Nasze Miśki - Legnum VR-4 by Krzyś
Krzys - 15-02-2008, 10:02 Temat postu: Legnum VR-4 by Krzyś No więc tak... w zeszłym roku stałem się posiadaczem galanta 2.5v6 97r. z umartą skrzynią biegów:( ale zato wyglądał superr(ciemno było i niewidziałem tych złych szczegółów ) niektórym niestety nieprzypadł do gustu(ale to ich sprawa )
w autku została zrobiona skrzynia i niezbędne rzeczy do poprawnej eksplatacji:)
minoł jakiś czas i dowiedziałem się ze autoR(poprzedni właściciel mojego gala) robi jakąś bestie ze stajni mitsu w swoim "garażu" i wtedy dowiedziałem sie że istnieje takie cusik jak VR-4
no i się zaczeło...
pojechałem obejrzeć wynalazek i zachorowałem jakiś czas zbierania kasy i szukania odpowiedniego dawcy z UK. Bo to ma być swap.
Zbiegiem okoliczności podczas przeglądania alle... na jednej z aukcji znalazłem spoiler do VR-4 sedana, telefon do
autoR-a,puźniej telefon do kolesia od spoilera i z rozmowy wynikło,że ma jeszcze Legnuma w "manualu" tyle że uszkodzony prawy przód pare tygodni namysłu i targowania się i pojechałem w listopadzie na drugi koniec Polski (holownikiem męczarnia) i stało się, zostałem posiadaczem Legnum-a. Niestety z przyczyn finansowych niemogłem zrealizować swojego projektu w zeszłym roku więc powoli przygotowywałem autko,zeby Czarek miał jak najmniej roboty.
No i stało się tą środe zawiozłem oba auta do Czarka i tam miłe zaskoczenie "przy dobrych wiatrach w następną sobotę jazda"
Tak więc z góry już dziękuje za pomoc Czarek i wklejaj foty i opisy z przebiegu prac
Pozdro
kochajj - 15-02-2008, 13:02
powodzonka w projekcie...
Anonymous - 15-02-2008, 15:34
proszę proszę coraz więcej VR4 bedzie w PL. Gratki.
Anonymous - 15-02-2008, 23:56
Hej ho, ano taki gruuuz przywiózł ten nasz Krzyś do autoR’a
Auto pacnięte delikatnie przodem, chłodnie całe, nawet klima trzymała gazy. Uszkodzone tyko zbiorniczek wspomy i płyn do spryskiwaczy i takie tam pierdoły, IC cały!!!
Brak lamp, błotników, zderzaka...
Z tego co wspomniał Krzyś trochę wydłubał z Gala:
Lecz dechę zostawił jak go prosiłem.
A auto przyjechało na takim kole:
Kuta fela, Krzyś nie wiedział, prawie kupiłem za 600zł.
A tak pod machą:
Zabrał ze sobą pokrywę, wisi nad łóżkiem
Trochę bliżej:
Silniczek suchy, turbinki ‘macane’ – zerowe luzy (pierwsza liga-chyba podmienimy ).
Rzut okiem na zegary:
Jak widać normalnie manual, może podmienić mu skrzynie – może się nie kapnie
a po chwili ich brak włącznie z dechą.
Jakieś długie potem mechanika wypadła na podłogę:
I co to będzie…
Wyjeżdża to w całości z belką, całym zawiasem, wachaczami, zwrotnicami, piastami, hamulcami, saniami, maglem, pięknota...
To stało sie wczoraj, dziś z rana legliśmy kadłub na boka 'coby' Irek-Blacha miał łatwy dostęp do podwozia:
Zabrał się ochoczo do pracy, marudził niby że zimno lecz na pierwszy ogień poszły podstawa pod nowy bak paliwa i kotwy pod wózek - tył
Następnie podpora pod wał:
I kotwy utrzymujące sanie - przód:
W tak zwanym międzyczasie z nudów wyciągnęli my styraną motorownię z biorcy:
Jakiś czas potem odpadło całe tylne zawieszenie ze wózkiem:
Widok z boku:
Ruda zaczyna go podgryzać Trza na gwałt to zrobić...
Pozostał jedynie bak i podwozie wolne od wszelkich chwastów.
Rzut okiem na motorownie:
Bardzo podobne a jednak inne...sprężareczki klimy już wiem że kompatybilne
Na bieżąco zrobię zestawienie co z osprzętu sie nada. Na pewno górne wachacze przód też są kompatybilne.
Na dworze zrobiła się noc i nasze oczy zaczęły delikatnie szwankować:
Może to wpływ ruskiego paliwa we baku(Krzyś jak mogłeś) ale z chwili na chwile sytuacja stawała się bardziej poważna:
Po dłuższym namyśle odpuściliśmy i udaliśmy się do domów. Jutro też jest przecież dzień.
Krzys - 16-02-2008, 08:49
No No jestem pod wrażeniem
ale zaczynam się bać jak to wszystko widze
szkoda że ten magiel leci i leci
a paliwko "good" nikt niekazał go pić
Rafal_Szczecin - 16-02-2008, 12:39
wsadzccie mi taki silnik z napedami do cari
Anonymous - 16-02-2008, 13:27
Rafal_Szczecin napisał/a: | wsadzccie mi taki silnik z napedami do cari |
Do cari proponowałbym lancerowska mechanikę, EVO 5-6 będzie bez specjalnej rzeźby.
Temat przerabiany przez rajdowców-wyścigowców.
A Ty Krzyś nie bój się, wszystko pod kontrolą
roch_27 - 16-02-2008, 13:47
Krzys gratulacje W końcu się ruszyło
pozdro
Krzys - 16-02-2008, 13:49
roch_27 napisał/a: | Krzys gratulacje W końcu się ruszyło
pozdro |
Ruszyło,ruszyło...
niedługo się skończy a tu magla nima
roch_27 - 16-02-2008, 13:55
Krzys napisał/a: | Ruszyło,ruszyło...
niedługo się skończy a tu magla nima | spokojnie Mam nadzieje, że po niedzieli coś się ruszy
pozdro
Anonymous - 16-02-2008, 17:52
No i kolejny dzień
Instalacji gazowej mówimy PAPA.
A tu nam urósł niezły składzik:
Przy okazji mechaniki postanowiliśmy wykonać profesjonalną zabudowę car-audio(taki prezent od autoR'a). W tym celu ściągnelismy wybitnych specjalistów z zakresu fizyki kwantowej, akustyki i projektantów z całej Europy.
Szybko zabrali się do pracy:
A oto profesjonalne komponenty:
W połowie dnia taki oto widok:
A tu pod koniec:
Jak widać zabudowa prawie na ukończeniu, wystarczy obsmarować żywicą i wyszpachlować. A zapomniałbym, wyciąć otwory pod audiofilski zestaw.
Irek także nie próżnował:
Przód skończony.Obczyścić, zabezpieczyć i montować można motorownię. Ach gdyby był magiel...
Krzys - 16-02-2008, 19:37
Ha Ha Ha...
no jakby tak naprawde było z tym audio (szkoda ze nie )
niemoge na to wszystko patrzec
RoveR - 16-02-2008, 22:01
Krzys gratuluje też bardzo choruję na ten temat. Powiedz mi czy te wszystkie graty z VR-4 przekładałeś do swojego gala czy kupowałeś jakiegoś okazyjnie, i jeszcze pytanko jakbyś mógł wymienić co potrzeba do takiej przeróby i ile co kosztuje. Rozumiem że autoR zajmuje się tą przeróbką i tu moje kolejne pytanko, wynika z tego że jest profesjonalistą w tej dziedzinie (aotuR ile już takich przekładek robiłeś).
Hubeeert - 16-02-2008, 22:19
RoveR napisał/a: | Powiedz mi czy te wszystkie graty z VR-4 przekładałeś do swojego gala czy kupowałeś jakiegoś okazyjnie |
Krzys napisał/a: | na jednej z aukcji znalazłem spoiler do VR-4 sedana, telefon do
autoR-a,puźniej telefon do kolesia od spoilera i z rozmowy wynikło,że ma jeszcze Legnuma w "manualu" tyle że uszkodzony prawy przód pare tygodni namysłu i targowania się i pojechałem w listopadzie na drugi koniec Polski (holownikiem męczarnia) i stało się, zostałem posiadaczem Legnum-a |
Czytaj temat.
Krzys - 17-02-2008, 08:32
Kompletny swap do swojego gala (czyli silnik,zawieszenie,elektryka i co tam jeszcze potrzeba zeby to jezdziło )
autoR ma na koncie swojego Legnuma,także miał styczność jako pierwszy z tym tematem w PL.
Co potrzeba do takiej przeróbki... hmm... "dawce" i "biorce"
A czym się zajmuje autoR hmm... niewiem, bo niechce mi powiedzieć podobno coś z budowlanką miał kiedyś wspólnego
|
|
|