To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[XX-92]Lancer C6x i starsze - [C68A 1.8] Czy założenie LPG do Miśka to dobry pomysl?? Pomó

Anonymous - 23-01-2008, 11:20
Temat postu: [C68A 1.8] Czy założenie LPG do Miśka to dobry pomysl?? Pomó
Mam swojego miśka od 3 tygodni i zastanawiam się nad zainstalowaniem Gazu. Byłem w jednym warsztacie i dowiedziałem sie ze do tego typu silnika można założyć gaz pół sekwęcyjny cena ok 1700 zł. a w innym zakładzie powiedzieli ze tylko gaz sekwęcyjny a jego cena to ok 2500 zł. wiec róznica dosyć duża a podobno różnica w spalaniu niewielka. doradzcie mi bo się już troche zgubiłem. aha i czy silnik mojego miśka wytrzyma tą instalacje. z góry dziękuje :D
romek555 - 25-01-2008, 21:52

witaj,
pierwszy raz słyszę o instalacji półsekwencyjnej, jest 2G (mieszlanik), 3G wtrysk ciągły, 4G sekwencja i "5G" wtrysk fazy ciekłej określany czasem jako "4G+"
osobiście zakładałbym 4G bez względu na kasę, te 800,00 zwrócą się bardzo szybko
ja zakładałem LPG w 2000 roku i jedyna możliwość jaką wówczas miałem to 2G - mieszalnik przed kolektorem ssącym, spalanie 8-10 LPG w porównaniu do 7 litrów Pb (wzrost 15-40%) byłem rozczarowany, tymardziej, że kulałem ok. 40 kkm rocznie
pewnie, gaz i tak był dobrą inwestycją (2800,00), ale gdybym miał do wyboru 4G za 50% więcej, to bym się nie zastanawiał
czy silnik wytrzyma? to zależy od jego kondycji, mój miał ok. 150kkm jak zakładałem i dojechał bez bólu do 300kkm

Anonymous - 26-01-2008, 15:18

:roll: Ja do mojego lancerka włożyłem instalacje bez pośrednia z powietrzem leci gaz. Działa bez zarzutów a wtedy to był koszt 1120zł to jakieś 3 lata i jestem zadowolony.
Artii - 27-01-2008, 18:09

Mój misio mial 200tkm jak zakładalem LPG 2G. Teraz ma prawie 280tkm i z gazem problemów nie było.

Wydaje mi sie że gaz warto założyć i jeśli finanse pozwolą to najlepiej 3G.

obroto - 24-10-2009, 14:13

Polecam instalację sekwencyhną 4 generacji ESGI/Zenit/STAG 300+ albo 4. Najlepiej na listwach magicjetach. Silniki mitsubishi są idealne do gazu. Jeżeli kogoś nie stać i założy instalkę 2 gen na mikserze to też będzie chodził bez zarzutu ale straci moc ok. 10-15 % i spalanie w stosunku do PB będzie ok 20% wyższe na lpg. Przy sekwencji i dobrej regulacji można uzyskać takie same parametry LPG jak na PB a spalanie +15 % wynikające z natury LPG, który jest mniej kaloryczny i silnik potrzebuje go więcej spalić. Są magicy, którzy na mikserach ustawiają tak, że autko pali 8 PB i 7 LPG ale prędzej czy później gniazda zaworowe będą nadawać się do regeneracji gdyż zostaną wypalone w wyniku ubogiej mieszanki.

Jestem monterem LPG z kilkuletnim doświadczeniem. Montowałem wszelkiego rodzaju instalacje głównie do nowych aut w Niemczech.
W razie pytań chętnie doradzę i pomogę :-)

obroto@o2.pl

Pozdrawiam

Anonymous - 23-11-2009, 22:46

ja mam zwyklą instalacje do wielopunktu z emulatorem i nie narzekam. jak zakladalem mial 400 000 km teraz 500 000km i smiga lecz troszke kopci ale sie nie dziwie przy tylu km. odpala lepiej niz inne nowsze autka. Pozdrawiam