Pajero IV - [Pajero I (87r)] Jak podwyższyć przód auta?
rtvstefan - 13-01-2008, 12:11 Temat postu: [Pajero I (87r)] Jak podwyższyć przód auta? Witam, problem jest taki, że wymieniłem oba tylne resory na świeżo krempowane, ale oryginalne od Pajero, ale mają 3 pióra główne i 1 pomocnicze.
A poprzednie miały 4 pióra i 1 pomocnicze.
Ale niestety byłem zmuszony je wymienić, ponieważ pękło jedno pióro, myślę, że te pierwsze resory były bardziej elastyczne i powstał teraz taki problem, że bardzo znacznie podniosło się mi auto z tyłu o kilka centymetrów.
Nie przewiduję wozić znacznych cięzarów w samochodzie.
Co zrobić, żeby wyrównać poziom?
Jak podnieść przód, bez większych przeróbek?
Pozdrawiam.
[ Dodano: 13-01-2008, 12:17 ]
Oraz jeszcze jedno pytanie.
Czy montaż dodatkowego oświetlenia halogenowego dalekosiężnego, wymaga jakiegoś zapisu stacji kontroli pojazdów?
Oraz, czy to dodatkowe oświetlenie ma świecić razem ze światłami drogowymi?
Planuję zamontować 2 takie lampy.
Anonymous - 13-01-2008, 14:34
Ja mam zamontowane dwa halogeny dalekosieżne i nie było najmniejszego problemu ze stacją. Świecą razem ze światłami długimi/drogowymi. Pamiętaj, że czeka Cię dołożenie zespołu przekaźników pod te lampy. Mam jeszcze do zamontowania przeciwmgłowe ale ciągle zastanawiam się gdzie. Optymalnie jest pod zderzakiem ale wyglądają tak sobie.
Anonymous - 13-01-2008, 19:12
Potwierdzam, Ja również mam zamontowane na orurowaniu dwa dalekosiężne działające razem z długimi i na przeglądzie nie było najmniejszego problemu z tego względu,
pantonik1 - 13-01-2008, 22:30
acinski napisał/a: | Optymalnie jest pod zderzakiem ale wyglądają tak sobie. | nie pamiętam dokładnie gdzie to szukać, ale przeciwmgielne mają swoje przepisy: ile nad ziemią, jak po bokach roztaw , czy od siebie roztaw. na tygodniu będę u swego mechanika moge popytać, albo koledzy niech jeszcze napiszą. ja kiedyś zamontowałem w suzuki vitarze i przeszło mi to tylko dlatego, że byli to znajomi. inaczej by mi albo pozasłaniał, albo zdją, bo miałem pozakładane byle gdzie:-(
Gene - 14-01-2008, 09:16
rtvstefan napisał/a: | Co zrobić, żeby wyrównać poziom?
Jak podnieść przód, bez większych przeróbek? |
Co to znaczy bez wiekszych przerobek? Pajero I zawieszony jest z przodu na wahaczach z drążkami skrętnymi. Mozesz podkrecic delikatnie na drazkach jesli jeszcze sie da tylko uwazaj aby nie rozwalic.
Lub co pewniejsze wymien amortyzatory na nowe.
rtvstefan - 14-01-2008, 19:05
Co to znaczy delikatnie?
Jeden obrót? Dwa obroty? W prawo czy w lewo?
Oczywiście mam nadzieję, że trzeba kręcić specjalnym kluczem z tyłu samochodu, tam gdzie kończą się drążki. A czy wymiana amortyzatorów na nowe będzie miałą rzeczywiście wpływ na wysokość zawieszenia?
Pozdrawiam.
Gene - 15-01-2008, 09:00
Delikatnie znaczy z umiarem. Bo moze sie okazac ze przesadzisz z wysokoscia. Nigdy nie krecilem sam ale do tego wystarczy zwykly klucz warsztatowy a kierunek tak jak gwint idzie. Ile obrotow nie wiem to wyjdzie w praniu. Choc tak naprawde powinienes zainwestowac w nowe elementy zawieszenia drazki i amory. Takie zabawy to nie zarty i mozna zrobic sobie krzywde kiedy stary i wymeczony drazek walnie a jest to wysoce prawdopodobne przy tym autku. Amortyzatory oczywiscie nie wplywaja na wysokosc przodu ale ich dzialanie wplywa na to jak przod sie zachowuje. No i po tych wszystkich zmianach i modyfikacjach radze zrobic geometrie aby uniknac awarii przegubow.
Anonymous - 15-01-2008, 20:16
Jeszcze o światłach. Przeciwmgłowe:
Rozporządzeniem w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia (Dz.U. z 2003 r. nr 32) w samochodzie osobowym można zamontować dwa przednie reflektory przeciwmgłowe. Mogą one mieć barwę białą bądź żółtą. Muszą zostać umieszczone nie dalej niż 400 mm od obrysu bocznego auta, nie wyżej niż światła mijania oraz nie niżej niż 250 mm od dolnej krawędzi samochodu. Kolejny wymóg to możliwość włączania i wyłączania halogenów niezależnie od świateł mijania czy drogowych. Jeśli zamontowane przez nas reflektory nie będą spełniać któregoś z tych warunków, samochód nie przejdzie badania technicznego.
Anonymous - 15-01-2008, 20:27 Temat postu: Re: [Pajero I (87r)] Jak podwyższyć przód auta?
rtvstefan napisał/a: |
Ale niestety byłem zmuszony je wymienić, ponieważ pękło jedno pióro, myślę, że te pierwsze resory były bardziej elastyczne i powstał teraz taki problem, że bardzo znacznie podniosło się mi auto z tyłu o kilka centymetrów.
|
Wrzuć na pakę 150 kg i pojeździj trochę to przysiądzie...
rtvstefan - 16-01-2008, 16:21
Dzięki za radę.Co do swiateł to zamierzam zamontować nie przeciwmgłowe tylko dalekosiężne czyli mają swiecic z drogowymi, tak myslę.Apropo drążków to podkręciłem prawie na maksa ale kupiłem zarazem zapasowe. Pozdrawiam
[ Dodano: 04-02-2018, 21:16 ]
Witam i tak upłynęło lat prawie dziesięć i resory cale i drążki całe a na dachu dodatkowe cztery lampy. pozdrawiam!
|
|
|