To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - FAQ - [Carisma] Docieranie hamulców

Anonymous - 13-03-2008, 16:46
Temat postu: [Carisma] Docieranie hamulców
Witam wszystkich forumowiczow.
Mam pytanie czy po wymianie klockow na tylnej osi w Carsimie 2001 DiD nalezy je dotrzec bo spotkalem sie z opinia ze na tyle nie trzeba tego robic, chociaz uwazam ze jest to niezbedne. Jezeli trzeba to zrobic to jak je najlepiej dotrzec?

Juiceman - 14-03-2008, 17:03

Myślę, iż ten link Ci pomoże; )
Docieranie Hamulców

Anonymous - 14-03-2008, 19:50

wielkie dzieki
Anonymous - 28-10-2009, 21:27

polecam klocki na przód ebc black mają taką powierzchnię na początku klocka ułatwiającą docieranie!! ja docierałem 4-7 hamowań od 80 do 0 ale delikatnie jednostajnie i do zera i znowu 80 i abarot.
tarcze się zagotowały i potem studzenie i gotowe.

carismax - 12-03-2010, 09:35

adipaw napisał/a:
polecam klocki na przód ebc black mają taką powierzchnię na początku klocka ułatwiającą docieranie!! ja docierałem 4-7 hamowań od 80 do 0 ale delikatnie jednostajnie i do zera i znowu 80 i abarot.
tarcze się zagotowały i potem studzenie i gotowe.

Hmmm... moim zdaniem to najgorsze co można zrobic żeby doprowadzić do zagrzania nowych klocków. Klocki puchną i poźniej źle się układają. Pozatym zaciski mogą się zapiec. Prawidłowe docieranie powinno odbywać się poprzez rozpędzenie samochodu do powiedzmy 80km/h i hamowaniu z czuciem do 40km/h żeby było stałe chłodzenie powietrzem układu hamulcowego.
Generalnie trzeba też uważać podczas pierwszego ruszenia pojazdu bo (jeśli nie robiliśmy tego sami) ktos mógł pozostawić np. tłuste tarcze i wtedy hamulec może nie hamować prawidłowo. Trzeba zawsze pamiętać o odtłuszczeniu benzyną lub specjalnym do tego środkiem tarcz i klocków. Warto też pamiętać o wyczyszczeniu i przesmarowaniu prowadnic po których porusza się klocek.