To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[96-02]Colt CJ0 - Ile gwiazdek NCAP ma Colt z 1996 roku?

Anonymous - 27-01-2008, 17:36
Temat postu: Ile gwiazdek NCAP ma Colt z 1996 roku?
Witam!
Planuje zakup Colta. Szukałem w necie, szukałem i niestety nie znalazłem... Czy ktoś z Was ma informacje ile gwiazdek wg NCAP ma Colt z 1996 roku? Jeżeli nie NCAP to może jakaś inna org. która testuje wytrzymałośc aut na zderzenia. Z góry wielikie dzięki! Pozdrowienia! Adam

Anonymous - 27-01-2008, 18:43

lancer z 98 ma prawie dwie wiec colt pewnie nie ma wiele wiecej
http://www.euroncap.com/t...er_1998/38.aspx

Marcin-Krak - 27-01-2008, 19:47

Ale jak się ma ilość gwiazdek w przypadku auta używanego, a jak w przypadku auta nowego :?:
Nie mam tutaj na myśli skrajnych przypadków, że mamy np jedno auto zrobione z dwóch, ale jakby nie patrzyć to auto ma ponad 10 lat. Drogi w Polsce wiadomo czym są sypane, większość aut miewała mniejsze lub większe bum. Stąd występująca rdza, która wpływa na osłabienie wytrzymałości konstrukcji auta.
To jest tylko moje zdanie. :P

Więc jeśli masz zamiar kupować auto używane, sugerując się ilością gwiazdek w testach zderzeniowych to nie wiem czy to jest najlepsze podejście.

Anonymous - 29-01-2008, 09:38

Jeszcze raz ja... :)
Wiem, że to już pytanie nie będące kontynuacja tematu ale...
Marcinie z Krakowa, widzę, że masz właśnie Colta z 96.
Mógłbyś mi coś poradzić a propos kupna takowego?
Chdzi o to na co wracać uwagę, gdzie szukać ew. rdzy itp.
Byłbym bardzo wdzięczny!
Z tymi gwiazdkami z 12 latami auta to masz rację ale ja też mam. :)
Bo jeżeli auto np. Almera z 96 (miałem zamiar taka kupić) ma 1 gwiazdkę to po 12 latach...? Hmmm... :)
Więc zawsze lepiej jak tych gwiazdek jest więcej.
Czekam zatem na odp dot Colta.
Pozdrawiam i miłego dnia!
adam_h

Marcin-Krak - 29-01-2008, 14:38

adam_h napisał/a:
Mógłbyś mi coś poradzić a propos kupna takowego?
Chdzi o to na co wracać uwagę, gdzie szukać ew. rdzy itp.

Duuuużo już było tym na forum ;)

Ale jeśli chodzi o rdzę to zdarza się ona :
- podłużnicach
- na masce z przodu (moja i nie tylko moja teoria o złym profilu masek z początku produkcji ;) )
W innych miejscach rdza powinna być poważnym znakiem ostrzegawczym.Poczytaj sobie tutaj

jeśli masz jeszcze jakieś pytania - pytaj :D
Najwyżej znów napiszę - że już było :P

Pozdrawiam

Miroslaw1305 - 29-01-2008, 18:24

Adam h - jeśli planujesz kupno Colta i boisz się rdzy to szukaj samochodu , który był konserwowany .Sprowadzony raczej nie był konserwowany -nie praktykuje się tego .Tam się wymienia na nowsze. Samochodu po konserwacji szukaj w kraju .Odnośnie rdzy na podłużnicach ,to spód auta -kłania się sól zimą ,a maska z przodu -wysunę taką teorię-to nieprawidłowa eksploatacja akumulatora -nieoczyszczone klemy .Ulatniają się związki kwasowe a one potrafią zniszczyć powoli lakier.
Adam h -przy kupnie Colta zwróć uwagę bardziej na silnik-jego pracę,szczelność-podejżany jeśli będzie umyty .Sprawdż też stan zawieszenia, pracę układu hamulcowego,zapytaj kiedy był zmieniony olej,ijakiej marki ,płyn hłodzący.
Najlepiej szukać na forum .

Marcin-Krak - 29-01-2008, 18:53

Miroslaw1305 napisał/a:
teorię-to nieprawidłowa eksploatacja akumulatora -nieoczyszczone klemy

A pamiętasz w którym miejscu chwyta rdza na masce :?:
Bo akumulatora to tam nie ma :P

Miroslaw1305 napisał/a:
Samochodu po konserwacji szukaj w kraju

Większość Misków tak czy siak jest z zagranicy - to oznacza, że ciężko będzie kupić zakonserwowany samochód jak radzisz :wink:

Miroslaw1305 napisał/a:
zapytaj kiedy był zmieniony olej,

I się tym za bardzo nie sugeruj ;) - jeśli kupujesz od "obcego"

Anonymous - 29-01-2008, 22:14

Wielkie dzięki za porady!
Miłej nocy!
Pozdrowienia!
adam_h

Anonymous - 31-01-2008, 20:02

adam_h, jeśli chodzi o CJO to z autopsji ci powiem że auto jest w stanie uratować życie i uchronić od obrażeń przy zdeżeniu bocznym ja 50km/h auto z boku (astra II kombi) około 40km/h? mimo dużego powiginania auto ja wyszedłem cało.

http://sttomek.fotosik.pl/albumy/176132.html#e

Anonymous - 10-02-2008, 00:02

adam_h
tommi ma rację :!: :!: cjo jest mocnym autkiem i potrafi uratować życie :!: :!: mając około 70km/h uderzyłem w stojące punto, w moim Miśku podgieła się maska straciłem lampy zderzak i takie tam "drobiazgi" zato punto do kasacji :!: :!: sam nie przypuszczałem że Miśek jest taki mocny i twardy

[ Dodano: 10-02-2008, 00:03 ]
tommi mam pytanie nie masz może na sprzedaż znaczka mitsubishi z zderzaka :?: jak tak to napisz oki pozdrawiam

Anonymous - 10-02-2008, 22:05

dzidas a czy powazne miales obrazenia ciala? jak pasazerowie?
Marcin-Krak - 10-02-2008, 22:11

Rado napisał/a:
dzidas a czy powazne miales obrazenia ciala? jak pasazerowie?

Takie sprawy sugeruję jednak mimo wszystko omawiać przez PW.
Tutaj jest dział techniczny :!: