Problemy techniczne - Docisk sprzegla
sruba - 22-03-2006, 00:22 Temat postu: Docisk sprzegla Krotko i na temat:
wlasnie jestem w trakcie wymiany sprzegla. po cichu liczylem, ze skonczy sie tylko na wymianie tarczy, jednak okazalo sie, ze lozysko jest padniete, tarcza oczywiscie do wymiany, a i docisk przydaloby sie zmienic... znaczy komplet.
konkrety:
- mam (dostalem od kumpla) tarcze i docisk, nowki sztuki, tyle ze w moim colciaku bangla 4G92 (1,6 16V), a tarcza i docisk pochodza tez z colta, ale 1,5 turbo benzyna (nie znam modelu, ale z tego co pamietam bude mial dwie generacje wczesniejsza od CA0)
- tarcza pasuje jak ulal
- docisk rozmiarowo jezeli chodzi o otwory mocujace tez pasuje, rozni sie natomiast obudowa (jest troszke "plytsza/chudsza/nizsza" - ale mysle, ze to nie bedzie przeszkadzalo), zas roznica w wysokosci sloneczek to 1 mm (stare sloneczko 41 mm, nowe 40 mm, liczac "od podloza" )
i tak naprawde chodzi mi o ten 1 mm - zagra to wszystko ze soba, czy nie ?
gdyby ktos byl tak mily i skrobnal kilka slow (moze jakies porownanie z serwisowek) to bylbym bardzo wdzieczny. zawsze to pare stowek ktore zostana w kieszeni...
ROMEL - 22-03-2006, 07:00
hm...
Słuchaj jezeli wszystko pasuje plug and play - to ja nie widze problemu - mocowo wygląda wszystko podobnie wiec z przeniesieniem momentu nie będzie problemu, to że słoneczko jest niżej 1 mm, nie powinno zagrac żadnej roli, siłownik sprzęgła da sobie z tym rade... to że jest niższy cały docisk - to powinno wyjść na plus bo będzieszmiał mniejszą masę wirującą na kole zamachowych,,,
Z drugiej strony - komplet zaznaczam komplet dobrago sprzegła można wyłapać juz za 300PLN - także nie wiem czy warto kombinować... bo może sie zdażyć tak że trafi sie jakaś zagwozdka której nie zauważysz przed złożeniem...
Pierwszys akapit to czysta teoria- nie mam wszystkich serwisówek, więc prosze sie nie opierać w 100% na tej wypowiedzi, co do drugiego akapitu to chyba nie musze nic dopisywać...
Pozdrawiam
|
|
|