To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - rozladowujacy sie akumulator w tydzien?

kikan - 29-03-2008, 19:20
Temat postu: rozladowujacy sie akumulator w tydzien?
mam pytankomyslicie ze mozliwe zeby komputer i radio(samo) rozladowywalo kompletnie akumulator,podczas gdy samochod bezczynnie stoji w garazu?akumulator nie jest stary.
Sienio - 29-03-2008, 19:57

Pomiędzy klemę "+" akumulatora a zdjęty z niej zacisk przewodu dodatniego włącz amperomierz na prąd stały. Odczytana wartość prądu razy czas powie Ci ile amperogodzin wyparowało z akumulatora. U mnie gdy wyjmę kluczyk ze stacyjki to mam tylko włączony analogowy wskaźnik paliwa a inne wskaźniki cyfrowe są wyłączone . Wielokrotnie moja Carisma jest unieruchomiona i do 2 tyg bez szkody dla akumulatora .
saphire - 29-03-2008, 21:06

W Cari wskaźnik paliwa nie jest podtrzymywany - wyjmij licznik a się o tym przekonasz - wskazówka stoi bo to silniczek krokowy i ja przestawia w daną pozycję po czym już nie potrzebuje zasilania bo nie ma "sprężynki" która by go "skręciła" ponownie do zera.
kikan - 29-03-2008, 21:19

myslalem wczesniej ze to wzmacniacz wyciaga jakas prad,ale teraz + odlaczylem od wzmacniacza.chyba ze moze ciagnac prad przez kabel czincz podlaczony do radia?pod radiem nie mam zadnych glosnikow.
saphire - 29-03-2008, 21:44

Podłącz na noc szeregowo klemę przez miliamperomierz i zmierz jaki prąd bierze to sobie wyliczysz czy to możliwe że jakiś wampir energetyczny rozładuje ci aku które normalnie jest doładowywane podczas jazdy - chyba że nie masz dobrego ładowania albo masz zwarty wewnętrznie aku.
Juiceman - 29-03-2008, 22:03

Hmmm.. w innym aucie mialem to samo ; ) - usterka banalna ; ) czujnik temperatury heh... moze warto spojrzec?
akbi - 30-03-2008, 08:09

kikan, a jak dlugo masz swoj akumulator, jakiej marki i o jakich parametrach??
Anonymous - 30-03-2008, 10:49

Ja miałem ten sam problem w Roverku który sprzedałem przed kupnem cari...buuu
U mnie przyczyna leżała w rzeczach:
1. miałem 2 alarmy - fabryczny i dodatkowy;
2. Częste, krótkie wyjazdy po mieście - aku nie miał się kiedy naładować, bo co chwila dostawał po tyłku od rozrusznika.

Zmierzyłem sobie pobierany prąd, wrzuciłem do kalkulatora i wyszło mi, że przy założeniu całkowicie naładowanego akumulatora, powinien on wystarczyć na 3 tygodnie postoju...padał po kilku dniach, bo nie miała bida okazji do ładowania.

Pozdrawiam

Chooper - 30-03-2008, 11:00

kikan, akumulator wcale nie musi być stary aby uległ awarii.
czekoladka_1981 - 30-03-2008, 19:08
Temat postu: rozładowujący się akumulator w tydzień
Coś na temat:
http://www.mitsubishi-gra...ight=akumulator

Anonymous - 31-03-2008, 08:40

A jak masz podpięte radio?Działa na wyjętym kluczyku?Ja tak miałem jak zmieniłem podpięcie radia.
Student - 31-03-2008, 09:23

Panowie odchodzicie trochę od tematu trzeba to uporządkować:
a więc KIKAN weź tak jak koledzy radzą miernik, ustaw go na prąd stały i wepnij w szereg między akumulator i przewód napięciowy
2. zrób odczyt prądu
3. zacznij odłączać wszystkie nie oryginalne rzeczy np. radio wzmacniacz, wiatraczek i wibratory (przy odłączeniu każdego z urządzeń rób pomiar i sprawdzaj co się zmieniło)]
4. jeżeli nie zmiany a jest pobór to szukaj w oryginalnych częściach np:
komputer, czujniki temp. i inne

5. Jeżeli tak nie znajdziesz może być jeszcze przetarty lub nadpalona izolacja w wiązce np: przy tylnej klapie w tym wężyku

Nie ma rady musi być upływność AKUMULATOR sam nie siada w tak krótkim czasie , no chyba że stoi w lodówce :wink:

blue022 - 15-01-2009, 23:48

Proponuje przyjrzeć się akumulatorowi. Odkręć korki i zobacz czy do końca zalane są elektrolitem płyty, jeśli nie, to możliwe że z tej "suchoty" płyty napuchły i zwarły się. Efektem jest pomniejszenie rezystancji wewnętrznej akumulatora i jego samorozładowywanie.
Można to też sprawdzić, ładując akumulator prostownikiem z amperomierzem, po kilkunastu godzinach prąd powinien spaść poniżej ok 0,5 A, jeśli tak się nie dzieje to masz zwarte płyty... warto pomyśleć nad nowym akumulatorkiem :)

pozdro

rasiak1980 - 18-01-2009, 19:56

dokładnie to co kolega napisał możliwe ze masz na którejś z celi zwarcie była wysuszona albo się "wysypała" jak masz sucha to widać ubytek elektrolitu poprzez obudowę bądź poprzez odkręcone korki w akumulatorze jeżeli widać płytki poziom elektrolitu za niski, jeżeli "wysypał" ci się akumulator elektrolit ma rudawy kolor, jeszcze możesz mieć zasiarczony, albo po prostu elektrolit za rzadki. samochód z dobrym akumulatorem może stać na mrozie kilka tygodni i dalej powinien odpalić bez problemu
Wojtasss - 18-01-2009, 22:13

Dobry temat. Przedwczoraj padł mi akumulator pierwszy raz od trzech i pół roku, bo wtedy wymieniłem na nowy. Zacząłem się zastanawiać nad przyczynami. Czy może już po prostu przyszedł na niego czas czy może po wymianie radia. Zamontowałem ostro święcącego się blaupunkta hamburg mp68. Ale to chyba nie możliwe żeby samo radio było powodem. Pozostaje jeszcze tylko taka kwestia, że radio w mojej cari zawsze można było włączyć bez przekręcania zapłonu.. Czy u was też tak jest?? Od razu mówię że nie używam żadnych alarmów.