To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero IV - SKRZYNIA BIEGOW - klopoty

Anonymous - 22-01-2008, 00:48
Temat postu: SKRZYNIA BIEGOW - klopoty
Witam wszystkich forumowiczow , jestem tutaj pierwszy a autko juz mam drugi roczek pajero sport 2,5 td 115KM 2006 VII , kupiony w salonie (to nie po to zeby sie przechwalac tylko po to zeby powiedziec jaki mam klopot) autko ma przejechane około 15tys km i mam ciągle problemy ze skrzynia biegów od początku jak go tylko kupiłem a dokładnie z 3 biegiem (skrzynia manual) przy zmianie z 2 na 3 w dzwigni czuc jak by szarpniecie (w ASO w Kaliszu byl wymieniany synchronizator i jakies czesci i oczywiscie olej w skrzyni) i nic to nie pomogło sytuacja jest taka sam , a zimą jeszcze jak jest ponizej zera bardzo ciężko chodzi skrzynia zanim auto sie rozgrzeje , nie wiem co z tym zrobic gwarancja kończy się a serwisy mnie zbywaja twierdząc że to normalne w tych modelach i z czasem to sie dotrze jak stwierdził serwisant z Kalisza :? , jeśli ktoś miał coś podobnego bardzo bym prosił co z tym zrobić i czy faktycznie takie zachowanie skrzyni jest normalne w tych modelach, pozdrawiam
Gene - 22-01-2008, 08:52

He he, nie potrafie Ci pomoc nie przejechawszy sie Twoim samochodem. Moge tylko powiedziec, ze tam wszystko jest polaczone ze soba na sztywno (mechanicznie). Nie ma tak jak w Wagonie III i IV, ze to elektronika odpowiada za zmiane biegow. Mi tez biegi wchodza ciezko. Szczegolnie na zimno 2 i oczywiscie redukcja do 1. Z trzecim biegiem nie ma juz klopotu. Dla mnie to normalne zachowanie i ciesze sie, ze czasami troche walcze z dzwignia. Czuje, ze jade a nie elektronika wyrecza mnie bez wysilku. Rowniez bylem tym faktem zaniepokojony. Dosyc dokladnie wytlumaczono mi zasade pracy tej skrzyni i od tej pory nie mam stresu. Szczegolnie, ze raczej nie krece auta wysoko i czesto spokojnie i wolno zmieniam biegi przy zalecanych obrotach powodujacych ekonomiczna i plynna jazde. Moja zona bardziej narzeka na ta nieszczesna [2] ale ona nie jezdzi codziennie i oczekuje plynnosci z plaskatego.
Jesli masz zastrzezenia co do pracy skrzyni biegow podjedz na sprawdzenie tego podzespolu do innego ASO. Umow sie i popros o skontrolowanie poprawnosci dzialania. Masz gwarancje powinienes ja wykorzystac.

Anonymous - 23-01-2008, 13:34

Gene, Witaj.Powidz mij czy jest jakaś strona ze schematem skrzyni biegów do pajero 2,5 td z 88 r.Wyjąłem skrzynię i zabieram się za naprawę.Wiem że napewno będę potrzebował tryby piątki(może coś jeszcze).Może znasz jakiś sklepik z częściami do skrzyni?Może masz jakieś materiały schematy cokolwiek.W mojej skrzyni nie ma 5-tki i tak żęzi na 1-2-3(przestaje po ponownym wyłączeniu i włączeniu) tylko 4 jest ok.Proszę o jakąś poradę(tylko nie serwis)Pozdrowionka.
Gene - 23-01-2008, 15:22

ziemek123, napisz na pw do ZbyszkaM2. To jest gosc o wieloletnim doswiadczeniu, posiadajacy kilka Pojarek. Mysle, ze w sprawach starszych modeli wiecej informacji znajdziesz tu: http://www.forum4x4.pl/fo...6e7213002d47751
Anonymous - 23-01-2008, 19:02

Gene, dzięki Gene pozdro dla ciebie.Zbyszek już mi pomógł.
Anonymous - 23-01-2008, 23:14

:) witam , no to troche mnie pocieszyles , jesli tak samo ciezko chodzi w twoim to przynajmniej mnie to juz tak nie stresuje , ogolnie jestem zadowolony z autka szczegolnie jak zjezdzam na łono natury :) autko jest w zywiole i nie straszne mu błota a i z niezbyt gleboka woda tez nie ma problemu , tez tak mysle zeby jeszcze skorzystac z gwarancji bo do lipca tylko jeszcze mam , prawie pol roku , mysle ze cos moze sie na to poradzi , w Kaliszu nie dali rade i po wymianie synchronizatora poddali sie ale moze jakis inny lepszy serwis jest w wielkopolsce , moze ktos zna bardzo byl bym wdzieczny za info
Gene - 24-01-2008, 09:22

MarekM napisał/a:
jesli tak samo ciezko chodzi w twoim
nie wiem czy to dobre okreslenie, bo biegi w naszym Sporcie przelaczaja sie plynnie. Tylko czasami ciezko wchodzi 2-ka. Jest to najbardziej odczuwalne wlasnie zaraz po ruszeniu kiedy auto jest jeszcze zimne. Do tego dochodzi 1-ka podczas redukowania. Mysle, ze jest to zwiazane z zasadami budowy skrzyni i musi tak byc. Mam tak od pierwszego dnia i tak bylo w Sporcie, ktorym jezdzilem wczesniej. Jednak w Pininie nie bylo z tym mechanizmem takich trudnosci.
p.s. 2006, 2007, 2008... gwarancja fabryczna jest na 3 lata wiec jak dobrze licze masz czas do lipca ale 2009 :wink:

Anonymous - 24-01-2008, 14:52

Gene napisał/a:
gwarancja fabryczna jest na 3 lata

A nie na 100m kkm tylko?

Gene - 24-01-2008, 15:21

elili kochanie... tak na sto metrow :wink:
jest na sto tysiecy ale tu raczej chodzi o czas nie o licznik. MarekM, chyba nie jest w stanie okreslic, ze w lipcu dokreci te 100 tysiecy.
* Gwarancja wynosi 36 miesięcy lub 100.000 km (w zależności co nastąpi wcześniej) od PIERWSZEGO DNIA GWARANCJI, tj. od dnia wydania pierwszemu nabywcy nowego pojazdu, co potwierdza wpis do Karty Rejestracyjnej.