Carisma - Techniczne - [1.6 1998] Litera B na wyświetlaczu?
Anonymous - 11-02-2008, 18:46 Temat postu: [1.6 1998] Litera B na wyświetlaczu? Witam, to mój pierwszy post na grupie.
Od niedawna jezdze sobie Carisma 1.6 z 1998r w wersji GL i zauwazylem malutka literke B na wyswietlaczu przebiegu. Nie moge zassac instrukcji z podanego adresu na forum (zwraca brak strony) i nie wiem co ta literka oznacza.
Ktos poratuje?
Pozdrawiam.
Piotr Adamski
kielurkk - 11-02-2008, 18:49
na wyswietlaczu masz dwie odległości A i B możesz je sobie przełączać dowolnie i określać dwie odległości np od ostatniego tankowania "A" i jakaś trasa niekoniecznie od tankowania "B" To takie dzienne przebycie drogi
kristof - 11-02-2008, 18:49
masz 2 przebiegi w km -> jeden np A ustawiasz sobie od tankowania do tankowania -> kasujesz go tym guziczkiem przytrzymując go, a B np na trasy, ja osobiście B nawet nie kasuje jest i działa patrze tylko na A i ubytek beny
W skrócie masz 2 niezależnie od siebie pracujące liczniki przejechanych km oba naliczają do 999.9km i oba można zerować, a zmienia się je przez krótkie przytrzymanie tego guziczka od kasacji -> tzn wystarczy go nadusić
wazu - 11-02-2008, 18:55
Jak mogłeś zapewne zauważyć, na wyświetlaczu po przełączeniu przyciskiem zmieniają się jago funkcje. Najpierw jest A - przebieg dzienny, B -drugi przebieg dzienny, AVG - spalanie średnie i INST - spalanie chwilowe. To B jest pomocne np. przy tankowaniach, możesz zerować dzienny przebieg A, a licznik dzienny B będzie liczył ci kilometry nadal np. do następnego tankowania.
Anonymous - 11-02-2008, 18:58
Dziekuje za natychmiastowa odpowiedz!!!!
Mam jeszcze kilka pytan dot. samochodu, ale zanim zaczne zasmiecac forum, poszperam sobie w archwum.
Pozdrawiam
Piotr Adamski
saphire - 11-02-2008, 21:25
wazu napisał/a: | Najpierw jest A - przebieg dzienny, B -drugi przebieg dzienny, AVG - spalanie średnie i INST - spalanie chwilowe. |
Jest jeszcze T - temp. zewnętrzna - o ile masz podpięty czujnik (gdy masz klimę manualną standardowo go nie ma i trzeba sobie samemu skołować) lub klimę "klimatronic" to tam już od razu on jest.
kielurkk - 12-02-2008, 20:30
saphire napisał/a: | gdy masz klimę manualną standardowo go nie ma |
ja mam manuala i mam czujnik
saphire - 14-02-2008, 09:40
Ja mam manualną klimę i go nie miałem - ale dołożyłem i działa.
Anonymous - 14-02-2008, 10:23
odnosnie termometra jesli nie mam na wyswietlaczu literki T a jak dołoże czujnik to sie pojawi dodatkowa funkcja na wyswietlaczu ?? jak to prawda to gdzie go wpiąć i gdzie można kupić termometr
saphire - 14-02-2008, 10:45
bazzi napisał/a: | odnosnie termometra jesli nie mam na wyswietlaczu literki T a jak dołoże czujnik to sie pojawi dodatkowa funkcja na wyswietlaczu ?? |
Dokładnie ja tak właśnie zrobiłem.
bazzi napisał/a: | jak to prawda to gdzie go wpiąć i gdzie można kupić termometr |
Z jakiegoś rozbitka cari-anglika który miał tzw. klimatronik czyli klimę z panelem i wyświetlaczem - czujnik jest zamontowany pod zamkiem maski silnika na tek pionowej wspierającej belce - taki czarny plastikowy walec średnicy coś koło 1cm i długości 5cm a kabel idzie pod górnym wzmocnieniem na lewo w kierunku pobocza od strony pasażera i za lampą główną w okolicy sprężarki klimy i wspomagania jest gniazdko do wpięcia wtyczki z tego sensora.
Anonymous - 16-02-2008, 12:56
u mnie niestety nie ma wyświetlacza komputera. Licznik mam analogowy. Jeżeli kiedyś chciałbym zamontować wyświetlacz musiałbym zmienić zegary - to wiem na 102%. Jest oczywiście możliwość dodania wyświetlacza np koło lusterka wew. Ale ni o to chciałem się spytać. Co musiałbym zamontować, poza wyświetlaczem jeżeli chciałbym odczytywać np średnie spalanie, chwilowe itp ?
saphire - 16-02-2008, 23:56
Pewnie najprościej zmienić auto. Bo czarno widzę takie przeróbki.
|
|
|