Problemy techniczne - Zagadka dla mechanikow.
Anonymous - 16-02-2008, 20:06 Temat postu: Zagadka dla mechanikow. Problem ze znajomego samochodem. Nie wazne jaki bo nie chce zeby wplynelo to na odpowiedz.
Model z OBDII. Zeskanowany i blad jest P0421 Warm Up Catalyst Efficiency Below Threshold (Bank 1) czyli nic innego jak katalizator. Ale tu pojawia sie male ale...
Samochod pracuje super. Dziala rowno i sunie jak zyleta. Jesli kat by siadl to oczekiwalbym zlych odczytow z drugiej sondy i kiepskiego spalania.
1. Odczyty: pokazuja oczyty na wlasciwym poziomie, sonda dziala, coprawda czasem czuc smrod z katalizatora ale wszystko wskazuje ze byloby OK.
2. Spalanie sie poprawilo. Jest duzo nizsze a oczekiwalby ze bedzie gorsze skoro albo kat zapchany albo przepalony.
Co o tym sadzicie?
turek61 - 16-02-2008, 21:32
allias napisał/a: | Nie wazne jaki bo nie chce zeby wplynelo to na odpowiedz. |
Ważne Podaj jaki a zobaczymy co oznacza ten błąd ?
saphire - 16-02-2008, 23:14
Nie chodzi o złe odczyty z drugiej lambdy tylko o to że różnica w odczytach miedzy obiema lambdami jest zbyt mała czyli kat nie katalizuje stąd druga lambda pokazuje to co pierwsza lub też ma bardzo zbliżone wskazania a komp to wykrywa i zgłasza jako problem z katem chyba że to któraś lambda jest zwalona a nie kat.
Anonymous - 17-02-2008, 01:17
turek61 napisał/a: | allias napisał/a: | Nie wazne jaki bo nie chce zeby wplynelo to na odpowiedz. |
Ważne Podaj jaki a zobaczymy co oznacza ten błąd ? |
P0421 Warm Up Catalyst Efficiency Below Threshold (Bank 1)
[ Dodano: 17-02-2008, 01:21 ]
saphire... tez tak myslalem ale wszystko wskazuje na to ze kat chodzi bo odczyty sa dosc rozne. Wyzerowalem mu kod i zobacze czy wroci do mnie za tydzien lub dwa. Mam przecucie ze jezdzil na jakies kijowej mieszance bo wszystko wskazuje na to ze tu w UK nie problem o kiepska wache.
swinks_UK - 17-02-2008, 10:54
A jak wygląda kat? Może się już rozsypał mechanicznie ze starości/rdzy i jest nieszczelny. Spaliny gdzieś uciekają i druga sonda nie może zrobić właściwej korekty więc ecu wywala błąd. Sama sonda może być dobra.
Anonymous - 17-02-2008, 11:49
Puki co wyresetowalem mu ECU i zobacze co sie stanie. On mial ten sam problem co ja z paliwem w UK. Kat jest oki. Samochod jest 4 letni z przebiegiem 65 tys mil.
turek61 - 17-02-2008, 13:15
allias napisał/a: | Problem ze znajomego samochodem. Nie wazne jaki |
Jaki samochód ?
saphire - 17-02-2008, 14:01
allias napisał/a: | saphire... tez tak myslalem ale wszystko wskazuje na to ze kat chodzi bo odczyty sa dosc rozne. Wyzerowalem mu kod i zobacze czy wroci do mnie za tydzien lub dwa. Mam przecucie ze jezdzil na jakies kijowej mieszance bo wszystko wskazuje na to ze tu w UK nie problem o kiepska wache. |
Wystarczy że mu wlali ołowiowej to dosłownie po jednym baku takiej kat jest na szmelc albo że poszły uszczelniacze i brał olej i dopalał w kacie to tez szybko załatwia kata.
Hubeeert - 17-02-2008, 14:14
Nie ma tu ołowiowej.
Myślę, że najprościej byłoby po prostu zobaczyć w jakim stanie jest katalizator zamiast gdybać.
Ustarka wyświetlana wskazuje na zbyt niską temp katalizatora co jest wykrywane przez drugą sondę (wyniki drugiej nie różnią się w wystarczającym stopniu od pierwszej).
saphire - 17-02-2008, 14:33
Hubeeert napisał/a: | wyniki drugiej nie różnią się w wystarczającym stopniu od pierwszej |
To właśnie napisałem kilka postów wyżej.
Hubeeert - 17-02-2008, 15:22
saphire, zauwazyłem. To, że nie napisałem, że Ty to już napisałeś nie znaczy, że nie widziałem.
|
|
|