpniu 2007 z oc i przeglądem ważnym od lutego 2008. Nie przerejestrowałem go jeszcze, bo nie chciałem podpisywać nowej umowy OC (dla mnie oc to 1500zł :| ).

Niestety teraz szerokimi krokami zbliża się luty i trzeba będzie go niestety przerejestrować na mnie...

Mam spisaną umowę, ale bez daty (umówiliśmy się ze sprzedającym, że date wpiszemy gdy będę szedłrejestrować samochód).

Chcę jednak, żeby samochód był zarejestrowany na dziadka lub ojca (ze względu na 60% zniżki) ze mną jako współwłaścicielem. Czy muszę napisać nową umowę z nowymi danymi, czy wystarczy, że przepiszę jakośsamochód na jedoego z powyższych Panów? Jak będzie teraz wyglądała u mnie cała procedura rejestracyjna?

Z góry dziękuję,
Pozdrawiam

Jeśli możesz to spisz ze sprzedającym nową umowę, gdzie jako kupujący oprócz ciebie będzie też dziadek lub ojciec. To byłoby najprostsze. Jeśli już nie masz takiej możliwości, to powinieneś podarować połowę samochodu np: ojcu. Tutaj masz link, gdzie możesz poczytać jak to zrobić.
Pamiętaj też, że umowę OC trzeba wypowiedzieć na piśmie najpóźniej na jeden dzień przed końcem polisy. W sumie ten obowiązek spoczywa na właścicielu pojazdu, którym formalnie wciąż jest sprzedający, ale jeśli wpiszesz do tej umowy K/S, którą teraz masz jakąś datę przed końcem obecnej polisy OC to ten obowiązek spadnie na ciebie (będziesz miał 30 dni, żeby powiadomić TU, że nabyłeś auto z ich polisą i czy chcesz ją kontynuować, czy nie, ale lepiej nie zwlekać i od razu ich powiadomić że rezygnujesz, jak już wpiszesz datę do umowy K/S).

Rozejrzyj się też dobrze za jakąś tańszą polisą OC. W tej chwili najtaniej jest chyba w markecie ubezpieczeniowym mBanku, ale warto też sprawdzić w MTU czy u tych wszystkich ubezpieczycieli telefonicznych - oni teraz ostro walczą o rynek, więc może znajdziesz coś tańszego.

Rudy - 13-01-2008, 21:41

Wystarczy umowa darowizny ze przekazujesz ojcu/dziadkowi caly albo czesc samochodu. W przypadku darowizny ojciec - syn nie ma podatku od darowizny bo to jest I grupa pokrewienstwa czy jakos tak. A co do dziadka to nie wiem, ale chyba tak samo.
Ja mialem podobny problem i "podarowalem" ojcu samochod i zarejestrowalem na niego.