To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - antyradar

Anonymous - 25-03-2006, 14:43
Temat postu: antyradar
czy policja posiada urządzenia, które pozwalają im ustalić że ktoś używa antyradaru?
nie mówi o tym że namacalnie go dotkną :d

tylko np. jadąc za kimś?

Anonymous - 25-03-2006, 16:27

nie ma ale sa znane przypadki jak nudzacy sie policjanci potrafia jechac za kims, strzelac do samochodow i patrzec ktore wciskaja na hamulec.
Leppe - 27-03-2006, 18:21

Oczywiscie, ze ma tylko musza cie zatrzymac i sprawdzic atko skanerem czy czyms tam nie wiem jak to sie nazywa ale gdyby nie mieli to po co w opcjach antyradaru byloby maskowanie przed wykryciem przez policje?
Anonymous - 27-03-2006, 18:32

taaa jasne, a swistak siedzi i zawija w sreberka :-)
takie urzadzenia maja policjanci ale w usa gdzie antyradary sa bardzo popularne, a opcja VG2 jest po to zeby taki antyradar nie zostal namierzony przez ww urzadzenie a dzwiek dodatkowo cie o tym informuje.

Anonymous - 29-10-2007, 00:15

Pozwole sie podlaczyc, zdecydowalem sie na zakup antyradaru, ale wybor przyprawil mnie o zawrot glowy, wiec pomyslalem ze moze ktos lepiej znajacy tematyke doradzi mi KTORY WYBRAC :?:
Generalnie ma byc uzywany raczej tylko w naszym kraju, fajnie byloby gdyby byl w miare dyskretny, ale przedewszystkim skuteczny. Nie lubie raczej tandety, ale jeszcze bardziej nie lubie przeplacac, wiec zastanawiam sie czy potrzebna jest mi np. Cobra 9775 za ponad 300 PLN czy moze jest inny bez zbednych "bejerkow" ale za to o polowe tanszy :?:
Najwazniejsze, zeby w miare wczesnie wykrywal i sie zwrocil :)
Moze byc uzywany, byle 100% sprawny i nie rozlecial sie za pare miesiecy.

saphire - 29-10-2007, 07:02

Po pierwsze antyradary są zakazane i w sumie mało skuteczne - nie lepiej zapodać CB?
Anonymous - 29-10-2007, 08:22

saphire napisał/a:
Po pierwsze antyradary są zakazane

antyradary - tak czyt. urzadzenia zaklucajace prace policyjnych radarow,
wszystko inne to detektory wykrywajace fale, zawsze mozesz powiedziec ze uzywasz tego to wykrywania dzwi na fotokomorke.
ja antyradaru (detektora) uzywam z powodzeniem od 4 lat, na cb nie zdecydowalem sie i nie zdecyduje sie ze wzgledu na idiotyczne rozmowy kierowcow.
simones moje wiedza nt radarow jest sprzed 4 lat wiec co obecnie jest na topie i jakie fale powinny byc wykrywane tego nie wiem.
napewno w sieci jest sporo www poswieconym detektorom i napewno z tych stron dowiesz sie wszystkiego.

saphire - 29-10-2007, 08:55

Są zakazane:
Cytat:
Art. 66 ust. 4 pkt 4 ustawy Prawo o ruchu drogowym z 20 czerwca 1997 r. "Zabrania się wyposażania pojazdu w urządzenia informujące o działaniu sprzętu kontrolno-pomiarowego używanego przez organy kontroli ruchu drogowego lub działanie to zakłócające albo przewożenia w pojeździe takiego urządzenia w stanie wskazującym na gotowość jego użycia.

Za złamanie tego zakazu grozi mandat do 500 zł, 3 punkty karne lub wniosek do sądu grodzkiego, a w konsekwencji grzywna".

Proponuję przeczytać ten artykuł:

http://serwisy.gazeta.pl/logo/1,66910,3387207.html

Anonymous - 29-10-2007, 11:07

wiec ok sa zakazane, ja w sumie w swoim urzadzeniu mam kompas wiec ewentualnie bede twierdzic ze uzywam go jako kompasu a nie jako antyradaru.
Anonymous - 29-10-2007, 22:07

To ze sa zakazane to wiedzialem, ale zastanawiam sie jaki jest w miare dobry - tzn. wykrywajacy z duzej odleglosci. Gdzie jakie fale tez w sumie wiem:
Niemcy
* 13.450 - Ku – sporadycznie spotykane
* 24.125 - pasmo K
* 34.360 - pasmo Ka
Spotyka się też radary laserowe

Francja
* 9.900 - stare pasmo X – wychodzące z użycia
* 24.125 – pasmo K
Spotyka się też radary laserowe

Włochy
* 24.125 – pasmo K
* 34.360 – pasmo Ka

Belgia
* 24.125 - pasmo K – pasmo
* 34.360 - pasmo Ka
Niektóre źródła podają również częstotliwość 9.900 GHz - stare pasmo X – wychodzące z użycia

Holandia
* 34.360 - pasmo Ka

Anglia
* 13.450 - Ku
* 34.360 - pasmo Ka

Polska
* 10.550 – pasmo X
* 24.125 – pasmo K
* 34.360 – pasmo Ka
Najczęściej spotykane pasmo - K

Czechy
* 10.550 – pasmo X
* 24.125 - pasmo K

Nie wiem tylko, ktory powiedzmy do 350PLN wykrywa najwczesniej/naszybciej. Arturro, a jaki Ty masz i jak sie sprawuje (z jakiej odleglosci informuje, jak czesto ma falszywe alarmy, czy wylapuje wszystkie), gdzie go umiesciles (to moze byc na PW ;) ) :?:

Anonymous - 29-10-2007, 22:45

Simones napisał/a:
Arturro, a jaki Ty masz i jak sie sprawuje, gdzie go umiesciles (to moze byc na PW ;) )

antyradar mam Cobra, nie pamietam jaki model ale jak go kupowalem byl najwyzszym modelem tej firmy (import USA).
sprawuje sie doskonale.
umieszczony jest tak jak na zdjeciu ponizej, tzn. nad lusterkiem.

Anonymous - 29-10-2007, 22:56

Jak bedziesz pamietal, to sprawdz prosze przy jakiejs wizycie w aucie co to za model.
Ile wczesniej informuje o radarach? bo naczytalem sie w artykulach, ze to wogole jakas lipa jest i wiekszosc sygnalow to albo falszywki, albo juz podczas robienia zdjecia/odczytu pomiaru i to pic na wode niczym foto-bloker.

Anonymous - 29-10-2007, 23:22

fotoradar mam taki:
http://reviews.cnet.com/r...7-30210754.html
o suszarkach informuje kiedy zostana uzyte, raz mi sie zdarzylo ze prawie z 2km wykryl mi sygnal bo kogos namierzali, a moze sie zdarzyc ze nikogo nie bedzie i ciebie zaczna namierzac i jak trafia to dupa, z doswiadczenia wiem ze zadko udaje im sie trafic za pierwszym razem.
fotoradary zostawione w stojacych puszkach (dziuplach) wykrywa z odleglosci ok 40-50m, jak masz refleks to zahamujesz jak nie to dupa, ja w miescie raczej korzystam z tego ze przejezdzajac obok wiem czy cos siedzi w srodku czy tez nie (wiadomo potem nie zwalniam).
w trasie policja ustawia wiazke fotoradaru (wyjete urzadzenie stojace na nozkach) o wiele dalej, w trasie mi wylapuje fotoradar z ok 120m.
ogolnie fotoradar traktuje jako urzadzenie prewencyjne, a nie takie ktore mnie zupelnie uchroni od mandatu (choc mandatu za predkosc od kiedy mam fotoradar nie zaplacilem zadnego, tfu tfu).
co do falszywych alarmow to jest ich troche ale ten antyradar ma jakas funkcje auto mute i naprawde piszczy dosc zadko.
ogolnie jestem bardzo zadowolony, jakbym mial wolna gotowke napewno kupilbym najnowszy model (moj ma 4 lata).

cns80 - 30-10-2007, 08:18

Antyradar, o którym mówicie to w rzeczywistości wykrywacz radarów (antyradar kosztuje od 1500 PLN w górę :wink: ).
O ile mnie pamięć nie myli to:
- wykrywa suszarki w trakcie używania (może się trafić że to będziesz ty :( )
- wykrywa fotoradary w momencie wysłania wiązki (jw :( )
- nie wykrywa videoradarów :(
- jest nielegany, za co grozi konfiskata i sąd grodzki :evil:

Poprawcie mnie jeśli się mylę.
Mi jednak bilans Z-S wychodzi ujemnie :wink:

Anonymous - 30-10-2007, 09:58

cns80 napisał/a:
wykrywa fotoradary w momencie wysłania wiązki (jw )

fotoradar wysyla wiazke non-stop

cns80 napisał/a:
wykrywa suszarki w trakcie używania (może się trafić że to będziesz ty )

moze tak byc ale zadko sie zdarza aby policjant trafil za pierwszym razem, a jeszcze zadziej zdarza sie aby jechac droga samemu, kto jezdzi po polsce ten wie jaki jest ruch.

cns80 napisał/a:
nie wykrywa videoradarów

nic nie wykrywa wideorejestratorow poniewaz predkosc jest zczytywana z licznika auta i zawsze jak dostajesz madnat to za srednia predkosc na danym odcinku.
nawet cb jest bezradne bo czesto widac cb'kowcow jak dostaja mandat od auta z kamerka dlatego ze majac cb czujesz sie nietykalny, a z fotoradarem masz swiadomosc ze moze ci nie zasygnalizowac na czas.