To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Proton Techniczne - Sterownik centralnego zamka

Anonymous - 22-02-2008, 19:01
Temat postu: Sterownik centralnego zamka
Czesc!
W ramach pasji grzebania przy autku i zajec praktycznych "zrob to sam". Postanowilem zamontowac w swoim Protonie 415 sterowanie centralnego zamka na pilota. Wszystko wydaje sie proste bo trzeba podlaczyc tylko 4 kabelki: Otworz, zamknij i dwa uziemienia do tego. Pytanie jest takie: Z ktorymi 4 z 8 przewodów od sterownika CZ mam polaczyc moje 4 przewody? Pomimo ze posiadam schemat sterownika z opisem, to go do konca nie kumam. No, a niechcialbym zrobic jagieos niepotrzebnego zwarcia.
Czy mamy elektronika/elektryka na sali?
PS. Schemat sterownika z manuala do colta rozdz "Body" str. 38
Pozdrawiam!

docencik87 - 05-05-2008, 20:11

Po pierwsze.
Musisz wiedzieć czym sterowany jest centralny zamek. Masz dwie możliwości: + albo -.
Najlepsze do diagnozy jest kupienie sobie tzw kontrolki. Jeśli trafisz na + a kontrolkę będziesz miał podpiętą do masy to po prostu się Tobie zaświeci. Jeśli nie to poda masę na przewód. Jeśli po wetknięciu kontrolki w kabel (w przypadku gdy masz podpięte do masy)centralny się zamnknię lub będzie chciał się otworzyć tzn, że jest sterowany masą. Jeśli nic się nie będzie działo znaczy, że + i raczej trzeba będzie jeszcze zastosować przekaźnik do wysterowania centralnego zamnka.

Anonymous - 23-05-2008, 21:18

Witam! Właśnie też sobie zakupiłem sterownik na pilota... Czy możecie powiedzieć mi jak krok po kroku go podłączyć? Gdzie mam szukać całej centralki mojego zamka centralnego?

[ Dodano: 24-05-2008, 15:00 ]
Zlokalizowałem centralkę... Udało mi się też sprawdzić, że centralka jest sterowana - tzn daje tylko minus... coś jest poje.. bo nie da rady tego podpiąć bo gdy dostaje impuls to zamyka ale jak minus się odepnie to automatycznie otwiera... Proszę pomóżcie mi!!!

docencik87 - 30-05-2008, 12:48

Ale mam nadzieję, że nie wypiołeś tej centralki?? :) .
Anonymous - 01-06-2008, 23:56

Pojechałem do warsztatu, który zajmuje się elektryką - elektroniką samochodową i mi go podłączyli i wszystko jest OK! Przyjemność ta kosztowała mnie 40pln.
Anonymous - 04-04-2009, 11:38

Witam mam takie pytanie do kolegów wystaczy sam sterownik tak ? bo mam centralny na klucz czyli nie musze kupywac juz zestawu z siłownikami ?

Witam jeszcze raz wiec potrzebuje schematu podłączenia sterownika do auta jasniej jaki kabelek do jakiego kabelka Pozdrawiam

cornello9 - 18-01-2011, 21:58

Jaki sterownik i gdzie kupiliscie,z tego co widze na allegro sa cale zaestawy a mi silowniki do mojego protona nie potrzebne bo mam central 8) szkoda ze na kluczyk :roll:
tompatrz - 16-03-2012, 22:02

Temat stary ale może ktoś odpowie. Gdzie w Protonach znaleźliście te centralki, jak one wyglądają?
Już nieaktualne, poradziłem sobie:)