Pajero IV - WSKAZNIK TEMPERATURY - dziwne zachowanie wskaźnika
Anonymous - 18-03-2008, 12:47 Temat postu: WSKAZNIK TEMPERATURY - dziwne zachowanie wskaźnika Witam, Dawno nic nie pisalem na forum bo nic sie nie działo, teraz mam dla was zagadkę.
ok 1 miesiąca temu zauważyłem ,ze wskaźnik temperatury nie zachowuje się tak jak powinien. Nie bardzo wiem jak to opisać ale postaram sie jak najdokładniej wyjaśnić o co mi chodzi.
Niekiedy, w całkowicie przypadkowych okresach czasu( np. co dwa ,trzy lub pięć dni, nie raz przez kilka dni było wszystko ok.) po nagrzaniu silnika , wskazówka na wskaźniku temperatury wody idzie na max do góry lub troche ponad zalecaną temperaturę, troche opadnie potem aż na czerwone pole przy czym nie ważne, czy jadę czy się zatrzymam powoli opada do właściwego poziomu.Nieraz zaczyna tak delikatnie "pływać " gora dół nawet po zgaszeniu silnika z włączonym zapłonem...
Pewnie powiecie termostat za późno sie otwiera........
No cóż raczej nie, bo został wymieniony na nowy.....Zreszta chyba całkiem niepotrzebnie bo zjawisko wcale nie ustąpiło.
Został tez wymieniony płyn chłodzący, układ odpowietrzony, wskaźniki na desce sprawny. Płynu nie ubywa ani nie przybywa nie "bąbluje"
Nie mam za bardzo pomysłu co może byc przyczyna takiego zachowania się tego wskaźnika
Macie jakąś koncepcję co może byc przyczyną takiego zachowania?
Hiszpan - 18-03-2008, 17:39
Miałem coś podobnego w Fordzie.
Tyle, że tam poszła uszczelka pod głowicą i płyn chłodzący dostawał się do oleju. W tym wypadku wymiana uszczelki pod głowicą pomogła.
Przy okazji wymiany rozrządu sprawdzono blok - czy niepęknięty. Twój opis wskazuje jednak na coś innego.
Inne rzeczy, które mi przychodzą do głowy to klima i wentylator.
- w klimie jest olej do smarowania sprężarki (rozprowadzany przez "czynnik chłodniczy" - argon czy cuś tam), jego brak powoduje, że przy włączonej klimie silnik jest znacznie obciążany, dodatkowo można zatrzeć sprężarkę
objawy chyba były podobne + nierówna praca silnika na wolnych obrotach
- wentylator - na chłodnicy były dwa, w jednym zaśniedziałe styki i brak zasilania a w rezultacie - ten który chodził po prostu nie dawał rady i stąd skoki temp. płynu chodzącego
To co napisałem dotyczyło Forda Focusa, ale może Ci pomoże
Dodatkowo było to już parę lat temu, więc może objawy były podobne, niekoniecznie identyczne po prostu już niepamiętam
Anonymous - 18-03-2008, 18:02
Płynu nie ubywa ani nie przybywa, nie kopci na biało z nawiewu leci cieple powietrze tak, że uszczelka chyba nie wchodzi w rachubę.
Co do klimy to w lipcu byłem na kontroli i wszystko było ok. Silnik też nie ma jakichś skoków obrotów.
Wentylator jest sterowany bimetalem umieszczonym na nim także raczej odpada ten powód. Niemniej jednak dzięki za wskazówki
|
|
|