Carisma - Techniczne - Niska temperatura silnika
Anonymous - 28-01-2008, 07:04 Temat postu: Niska temperatura silnika Witam.Mam taki problem,mianowicie posiadam Carisme 1.9 tdrok.prod 1997.Podczas jazdy w mieście auto ma cały czas temperaturę ok.35-40 stopni!!!Myślałem ,że to termostat,ale po wymianie termostatu(nie orginalny)jest tak samo.Dopiero jak się jedzie na trasie z większą prędkością to wskaznik pokazuje ledwo 55-60 stopni i to jest wszystko.Bardzo proszę o pomoc,może ktoś z was miał podobny problem.Pozdrawiam.
Anonymous - 28-01-2008, 07:53
Nie dawno miałem ten sam problem
1.Disle zawsze się ciężko nagrzewają nie tak jak benzyna
2.Też wymianiłem termostat na "firmowy" i się okazało że jest walnięty -spróbuj sprawdzić
termostat w garnku na kuchence zagotuj wode i zobacz w jakiej się temp otwiera.
3. Wymień płyn na nowy i dobrze odpowietrz układ.
4.Można też włożyć kawałek kartona między chłodnice-powinien się szybciej nagrzać.
pozdrówka
Anonymous - 28-01-2008, 10:15
| Cytat: | | 4.Można też włożyć kawałek kartona między chłodnice-powinien się szybciej nagrzać. |
Sory ale takie rozwiazania byly dobre dla zukow i nysek.
Anonymous - 28-01-2008, 10:43
Kupiłem inny termostat(podróba) i dalej to samo,więc raczej to nie to,myślałem,ze może jak nie jest orginalny termostat to to jest przyczyna,ale nie , vril piszesz że to też tobie nie pomogło tz. wymiana termostatu na orginalny.Płyn tez wymieniłem na nowy dalej to samo,nie mam już więcej pomysłu.
Anonymous - 28-01-2008, 11:09
| yabadabadoo napisał/a: | | Kupiłem inny termostat(podróba) i dalej to samo,więc raczej to nie to,myślałem,ze może jak nie jest orginalny termostat to to jest przyczyna,ale nie , vril piszesz że to też tobie nie pomogło tz. wymiana termostatu na orginalny.Płyn tez wymieniłem na nowy dalej to samo,nie mam już więcej pomysłu. |
Chodziło mi oto że w sumie kupiłem dwa termostaty Varnet (podobno dobre) i jeden z nich
był uszkodzony świadczy to o tym że i z fabryki mogą wychodzić nie sprawne termostaty.
a co do kartona to co to komu przeszkadza mi i tak o tej porze wentylator się nie włącza .
@Yabadabadoo - a czy w ogóle dmucha ciepłym powietrzem bo może czujnik temp masz uszkodzony.
Anonymous - 28-01-2008, 15:59
Dmucha tylko,że lekko ciepłeJakby wskaznik był popsuty, to powietrze byłoby gorące,myśle ,że to nie jest wskaznik .Ostatecznie spróbuje wymienić termostat na orginalny w serwisie . tak dla ciekawości to termostat niorginalny kosztuje 30-40 zł,a orginalny 160 zł,Niechciał bym płacić 160 plus wymiana jak to nic nie da i dalej będzie to samo.Ty jak wymieniłeś na inny ORGINALNY to problem zniknął?Pozdrawiam.
Anonymous - 28-01-2008, 18:19
Te ciepłe powietrze to po ilu kilometrach masz ?
Tak jak pisałem wyżej kupiłem najpierw jeden Vernet (podobno markowy) i okazał się walnięty od nowości -sprawdziliśmy z znajomym mechanikiem na kuchence.Poszedłem
wymienili mi na drugi też Vernet (60 zł).Założyliśmy termostat odpaliłem silnik i powoli wlewałem płyn trzymając silnik tak na około 2500-2800 .Po wlaniu tych 6 litrów kiedy płyn już się rozgrzał zaczołem odpowietrzać układ ( przy wejściu wężyków do nagrzewnicy jest taka
nakrętka do odpowietrzania .Teraz po około 10 km ostrej jazdy w środku mam bańke a wskazówka stoi na baczność
Sprawdź czy jak masz rozgrzany silnik to czy te dwa wężyki co idą do nagrzewnicy są jednakowo ciepłe jeśli nie są to na pewno jest zapowietrzone.
Anonymous - 28-01-2008, 21:16
Ciepłe powietrze nie wiem,ale długo może z 20 min,ale to nawet nie jest ciepłe tylko letnie,jutro sprawdze te węże,dzięki za rady.Pozdrawiam.
|
|
|