[XX-92]Colt C50 i starsze - Problem
Anonymous - 10-03-2008, 21:01 Temat postu: Problem Witam wszystkich, jestem tu po raz pierwszy, a trafiłem dlatego że mam problem z colcikiem żony 1,5i-12V-1991r, a mianowicie wspólnie z kolegą gaziarzem zagozowujemy go BLOSEM i nie wiemy z którego pinu wtyczki rozdzielacza zapłonu idzie impuls (tak jak do obrotomierza) - jeżeli ktoś może ma opis pinów tej wtyczki to bardzo proszę
markostar - 10-03-2008, 22:03
Wejdź na stronę główną do działu download potem do Mitsubishi Service manual i ściągnij sobie manuala do colcika - są tam też schematy elektryczne napewno pomogą zlokalizować pin którego szukasz. Pozdrawiam
Anonymous - 10-03-2008, 22:31
markostar, ok ściągnąłem - trochę dużo szukania i po anglickiemu, a mnie czas goni, myślałem że są tu szpece-złote rączki tak jak na forum forda , ponieważ ja posiadam scorpio i tam na podany problem w parę minut kilka konkretnych porad, ale cóż i to dobre jak niema forumowiczów obcykanych w temacie to trzeba wertować PDF-y. a jest w tej wtyczce tylko sześć kabelków i podejrzewam że jak raz rozgryzę to będę na pamięć wiedział gdzie co i jak. Forum traktuję jak gabinet lekarski, a nie bibliotekę w której by znaleźć drobnostkę muszę przeczytać encyklopedie i to najpierw ucząc się j. angielskiego
Hugo - 10-03-2008, 22:39
rychol napisał/a: | myślałem że są tu szpece-złote rączki tak jak na forum forda , ponieważ ja posiadam scorpio i tam na podany problem w parę minut kilka konkretnych porad | Po pierwsze napisałeś temat po 21.00, więc ruch na forum nie jest już zbyt duży. Pomijając fakt, że w ogóle użytkowników aut Mitsubishi jest nieporównywalnie mniej niż użytkowników Fordów. rychol napisał/a: | ale cóż i to dobre jak niema forumowiczów obcykanych w temacie | Uwierz mi, że są. Tylko poczekaj trochę
josie - 10-03-2008, 22:51
rychol napisał/a: | ja posiadam scorpio i tam na podany problem w parę minut kilka konkretnych porad |
To widać forumowicze z forum forda nie mają co robić i siedzą 24h/dobę na forum
rychol napisał/a: | Forum traktuję jak gabinet lekarski, a nie bibliotekę w której by znaleźć drobnostkę muszę przeczytać encyklopedie i to najpierw ucząc się j. angielskiego |
Raptem 3 słowa trzeba znać po angielsku, i popatrzeć na schemat.
Czarno-biały kabel
Bartek - 10-03-2008, 23:28
josie, chyba nie czaro-biały, bo to + po stacyjce
[ Dodano: 10-03-2008, 23:32 ]
wg mnie to kabel czarno-niebieski (4 pin złączki), 22 pin ECU
PS. a może za ton wypowiedzi miłego gościa specjalnie napisaleś, że biało-czarny??
[ Dodano: 10-03-2008, 23:36 ]
Hugo napisał/a: | Uwierz mi, że są. Tylko poczekaj trochę |
Ja z pamięci, tylko potwiedzenia musiałem poszukać, czy w C5 jest taki sam kabel jak w Galu/Eclipse.... a z 10 osób (w tym Josie ) na pewno byłoby w stanie dojść który to kabel w 15 min
josie - 10-03-2008, 23:50
Chodzi mi o czarno - biały w 6-pinowej wtyczce.
Czarno - biały w 2 pinowej wtyczce to + stacyjki
Bartek - 10-03-2008, 23:59
josie napisał/a: | Chodzi mi o czarno - biały w 6-pinowej wtyczce.
Czarno - biały w 2 pinowej wtyczce to + stacyjki |
YYYYYYYYYYYY a jaka to różnica???? - oba są zwarte naewt na wycinku schematu jaki wkleiłeś........
A sygnał tacho na potrzeby gazowni można wziąć z czarno-niebieskiego (czujnik położenia wału), brązowo-żółtego (czunjik położenia wałka rozrządu) lub z żółtego (wyzwalanie tranzystora mocy)
[ Dodano: 11-03-2008, 00:01 ]
josie, ja zbudowałem kilka instalacji od podstaw, z czego jedną bardzo niedawno
[ Dodano: 11-03-2008, 00:04 ]
mam na myśli kompletne wiązki silnikowe (2 szt. do 4g63 DOHC i 2 szt. dla 4g63T)
josie - 11-03-2008, 00:05
Bartek napisał/a: | YYYYYYYYYYYY a jaka to różnica???? - oba są zwarte naewt na wycinku schematu jaki wkleiłeś........ |
Zwarte są biało-czarny (nie czarno-biały) z małej z czarno-białym z dużej.
Wystarczy iść od power transistora (albo "-" cewki który jest impulsami kluczowany)
Bartek - 11-03-2008, 00:12
Josie w pierwszym poście napisał/a: | Czarno-biały kabel |
a teraz dobrze prawisz (prawie) Biało-czarny z malej wtyczki idzie do tacho na deskę, więc jest czwartym kablem do którego można się podpiąć
Idżmy spać
[ Dodano: 11-03-2008, 00:14 ]
biało-czarny w każdym miśku idzie do tacho......
czarno-biały w 95% samochodów w których grzebalem, to + po stacyjce
josie - 11-03-2008, 00:17
Bartek napisał/a: | Biało-czarny z malej wtyczki idzie do tacho na deskę, więc jest czwartym kablem do którego można się podpiąć |
Ale łączy się też z czarno-białym z dużej wtyczki o którym mówiłem w 1 poście
Bartek napisał/a: | Idżmy spać |
No już pora, ale brakuje mi ostatnio zaawansowanych dyskusji
Gdyby czarno biały z duzej wtyczki był "+" po stacyjce to kluczując tranzystor zwieralibyśmy "+" z "-"
[ Dodano: 10-03-2008, 23:22 ]
Bartek napisał/a: | czarno-biały w 95% samochodów w których grzebalem, to + po stacyjce |
No i to się zgadza - dlatego zdziwił mnie trochę ten schemat
Bartek - 11-03-2008, 00:23
Przeczytaj swój post i popatrz na schemat jutro
a teraz IDŹ SPAĆ
josie - 11-03-2008, 00:31
Bartek napisał/a: | Przeczytaj swój post i popatrz na schemat jutro
a teraz IDŹ SPAĆ |
Hehe, nie zasnę.
Co się jeszcze nie zgadza?
Jakby na czarno-białym z duzej wtyczki był "+" po stacyjce to:
-na emiter (góra tranz) mamy podany black (masa)
-kluczujemy żółtym
-na kolektor podłączony do "-" cewki
tranzystor przy kluczowaniu podaje jej impulsy masy
wychodząc z "-" cewki idziemy na małą wtyczkę, przewód biało-czarny, do góry i połączenie z czarno-białym z dużej - jeśli tam jest "+" (jak twierdzisz) to kluczując tranzystor zwieramy "+" z "-" i na "-" cewki mamy cały czas "+" po stacyjce.
Bartek - 11-03-2008, 00:46
Sorry......
Nigdzie nie napisałem, że zwarty jest biało-czarny z czarno-białym..... napisalem, że na wycinku schematu są zwarte, a popatrzylam na swój, a nie na Twój. Na moim schemacie są zwarte czarno-biały dużej wtyczki (zasilanie LEDów w czujnikach położenia wału i walka) z czano-białym małej (zasilanie cewki zapłonowej)
ale pogadamy o tym jutro.... DOBRANOC
josie - 11-03-2008, 00:53
Bartek napisał/a: | Nigdzie nie napisałem, że zwarty jest biało-czarny z czarno-białym |
Ja tak napisałem - bo na moim wklejonym schemacie tak jest
Bartek napisał/a: | napisalem, że na wycinku schematu są zwarte, a popatrzylam na swój, a nie na Twój. |
Bartek napisał/a: | Na moim schemacie są zwarte czarno-biały dużej wtyczki z czano-białym małej |
Czyli doszliśmy do tego, że wklejony przeze mnie schemat najprawdopodobniej ma błąd.
Swoją drogą niezły sajgon zrobiliśmy założycielowi tematu
Niech ma
DOBRANOC
|
|
|