To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Skaczą wolne obroty jak ruszam kierownicą

Anonymous - 16-01-2008, 21:17
Temat postu: Skaczą wolne obroty jak ruszam kierownicą
Witam

Czekałem na żonę(2-3 minuty), silnik pracował na wolnych obrotach równiutko 750 obrotów(podaje z taka dokładnoscia bo po 500 mam jeszcze kilka kresek do 1000), w pewnej chwili skręciłem kierownicą w prawo i wróciłem na miejsce, obroty skoczyły na około 1000 i spadły do 750, :shock: spróbowałem ponownie i znowu to samo i tak kilka razy i za kazdym razem to samo skakały do około 900-1000 i wracały. Wróciłem pod garaż i kolejny raz spróbowałem znowu to samo :shock: czary czy co, jaki moze byc zwiazek kręcenia kierownicą ze wspomaganiem a wolnymi obrotami.

Pozdrawiam

saphire - 16-01-2008, 21:26

A co w tym takiego dziwnego? Stoisz w miejscu, kręcisz kółkiem, pompa wspomagania generuje większe obciążenie dla silnika więc ECU podbija obroty na tyle by sprostać temu obciążeniu...
Anonymous - 16-01-2008, 21:54

Ha! serdeczne dzieki za rozjasnienie, myslalem o czyms takim, ale uwazałem, że powinny spadac a nie wzrastać, a to komputer czuwa :) i chwała mu za to, ale zeby jeszcze umiał sie wytłumaczyć nie było by tych zbędnych pytań
Pozdrawiam

saphire - 17-01-2008, 10:39

Tak samo będzie jak włączysz klimę i będzie się co jakiś czas załączała sprężarka to komp będzie starał się podbić obroty by zrównoważyć to obciążenie - analogicznie tez jest jak podusisz trochę hebel tocząc się po śliskim na luzie i abs zadziała - tez obroty podskoczą, także gdy włączysz światła i ogrzewanie szyby itp. itd.