To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Colt CA0 - [CA4A 1.6] Zmiana dachu ?

Anonymous - 19-02-2008, 19:13
Temat postu: [CA4A 1.6] Zmiana dachu ?
Witam MM. Sprawa bedzie tyczyc sie dachu. Na moj dach spadlo cos nieciekawego i poprzedni wlasciciel zrobil to byle jak. Teraz zauwazylem,ze coraz bardziej zaczynaja pojawiac sie pecherze. Mam pytanko czy bedzie sie oplacac zmienic ten dach na inny i czy to wogole ma sens(np. od razu zamiana na dach z szyberadachem) czy to beda wieksze koszta niz sama naprawa tego dachu co mam ?? prosze o jakies racjonalne podpowiedzi . dzieki i pozdrawiam :)
josie - 19-02-2008, 19:47

Dachu bym nie ruszał - to ważny element konstrukcyjny auta.
Np jak utniesz flexem słupek to odskoczy o 0,5-1cm - takie naprężenia są w dachu.
Możnaby bawić się w wymianę samego poszycia, a zostawić szkielet ale to też moim zdaniem zupełnie nieopłacalne.
Pęcherze na dachu CA0 ma w standardzie - taka wada fabryczna.
Ja bym czyścił, jak dziura spawał, porządne zabezpieczenie antykorozyjne i już.

Jogurt - 19-02-2008, 21:36

josie napisał/a:
Możnaby bawić się w wymianę samego poszycia, a zostawić szkielet ale to też moim zdaniem zupełnie nieopłacalne.
też mi to na myśl przyszło ale dostań gdzieś idealne poszycie... najlepiej zrobisz jak usuniesz całą powłokę z dachu, blacharz wszystko wyprowadzi żeby nie było szpachli pół tony. na gołą balchę podkład epoksydowy, zresztą lakiernik bedzie wiedział co dalej i masz spokój. auto z ciętymi słupkami to trumna na kółkach.
Anonymous - 19-02-2008, 21:50

Jogurt napisał/a:
auto z ciętymi słupkami to trumna na kółkach.

josie napisał/a:
Dachu bym nie ruszał - to ważny element konstrukcyjny auta.
Np jak utniesz flexem słupek to odskoczy o 0,5-1cm - takie naprężenia są w dachu.

Racja :)

Za zrobienie tego dachu to tak jakos kolo 3 stowek bedzie czy wieciej ?

Robson86 - 19-02-2008, 21:56

Nie wstawiaj nowego dachu, nie ma to sensu. Jak chlopaki wyzej mowia jedz do dobrego blacharza i on przywroci Ci colciaka do stanu oryginalnego. A zabawe w obcinanie dachu zostaw...
Pozdroo

Jogurt - 19-02-2008, 22:33

LoS napisał/a:
Za zrobienie tego dachu to tak jakos koło 3 stowek bedzie czy wieciej ?
zależy co tam jest namotane. jak to bedzie kwestia tylko połozenia nowego lakieru to powinno starczyć. jak bedą jakieś prace blacharskie to może braknąć. wszystko zależy od:
a) czasochłonności naprawy
b) jakości użytych materiałów

Anonymous - 19-02-2008, 22:42

nic to , trzeba bedzie pozbierac kapustke i zrobic to bo kluje w oczy jak cholera . dzieki i pozdro