To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - gdi kontrolka eco

Anonymous - 06-02-2008, 13:41
Temat postu: gdi kontrolka eco
Witam,

mały problem z carisma gdi 99/2000

Parę dni temu zauważyłem pewien problem. Kontrolka Eco coraz częściej gasła (przy niewielkim dodaniu gazu).

Od 2 dni nie zapala się już wcale. Obroty na normalnym poziomie, odpala także normalnie. Spalanie może nieco większe, niewielki spadek mocy.

Jako, że działo się to w opisany sposób wykluczam żarówkę. Jako, że zaczęło się to dziać (moim zdaniem) po pewnym tankowaniu, możliwe, że filtr paliwa, ale jak na razie jeden mechanik nie mógł go znaleść :) ( z tego co wiem, w zbiorniku, dostęp pod tylnim siedzeniem )

Miał ktoś podobny problem ? Co sprawdzać/robić?

Może jest ktoś na forum ze Śląska, z kim można się umówić i podpiąć cari do kompa, zczytać ewentualne kody błędów ?

Z góry dziękuje za pomoc.

Robson86 - 06-02-2008, 13:48

grucha77 napisał/a:
że filtr paliwa, ale jak na razie jeden mechanik nie mógł go znaleść

zdaje sie ze zaraz za zbiornikiem paliwa sie znajduje
Pozdroo

saphire - 06-02-2008, 14:06

Raczej obstawiał bym lambdę.
Chooper - 06-02-2008, 19:22

wg mnie ,dzieje sie tak za sprawą lichej jakości paliwa.
Anonymous - 06-02-2008, 20:51

a jeżeli chodzi o żaróweczkę to powinna sie zapalac jak włożysz kluczyk do stacyjki i ustawisz w pozycje zapłon. Powinna zgasnąć równo z lampka silnika lub jak przekreckisz klucz w pozycje zapłon.
Jak nie swieci w tych momentach to raczej żarówka w desce jest martwa.

w tym filmie na początku widać jak kontrolka gaśnie i kiedy :)

http://lechr.internetdsl.pl/cariGDI.wmv

pozdro

Anonymous - 07-02-2008, 07:56

Chooper napisał/a:
wg mnie ,dzieje sie tak za sprawą lichej jakości paliwa.

No wlaśnie tak myślałem, ale po tankowani na 3 różnych stacjach (orlen, bp..) nic sie nie zmienilo...

[ Dodano: 07-02-2008, 07:57 ]
deadly napisał/a:
a jeżeli chodzi o żaróweczkę to powinna sie zapalac jak włożysz kluczyk do stacyjki i ustawisz w pozycje zapłon. Powinna zgasnąć równo z lampka silnika lub jak przekreckisz klucz w pozycje zapłon.
Jak nie swieci w tych momentach to raczej żarówka w desce jest martwa.

w tym filmie na początku widać jak kontrolka gaśnie i kiedy :)

http://lechr.internetdsl.pl/cariGDI.wmv

pozdro

Kurde, nigdy nie zauważyłem, żeby się zapalała w pozycji zapłon, nawet kiedy było ok. No, ale pewnie przeoczyłem, sprawdze.

Może ktoś polecić jakiś warsztacik/fachowca/mitsumaniaka na śląsku, który obejrzy auto (komp itd) bez zdarcia połowy wartości samochodu? W ASO na paderewskiego podłączenie do kompa 160, strach jechać ;]

dzieki,

saphire - 07-02-2008, 08:04

Nie wspominając o klasycznym już klekotaniu zaworów :P i świecącej zielonej kontrolce GDI ECO
Anonymous - 07-02-2008, 08:05

Mam pytanie czy ta kontrolka była w GDI przed 99 rokiem?
Nigdy mi się jeszcze nie zapaliła.
Auto w mieście pali przy energicznej jeździe ok 11 litrów, a w trasie przy ok 120 potrafi spalić nawet poniżej 7 litrów.
Jak to z tym jest?

saphire - 07-02-2008, 08:11

Kontrolka jest tylko po lifcie - przed liftem jedynie obserwacja spalania chwilowego na kompie pokaże ci że silnik przeszedł w ten tryb - po prostu spalanie nagle opada. Ja czuje to po delikatnym bzyknięciu silnika i lekkim chwilowym przyśpieszeniu w momencie jak przechodzi z trybu normalnego w eco. Nawet nie potrzebuję kontrolki bo czuję kiedy to jest. Wiem nawet jak to na życzenie zrobić - wystarczy lekko odrobinkę odpuścić gazu na chwilę i już się przełącza w ECO. :P
Anonymous - 07-02-2008, 08:20

Panowie, poanwiając pytanie,

nie mam na śląsku jakiejś alternatywy dla ASO w tym przypadku (jeśli to nie ta cholerna żarówka, dobrze by było, ale jest spadek mocy...)

Miałem mechanika z będzina, który wydawał się ok, ale akcja z nieznalezieniem filtru paliwa mnie nieco wycowała... ;]

saphire - 07-02-2008, 08:48

Ja bym jednaj pojechał na MUT'a do ASO by porobili testy, sprawdzili wykres z lambdy i inne parametry bo po co kombinować w ciemno.
Robson86 - 07-02-2008, 11:37

Tylko licz sie z wydatkiem 100-200zl za samo podlaczenie do kompa...
Pozdroo

Anonymous - 07-02-2008, 12:19

Robson86 napisał/a:
Tylko licz sie z wydatkiem 100-200zl za samo podlaczenie do kompa...
Pozdroo

Wiem, niestety, 160 krzyknęli przez telefon...

[ Dodano: 18-02-2008, 08:13 ]
MUT nie pokazał żadnych błędów, ogólnie nie stwierdzili, co się dzieje, mam zostawić go na dłużej, mówia o czyszczeniu i adaptacji przepustnicy, posprawdzaniu przepływu powietrza...