[92-96]Colt CA0 - [ALL] Wał korbowy 4G92 a 4G93, czy takie same?
pawela - 12-03-2008, 14:07 Temat postu: [ALL] Wał korbowy 4G92 a 4G93, czy takie same? Pytanie jak w temacie. I czy wal w 4G93 SOHC/DOHC/GDI jest taki sam?
Bartek - 12-03-2008, 15:28
4g92 a 4g93 NIE
4g93 SOHC 16V, DOHC 16, GDi - takie same
pawela - 12-03-2008, 17:57
dzieki Bartku, w taki razie szukam takze od Cari
harpagan - 13-03-2008, 00:07
Cytat: | dzieki Bartku, w taki razie szukam takze od Cari |
A co planujesz?
4g93 sohc napewno bedzie tanszy niz od cari
Bartek - 13-03-2008, 01:10
Co kombinujesz? Jest kilka interesujących podobieństw ale i przykrych różnic między 4g92 a 4g93.....Ostatnio robiłem na ten temat doktorat, a w weekend prawdopodobnie będzie habilitacja
pawela - 13-03-2008, 09:29
ja, nic Staram sie pomoc koledze w reanimacji jego CA0 GTi. Zatem moich pytan moze byc jeszcze troche, bo silnik poszedl do remontu, a po rozbiorce na razie stwierdzono ukrecony wal... A orientujecie sie chlopaki, czy walu szukac tylko w uzywkach? Podejrzewam, ze cena nowego zwali z nog
Bartek, ty taki zdolniacha?? To mi licencjat na razie bokiem wylazi
harpagan - 13-03-2008, 12:00
pawela napisał/a: | ja, nic Staram sie pomoc koledze w reanimacji jego CA0 GTi. Zatem moich pytan moze byc jeszcze troche, bo silnik poszedl do remontu, a po rozbiorce na razie stwierdzono ukrecony wal... A orientujecie sie chlopaki, czy walu szukac tylko w uzywkach? Podejrzewam, ze cena nowego zwali z nog
|
Ojjj mysle ze ta kwota moglaby przekroczyc wartosc samochodu
Niestety tylko uzywka (pogadaj z Bartkiem moze bedzie w stanie nagrac Ci jakis silnik w razie czego)
Jak nie nastapi jakis kataklizm to po weekendzie bedzie wiadomo w praktyce wszystko o przeszczepie walu do GTi
Bartek - 13-03-2008, 13:39
U Ciebie harpagan, nie tylko wału..... Po rozbiórce wyszło, że tylko głowica się do czegoś nadaje , dlatego lepszym rozwiązaniem był silnik, niż sam wał + korba....
Praktycznie na forum sprawdzone, że wał od GDi pasuje, korby pasują (jeżeli był obrót panewki, to obligatoryjnie korba też do wymiany - jakby co, Harpagan ma 3 sprawne
pawela - 13-03-2008, 14:37
Dzieki chlopaki wal zamowiony od Cari GDI. Panewek nie obrocilo, korbowody ok, tloki ok, pierscionki na oko ok. Na razie wiec wszystko wskazuje na to, ze obejdzie sie bez szlifu cylindrow, wiec w przyszlym tygodniu colciak moze juz smigac
harpagan - 13-03-2008, 14:44
Bartek napisał/a: | U Ciebie harpagan, nie tylko wału..... |
W koncu czyms sobie zasluzyl na tytul frankensteina
pawela napisał/a: | Dzieki chlopaki wal zamowiony od Cari GDI. Panewek nie obrocilo, korbowody ok, tloki ok, pierscionki na oko ok. Na razie wiec wszystko wskazuje na to, ze obejdzie sie bez szlifu cylindrow, wiec w przyszlym tygodniu colciak moze juz smigac |
Skladka na starych czy nowych panewkach?
|
|
|