[04-13]Colt CZx - przegląd po 40 kkm
46Marek - 07-03-2008, 10:01 Temat postu: przegląd po 40 kkm Wymieniono : filtr kabiny ,oleju ,powietrza ,klocki przednie (FERODO ), olej ,płyn chłodniczy ,świece zapłonowe ,tarcze przednie .Do zapłaty 1780,27
Anonymous - 07-03-2008, 11:36
...cos szybko wymiana tych hamulcow. preferujesz 'wyczynowy' styl jazdy?
Anonymous - 07-03-2008, 12:29
Styl jazdy jest w tym przypadku warunkiem drugorzędny. Ja po (dokładnie) 37 tysiakach musiałem zeszlifować tarcze przednie (z tyłu bębny mam), bo takie ranty były. Materiał, z których są wykonane jest bardzo miękki. Producent tłumaczy to lepszą skutecznością hamowania (że niby lepsze tarcie).
Tere-fere.
Mnie bardziej te świece dziwą.
akbi - 07-03-2008, 12:33
Gorzkim napisał/a: | ...cos szybko wymiana tych hamulcow |
40 tys na klockach to mało ... ja uważam, że to dobry wynik.
ja zmieniam co 15/20 tys
Helicon napisał/a: | Styl jazdy jest w tym przypadku warunkiem drugorzędny |
niemniej jednak, ma to duże znaczenie ...tak samo jak technika jazdy (hamowania) na wpływ wyginających się tarcz hamulcowych.
Anonymous - 07-03-2008, 13:20
Cytat: | akbi napisał/a: 40 tys na klockach to mało ... ja uważam, że to dobry wynik.
ja zmieniam co 15/20 tys |
hmmm, jezeli chodzi o klocki to moze ok ... bardziej chodzilo mi o tarcze
ostatnio przy pierwszym przegladzie po 30 tys w renault, serwisanci chwalili bardzo male i rowne zuzycie tarcz i klockow. myslalem ze w mitsu moze byc podobnie
Hubeeert - 07-03-2008, 16:28
Ja na klockach (nie tarczach) z przodu robię około 80tys km. No ale ja jeżdżę wolniej niż Wy w Polsce.
46Marek - 08-03-2008, 11:59
[quote="Gorzkim"] Cytat: | akbi napisał/a: 40 tys na klockach to mało ... ja uważam, że to dobry wynik.
ja zmieniam co 15/20 tys |
hmmm, jezeli chodzi o klocki to moze ok ... bardziej chodzilo mi o tarcze
ja w PUNTO II pierwsza wymiana klocków po 30 kkm a tarcz po 80 kkm .Następne klocki co 20 kkm.
Sądzę , że lepszym rozwiązaniem w COLCIE jest stosować bardziej miękkie klocki i wymieniać częściej .Wg mnie klocki wytrzymujące więcej jak 30kkm a słyszałem ,że są takie które wytrzymują i 80 kkm zakładane są na pierwszy montaż
Anonymous - 09-03-2008, 20:54
Ja wymieniłem klocki tylko dltego, ze szlifowałem tarcze. Jasne, ze styl jazdy jest ważny, nawet bardzo, ale ja rajdowcem nigdy nie byłem, nie jestem i nie zanosi sie na to żebym był
Anonymous - 29-07-2008, 12:49
ja też dzisiaj byłem na przeglądzie po 40kkm.
wymieniono : filtr kabiny ,oleju ,powietrza, olej, płyn hamulcowy, świece zapłonowe
do zapłaty: 1075,54 PLN brutto
Anonymous - 05-08-2008, 16:00
a ja powiedziałem veto absurdalnym cenom aso, wziąłem pod pachę bańkę oleju i na 3 przegląd pojechałem do polecanej na forum sieci warsztatów. ile wyszło?
- 180zł bańka edge
- 65zł filtr przeciwpyłkowy (zamiennik)
- 150zł usługa
razem 395zł. do tego miła, fachowa obsługa. 'robiłem' razem z mechanikiem, który na bieżąco relacjonował mi co w trawie piszczy. zużycie amorów 50% (z tyłu trochę więcej), zużycie klocków 50% (przy przebiegu 35k, nie wiem jak to robicie, że starcza na 20. więcej hamować silnikiem mili państwo, silnikiem..).
koniec z przepłacaniem.
michalp - 06-08-2008, 09:23
1000 zeta za przegląd po 40 kkm to moim zdaniem lekka przesada W focusie płaciłem koło 800 pln.
Mojemu Coltowi kończy się za dwa m-ce gwarancja i też postanowiłem podziękować ASO. Skorzystam z usług polecanych na forum lokalnym mechaników.
Anonymous - 06-08-2008, 14:46
No coż, myśle że większość userow po zakończeniu gwarancji pożegna się z przeglądami serwisowymi w aso. A na razie (do końca gwarancji) dla świętego spokoju trzeba płacić za przeglądy A np. właściciele nowych Kia (ceed) płacą przez 7 lat
Anonymous - 07-08-2008, 09:41
Niestety, ale serwis mitsubishi jest jeden z najdroższych, a w klasie colta to chyba najdroższy
Przez to mitsu tez wiele traci na sprzedaży. Jest także logiczne wytłumaczenie takich cen serwisu – niska cena zakupu aut mitsu w porównaniu do konkurencji, prawda?
I jeszcze jedno nie do tematu- zaskoczył mnie fakt iż nasze mivec-i nie maja hydraulicznie regulowanego luzu zaworów i nie wiem czy się cieszyć( niższe koszty w przyszłości – brak zużycia szklanek co koszt jednej około 50-100zl razy 16 sztuk) z tego powodu czy płakać( głośniejsza praca – klekotanie)
mkm - 07-08-2008, 11:04
jaceksu25 napisał/a: | Niestety, ale serwis mitsubishi jest jeden z najdroższych, a w klasie colta to chyba najdroższy
|
Z tym sie nie zgodze. Honda i Toyota licza sobie podobnie.
Anonymous - 07-08-2008, 19:36
mkm napisał/a: | jaceksu25 napisał/a: | Niestety, ale serwis mitsubishi jest jeden z najdroższych, a w klasie colta to chyba najdroższy
|
Z tym sie nie zgodze. Honda i Toyota licza sobie podobnie. |
nie wiem jak Honda, ale Toyota yaris za przeglad (standard) placi sie cos okolo 600zl
Dealer Mitsu powiedzial mi ze przeglad po 20tys km w colcie kosztuje 700zl To prawda?
A suzuki bije wszystkich na glowe 250zl
Jakie oleje macie zalane w swoich colcikach?
|
|
|