To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - [Cari 1.8 GDI] Filtr Stożkowy

mephisto - 28-02-2008, 16:29
Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Filtr Stożkowy
Chlopaki oplaca montowanie sie Stożkowego Filtra czy to strata czasu i pieniedzy??
Chooper - 28-02-2008, 16:50

zainwestuje we wkładke K&N, reszta to odp. nr. 2, bo musiałbyś przebudować caaaaały dolot
czekoladka_1981 - 28-02-2008, 17:13

mephisto napisał/a:
Chlopaki oplaca montowanie sie Stożkowego Filtra czy to strata czasu i pieniedzy??

Tak
Dodam jeszcze że najczęściej z montażem stożkowego filtra wiąże się zmiana długości rury od filtra do kolektora co ma wpływ na zjawiska dynamiczne/falowe zachodzące w układzie dolotowym. Można popsuć i można poprwaic.
Moim zdaniem filtry tego typu nadają się do samochodów które ścigają się na ułamki sekund, wtedy każdy KM/Nm się liczy. W samochodach cywilnych filtr powietrza powinien przedewszystkim spełniać swoje zadanie.

mephisto - 28-02-2008, 19:37

pytalem czy sie oplaca wogule cos takiego montowac w gdi bo standardowy w zupelnosci sprawdza sie bez zazutow,ogulnie to scigac to ja sie nie bede bo to nie dla mnie,to kupie wkladke i bedzie git.tak jak chooper napisal wkladka k&N i no problem.miejsze pieniadze i zadnej integracji i nic nie popsuje :)
Robson86 - 28-02-2008, 20:29

mephisto napisał/a:
ogólnie

Nie ma sensu, wkladac stozka do Cari, jesli nawet zyskasz (oczywiscie to jest przypuszczenie) 1-2KM to nawet tego nie odczujesz...nie ma sensu "meczyc" silnika stozkiem.
pozdroo

Chooper - 28-02-2008, 20:33

mephisto napisał/a:
chooper napisal wkladka k&N i no problem.miejsze pieniadze i zadnej integracji i nic nie popsuje :)

czy mniejsze to nie wiem, bo sama wkładka K&N kosztuje troche więcej niż stożek z allegro, (od razu podpowiem, co byś do volvo 40 szukał ;) )

Anonymous - 28-02-2008, 21:50

Chooper napisał/a:
mephisto napisał/a:
chooper napisal wkladka k&N i no problem.miejsze pieniadze i zadnej integracji i nic nie popsuje :)

czy mniejsze to nie wiem, bo sama wkładka K&N kosztuje troche więcej niż stożek z allegro, (od razu podpowiem, co byś do volvo 40 szukał ;) )

rok temu kupowalem tutaj http://www.auto-gtw.pl/ dalem 170czy180zl
ale widzialem na 'alledrogo' taniej

zwolin - 03-03-2008, 21:13

Chooper napisał/a:
stożek z allegro,

:axe: :axe: :axe:

Jaki qrde stożek z allegro. Jesli stożek to tylko K&N lub porównywalnej jakości. Hity cenowe o "jakości K&N" działają tak samo jakbyś sobie od razu wiadro piachu do silnika wsypał.
Druga sprawa, to nawet najlepszy stożek trzeba umiejetnie ulokować. Typowa lokalizacja na kolektorem wydechowym świadczy tylko i wyłacznie o inteligencji mechanika.