Carisma - Techniczne - Kierunkowskazy
Anonymous - 31-01-2008, 08:05 Temat postu: Kierunkowskazy Witam - mam problem z kierunkami , a dokładniej chodzi o to,że wyjeżdżając z garażu nie działają mi kierunku , a kiedy przejadę jakąs trasę to po chwili zaczynają działać. Jaka może być przyczyna?Proszę o pomoc.
kielurkk - 01-02-2008, 20:10
Zaśniedziałe styki na przełączniku, przekażniku, bezpieczniku gdzieś Ci coś nie łączy. Przeglądnij te elementy i zobaczysz czy pomoże. A po długiej jeżdzie Ci zaczynają działać(czy w samochodzie jest już ciepło)? I czy tylko rano Ci nie działają czy tak jak kierunkowskaz działa nie działą w sensie czy pózniej podczas jazdy też czy tylko chwilę z rana?
Anonymous - 04-02-2008, 07:24 Temat postu: Kierunkowskazy Przeglądne styki i bezpieczniki.Właśnie jak się nagrzeje i w samochodzie jest ciepło to działają.Może źle napisałem,bo nie działają z rana i potem również.A czy przyczyną może być wyłącznik / włącznik świateł awaryjnych?-bo kierunki są prawdopodobnie zsynchronizowane z awaryjnymi.
kielurkk - 04-02-2008, 21:11
Oczywiście może też wyłącznik (choć awaryjne chyba są spięte równolegle więc raczej nie ale możesz sprawdzić) mieć zaśniedziałe lub wytarte styki i nie łaczy zawsze a gdy sie zagrzeje to materiał się rozszerza i styka. teoria taka trochę mało prawdopodobna ale z doswiadczenia wiem że w Cari nie ma poważnych usterek tylko takie właśnie "pierdołki"
a awaryjne też jak zimno nie działają?
Student - 05-02-2008, 07:16
To nie są styki na przekaźniku tylko styki na włączniku świateł awaryjnych w konsoli centralnej, jak ci nie działa to włącz awaryjne (czyli poruszaj włącznikiem awaryjnych) i będą kierunki. Jest to problem większości nowych aut a właściwie nowego rozwiązania gdzie obwód kierunkowskazów idzie przez wyłącznik awaryjnych (nawiasem mówiąc bardzo porąbane rozwiązanie).
Anonymous - 11-02-2008, 09:59 Temat postu: Kierunkowskazy Właśnie jest tak jak opisał Student - jeśli włączy się awaryjne lub porusza się włącznikiem to kierunki zaczynają działać.Fakt rozwiązanie jest ciekawe.Tylko czy warto wymieniać w takim razie ten włącznik do awaryjnych?Obecnie wszystko działa.
Matejko - 11-02-2008, 10:02
wymiany, podmiany, czyszczenie stykow itp. nic nie da
|
|
|