To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Przeróbka zegarka, żeby nie przygasał przy zapaleniu świateł

pompec - 24-03-2008, 16:54
Temat postu: Przeróbka zegarka, żeby nie przygasał przy zapaleniu świateł
właśnie przerobiłem zegarek tak, aby przy zapalonych światłach nie przygasał... rozebrałem zegarek, potem miernikiem sprawdziłem, który z czterech kabelków wchodzących w kostkę odpowiedzialny jest za podawanie informacji o zapalonych światłach... jest to kabelek zielony z czarnym paskiem... po obcięciu go, zegarek świeci cały czas na 100%... w nocy wcale nie razi... temat słabo widocznego zegarka w dzień był już poruszany, więc może ktoś skorzysta z moich doświadczeń... próbowałem w podobny sposób obejść się z wyświetlaczem klimatyzacji... tam kabelków jest znacznie więcej (dwie kostki po kilkanaście sztuk)... pomiary miernikiem nic nie wykazały więc postanowiłem założyć logicznie, że trzeba odciąć kabel w tym samym kolorze co w zegarku... zaryzykowałem i obciąłem go... dało to rezultat ale niestety połowiczny... ekran rzeczywiście nie przygasał ale okazało się, że po włączeniu świateł nie zapala się podświetlenie przycików panelu klimatyzacji :( ... niestety musiałem spowrotem połączyć kabelek i musi być tak jak było... niemniej jednak polecam zabieg z zegarkiem... jest dużo lepiej...
yrdn - 25-03-2008, 21:01

A nie masz regulacji natezenia oswietlenia kokpitu?
Taka rolka jak w starych walkmanach znajdujaca sie
po lewej stronie za przelacznikiem kierunkowskazow
na kokpicie.

Po przekreceniu na najjasniejsze nastepuje przeskok
rolki i swieci caly czas z tym samym natezeniem,
z wlaczonymi swiatlami.

:)

tomusn - 25-03-2008, 21:33

yrdn, ale nie zegarek... ten zawsze przygasa po włączeniu świateł (taka kontrolka włączonych świateł ;D )
saphire - 26-03-2008, 08:25

Przygasanie jest realizowane przez przewód sygnałowy dimm(er) taki jak jest dopięty do kostki do radia - po to by się ściemniało - podejrzewam że analogicznie jest ten sygnal doprowadzony do zegarka.
pompec - 26-03-2008, 10:39

yrdn napisał/a:
A nie masz regulacji natezenia oswietlenia kokpitu?
Taka rolka jak w starych walkmanach znajdujaca sie
po lewej stronie za przelacznikiem kierunkowskazow
na kokpicie.

oczywiście, że mam... tyle, że nawet po przeskoczeniu rolki zegarek i ekran klimy przygasają...
yrdn napisał/a:
swieci caly czas z tym samym natezeniem,
z wlaczonymi swiatlami.

ale co świeci bez przygasania? zegarek napewno nie... a i ekran klimy mi przygasa (chyba, że ja mam jakoś dziwnie)

czekoladka_1981 - 26-03-2008, 10:45

pompec napisał/a:
(chyba, że ja mam jakoś dziwnie)

Wszystko masz dobrze. Przygasa klima i zegar.

yrdn - 26-03-2008, 22:28

pompec fajne masz autko
(takie urzadzenie samojezdne, napedzane silą harmonicznego ruchu posuwisto-
zwrotnego :mrgreen: ) A i Twoj topic nie pozostanie bez odpowiedzi :P

pozdr taki zarcik maly

Anonymous - 04-07-2008, 00:54

No więc jest jakis ratunek na niewidoczny zupełnie paneli klimatronica w dzień c zy dac sobie spokój ?
Serek - 04-07-2008, 12:24

Hmm, wg schematu podświetlenie doprowadzone jest przewodami ZIELONY-BIAŁY, CZARNY-ŻÓŁTY do urządzeń połączonych z regulatorem natężenia oświetlenia. W tym panel A/C. (dot. to oczywiście schematu z naszej strony, czyli model 1998)
pompec - 04-07-2008, 14:52

jakonski napisał/a:
No więc jest jakis ratunek na niewidoczny zupełnie paneli klimatronica w dzień c zy dac sobie spokój ?

jeżeli wolisz nieświecące przyciski klimatronica w nocy od niewidocznego ekrany w dzień to patrz początek strony... chociaż ja szczerze powiem, że nie mam akurat wielkiego problemu z odczytaniem ekranu nawet w słoneczny dzień... no chyba, że w okularach przeciwsłonecznych 8)

Anonymous - 10-07-2008, 23:36

pompec napisał/a:
jakonski napisał/a:

jeżeli wolisz nieświecące przyciski klimatronica w nocy od niewidocznego ekrany w dzień to patrz początek strony... chociaż ja szczerze powiem, że nie mam akurat wielkiego problemu z odczytaniem ekranu nawet w słoneczny dzień... no chyba, że w okularach przeciwsłonecznych 8)

No u mnie wdzień totalna klapa !!! Nic nie widać, tzreba się nachylać, zmieniać kąt by ciś dostrzec. Być może poprzepalane są żarówki przy wyświetlaczu. Będę musiał go wywalić i dokładnie obejrzeć co i jak skoro mówisz że Twój nawet w słoneczny dzień jest czytelny.
A może dało by radę śmignac jakąś fotkę na włączonych światłach w dzionek, co bym mógł porównać jaki ma być efekt końcowy ???

pompec - 12-07-2008, 21:21

światła wyłączone

światła włączone

słońce świeciło naprawdę mocno z lewej strony lekko od tyłu (czyli już świeciło lekko w wyświetlacz)...

ROOB - 13-07-2008, 17:53

apropo zegarka..
z innej beczki.. mianowicie, te cholerstwo u mnie ciągle samo się przestawia. tragedii nie ma, ale denerwuje, nakręcić się to, to nie da czy coś? :D

Ursus - 14-07-2008, 09:29

ROOB tutaj szukaj odpowiedzi:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=4021

ROOB - 14-07-2008, 17:24

Ursus.. dziękuje serdecznie.. wszystko jasne, nic dodać. temat zamknięty.
pozdrawiam.