To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Galant VR4 E88A 92-96 - Dławienie przy ruszaniu E88A

Anonymous - 11-02-2008, 23:09
Temat postu: Dławienie przy ruszaniu E88A
Witam może ktoś mnie naprowadzi na właściwy tor : mianowicie od jakiegoś czasu mój Galant ma nieprzyjemną przypadłość przy niskim zakresie obrotów a konkretnie przy ruszaniu że się lekko przydławia. Problem jest o tyle dokuczliwy że nie da sie odpowiednio wystartować z pod świateł bo dławienie ustaje dopiero gdy lekko wciskam gas. Jeśli zrobię to gwałtownie zawsze się przdławia. Na LPG bardziej jest to odczuwalne, na PB mniej ale jednak jest. Byłem w ASO komputer pokazał na wtryski (ale za sprawą LPG) i na przepustnicę. Mechanik wskazał na wytarte koło zębate w przepustnicy, które otwiera łopatki doprowadzające powietrze do układu ssącego. Wymieniłem koło na idealne ale dławienie nie ustało. Jak myślicie czy to wina sondy ???
macia - 11-02-2008, 23:13

Ja przyczyny bym szukał w zapłonie... Świece, cewki, aparat... Gdzieś tutaj, podobne objawy miało wielu chłopaków na forum :cry:
Anonymous - 12-02-2008, 00:02
Temat postu: zapłon...
Zapłon jest sterowany komputerem więc ustawić się go nie da, świece są jeszcze świeże nie wiem jak aparat zapłonowy ale to by chyba wykazał komputer, nie wiem jak z cewkami muszę się rozeznać ale dzięki za podpowiedz
kkkarol - 12-02-2008, 01:49

Mi sie tak dławił ale tylko przy pierwszym ruszaniu, na nastepnym skrzyzowaniu było juz ok. Problem był z przepływomierzem powietrza.
Anonymous - 12-02-2008, 09:20
Temat postu: dzięki kkkarol
sprawdzę też przepływomierz i dam znać do jakich wniosków doszedłem
qss - 13-02-2008, 22:24

mialem bardzo podobny problem ... wymienilem swiece i wszystko gralo ... przejechal jakies 15k km i znowu lubi sie zadlawic niekiedy :/ ale zgadzam sie z opinia ze to cos z zaplonem ... bo wczesniej pomoglo ... moga to byc tez kable jak nie swiece :/
Anonymous - 15-07-2008, 11:34
Temat postu: ...
Świece, Świece i jeszcze raz świece najlepiej NGK-R'y do konkretnego modelu i wszystko śmiga
Filemon - 21-07-2008, 14:54

no wlasnie, jakie kupic swiece i ile to kosztuje?
sion2002 - 26-02-2009, 01:14

Gdy miałem 2.0V6 - miałem identyczne objawy. Pomogło czyszczenie przepustnicy i wymiana przewodów (w ciemnym miejscu przy dodaniu gazu świeciły jak neony :lol: )

W moim nowym nabytku widzę, że zaczyna się dziać to samo - tyle, że na razie zauważalne jest nieznacznie tylko na LPG - na PB prawie wcale. Jutro (a właściwie dzisiaj) wymieniam świece i przewody - przy okazji wyczyści się też przepustnicę :p