Carisma - Techniczne - Konczace sie lozysko
Anonymous - 27-03-2006, 12:15 Temat postu: Konczace sie lozysko Ostatnio zaczalem troche czepiac sie swojej carismy (znany juz przypadek skrzyni, choc jak kumpla ostanio posadzilem i kazalem mu sie wsluchiwac w zgrzyty, spytal sie: dobrze sie czujesz?) wiec wracajac do lozyska czy przy ostrym skrecaniu przy konczacych sie lozyska bedzie slyszalny charakterystyczny huk? przy normalnej jezdzie na wprost nic nie slychac tylko szum z opon, a przy skrecie jest glosniej.
Hubeeert - 27-03-2006, 12:20
Jeżeli skręcasz w jedną jest głosniej a w drugą nie to na 95 % są to właśnie łożyska.
Anonymous - 27-03-2006, 12:40
czyli taki sposob jest ok do sprawdzenia stanu lozysk, jade na plac pojezdzic w kolko.
Hubeeert - 27-03-2006, 12:43
Albo podnieś samochód i pokręć kołem. W ten sposób lepiej sprawdzisz.
luk_szc - 27-03-2006, 12:49
Na lewarek i machać kółkiem góra dół może da się wyczuć delikatny luz , jak już huczy tzn. że kulki z bieżniami - łożysko padnięte . Wymiana lepiej na prasie .
Matejko - 27-03-2006, 15:39
ale lozyskach w kolach czy w skrzyni, bo nie wiem co ma skrecanie do skrzyni
moze przeguby z przodu padaja, u mnie przy skrecie w prawo i daniu gazu trzeszczy, w lewo tez juz powoli zaczyna
Anonymous - 28-03-2006, 20:51
Matejko napisał/a: | ale lozyskach w kolach czy w skrzyni, bo nie wiem co ma skrecanie do skrzyni
moze przeguby z przodu padaja, u mnie przy skrecie w prawo i daniu gazu trzeszczy, w lewo tez juz powoli zaczyna |
no do skrzyni nie ma sie to ni jak , ale na serio to jest super sposób z tym jeżdżeniem w kółko bo od razu da sie wyczuc które koło nawala, a tak przy okazji to wiem z łasnego doświadczenia że jak juz zaczyna być słyszlne łozysko (lekkie buczenie) to lepiej juz sie przyszykowac na wydatek, u mnie naj[ierw zaczeło lekko nuczeć a potem padło zupełnie
Anonymous - 28-03-2006, 22:18
w moim przypadku to chyba beda jednak opony ktore zaczely huczec przy wyzszych temperaturach, bo czy skrecam w lewo czy w prawo dzwiek jest tak samo intensywny. dodatkowo im szybciej jade tym jest ciszej - przy lozyskach halas bylby jednostajny, tak?
za kilka dni planuje wstawic auto do aso na remont skrzyni, to mi sprawdza dokladnie.
Anonymous - 29-03-2006, 07:39
arturro napisał/a: |
za kilka dni planuje wstawic auto do aso na remont skrzyni, to mi sprawdza dokladnie. |
oj to lepiej juz trzymaj sie za portfel bo to droga zabawa, ale jak tylko maja poustawiac to może nie będzie aż tak żle
Anonymous - 29-03-2006, 08:13
tzrymam sie ale moze tak zle nie bedzie
Matejko - 29-03-2006, 09:10
eee naprawa powinna byc tansza niz nowa skrzynia, tylko mowie czesci od japaneze
|
|
|