Forum ogólne - Auto zastepcze na koszt sprawcy wypadku
Matejko - 13-03-2008, 11:53 Temat postu: Auto zastepcze na koszt sprawcy wypadku Znajomej uszkodzono auto, ktore jest zarejestrowane na jej mame.
Ta znajoma prowadzi dzialalnosc(ma nip, regon...), a owe auto jest jej niezbedne do prowadzenia tej dzialalnosci(mieszka kawalek od kalisza, najblizszy przystanek 5km od miejsca zamieszkania i autobusy jezdzace raz na godzine), a prowadzi zaklad kosmetyczny wiec nie ma stalych godzin pracy tylko raz na 10, raz na 9, a raz na 12, do tego dojazdy do hurtowni po zaopatrzenie itp.
Napisalismy pismo poparte owymi faktami do ubezpieczyciela, ale wlasnie odpowiedzieli ze z powodu tego ze auto nie jest na nia, nie zwroca jej kasy za pozyczone auto.
Macie pomysl, albo przepraktykowaliscie sami podobna sytuacje, co da sie zrobic w takimi momencie, jakies pismo w sprawie uzyczenia auta przez matke dla corki, czy cos innego proponujecie??
Chooper - 13-03-2008, 12:00
niepotrzebnie sie przypucowaliście z tym, że córka jeździ. Trzeba było, że mamie jest potrzebne i już, bo auto np. pomaga mamie w prowadzeniu działalności córki (mama ją wozi - oczywiście nikt nie musi wiedzieć, ze jest inaczej)
Anonymous - 13-03-2008, 12:13
napisac raz jeszcze pismo ze wlasciciel potrzebuje auta i tyle
Matejko - 13-03-2008, 12:27
ale wlasciciel nie prowadzi dzialalnosci, a zwykla osoba bez dzialalnosci to raczej moze zapomniec o wynajeciu auta na koszt ubezpieczenia sprawcy
gulgulq - 13-03-2008, 12:47
no pismo czy umowa ze pojazd zostal uzyczony corce do prowadzenia dzialalnosci takiej i takiej - oczywiscie z dobra data przed wypadku - ale tu trzeba bardzo uwazac bo sie mozna przejechac: taka umowa musi byc zarejestrowana w US w ciagu 14 dni i oczywscie musi byc prowadzona ksiazka przebiegu pojazdu,
samochod zastepczy moze byc wypozyczony tylko i wylcznie na czas naprawy
najlepiej jesli auto firmowe: odstawic do serwisu na bezgotownkowe rozliczenie i wziasc samochod zastepczy, pozniej serwis wystawia fakture ubezpieczalni
saphire - 13-03-2008, 18:19
Kumpel tez kiedyś miał dzwona bo mu na ogonie zaparkowała jakaś kobita i auto trafiło do serwisu czekając ponad 40 dni na przelew od ubezpieczyciela z OC sprawcy a że kumpel dojeżdża ponad 50km do pracy to pisemnie zawiadomił tamtego ubezpieczyciela że auto jest mu niezbędne i jeżeli natychmiast nie zapłacą za naprawę to wynajmuje auto z wypożyczalni na ich koszt. Tak tez uczynił po czym w sądzie już w pierwszej instancji wygrał sprawę o zwrot także tych kosztów wynajęcia auta a ubezpieczyciel nawet się nie odwoływał. Zapłacili wszystko wraz z kosztami sądowymi itp. itd. ale o tym dokładniej już kiedyś daaawno temu pisałem na forum
Chooper - 13-03-2008, 18:27
Matejko napisał/a: | ale wlasciciel nie prowadzi dzialalnosci... |
chyba żartujesz, co co ci co mają działalnośc to są traktowani ponad podziałami ?
Mają oddać i tyle. Trzeba pisac że auto jest potrzebne i już, chociażby w celu zaoszczędzenia czasu a czas=pieniądz.
sla - 14-03-2008, 12:37
Dlatego warto się ubezpieczać w firmach dajacych samochód zastepczy.Ja tak robię dla swiętego spokoju.
atsar - 14-03-2008, 15:10
dla informacji w Ergo Hestii macie mozliwosc wykupienia skladki na samochod zastepczy podpiety pod OC (60zl) do skladki w stosunku rocznym, jak i mozliwosc np na 7 dni ale juz z AC i tu koszt (100zl) mysle ze nie jest to duzo w szczegolnosci dla osob ktorym samochod jest niezbedny na codzien.
Pozdrawiam
siwek - 15-03-2008, 09:41
Podepne sie i ja pod temat bo akurat czekam az mi naprawia samochódbo troszke zagapilem i uszkodzilem maja Cari
Ubezpieczony jestem w Commercial Union i zoskoczyli mnie tym ze od czasu oddania samochodu do warsztatu dali mi zastepczy i to forda focusa bez zadnej odplatnosci i jeszcze mnie przepraszali ze musze 1 dzien czekac bo musieli go wysprzatac i umyc!!!
to jest profesjonalizm i nigdzie u zadnego ubezpieczyciela nie spotkalem sie z taka obsluga a powiem jeszcze tyle ze cena za ubezpieczenie dali najnizsza i najlepsze warunki!!!
bez zadnych doplat ze w razie czego dadza mi zastepczy tak jak to opisuje kolega powyżej.
Pzdr
sla - 15-03-2008, 09:48
W AXA jest podobnie.
siwek - 15-03-2008, 13:36
Pod tym wzgledem warto sprawdzic nowych ubezpieczycieli bo oferuja o niebo lepsze warunki niz starzy ktorzy lecą na renomie a nic nie daja w zamian albo trzeba słono doplacac...
Pzdr
|
|
|