To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Zmiana tapicerki na: skóra + elktryka

Anonymous - 03-04-2008, 00:51
Temat postu: [EAxx] Zmiana tapicerki na: skóra + elktryka
znalazłem ostatnio komplet foteli skórzanych z elektryką i podgrzewaniem oraz boczki na drzwi. w moim Galiku nie ma tyle elektryki w fotelach. warto się babrać w doinstalowanie systemu sterowania do podgrzewania i zupełnie nie wiem czy da się uruchomić sterowanie foteli.Gale mają puste gniazdka na podłączenie na wszelki wypadek?
Anonymous - 03-04-2008, 08:45

Hej,
ja też próbowałem wywołać ten temat, jednak zdaje się, że z forumowiczów nikt tego nie przerabiał.
Ja mam teoretycznie prościej, bo w welurze mam już podgrzewanie, i z tego, co ktoś mi napisał - we wszystkich Galach powinna być podprowadzona wiązka ze wszystkimi kablami. Mnie jednak zastanawiało coś innego - w skórze jest elektryczna regulacja foteli - ciekawe, czy szyny, na których mocowane są fotele są takie same. Trzebaby sprawdzić u kogoś, kto ma skórkę fabrycznie (z tego co pamiętam - w naszym regionie np. Kamil73)
Pzdr.
Bartek

Anonymous - 03-04-2008, 11:00

Witam
W avansie nie mam skory i elektrycznych siedzeń ale pod siedzeniami z jednej i z drugiej strony mam wyprowadzoną instalację pod siedzenia. W przeciwieństwie do wiązki od elektrycznie składanych lusterek - leżą sobie w piwnicy bo nawet kostka od przełącznika jest inna :)

PS. Moze ktos ma albo wie gdzie stoi na części gal z wiązką do sterowania składanymi lustrami :)

SWEEPER - 03-04-2008, 14:51

W moim glx-sie z 97 (golas) samodzielnie dokładam co tylko mogę , i wiązki mam prawie wszystkie. Prawie, bo prawdopodobnie podczas instalacji zestawu głośnomówiącego, zapożyczyli podświetlenie stacyjki, reszta kabili (wtyczek) jest. fotele bym zamontował gdyby miały pamięć,bez tego to zbędny bajer.
zuku3210 - 28-11-2009, 00:39
Temat postu: przekładka tapicerki
Witam, zanoszę się z zamiarem wymiany tapicerki na skórzaną. co do tyłu chyba nie mam żadnych pytań, liczę na p&p, natomiast martwi mnie trochę przód :| czy elektrycznie sterowane podgrzewane siedzenia podejdą bez żadnego problemu?? Mam GLS '97 czy jest tam jakaś instalacja elektryczna pod siedzeniami czy trzeba wyrwać instalację z dawcy, czyli od deski rozdzielczej przez przełączniki aż do foteli?? Następna sprawa to tapicerka drzwi, jako że skóry mają pochodzić z anglika jak to rozwiązać?? Pasażerowi zostawić 4 przełączniki, w tym jeden tylko podpiąć, a w drzwi kierowcy wmontować panel sterowania szyb z mojej tapicerki?? Następnie schowek, czy zaczepy podejdą bez problemu?? No i ostatnie to zastanawia mnie jak wyjdzie z wykładziną i czy plastiki dolne wokół deski podejdą?? Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi :)
Bury - 28-11-2009, 09:09

Zajrzyj pod fotele.Ja w angielskim GLS mam kostki wypuszczone z wykladziny pod fotelami..
Hugo - 28-11-2009, 11:23

zuku3210 napisał/a:
Pasażerowi zostawić 4 przełączniki, w tym jeden tylko podpiąć
Ja bym tak zrobił. Oczywiście trzebaby go starannie pomalować na kolor czarny. Może pobawiłbym się jeszcze tak, że podłączyłbym oba przednie przyciski pod sterowanie.
zuku3210 napisał/a:
drzwi kierowcy wmontować panel sterowania szyb z mojej tapicerki??
Tylko tak.
zuku3210 napisał/a:
No i ostatnie to zastanawia mnie jak wyjdzie z wykładziną i czy plastiki dolne wokół deski podejdą??
Z wykładziną wyjdzie napewno kicha i nie wyobrażam sobie jak chcesz dopasować plastki dolne z deski rozdzielczej :D
Osobiście wymieniłbym na kremowe: fotele przednie, kanapę tylną, boczki drzwiowe, plastiki na słupkach środkowych (choć niekoniecznie) i listwy na progach (też niekoniecznie).
Ja na wiosnę robię wnętrze w czarnej półskórze. Moim zdaniem lepsze i bardziej efektowne rozwiązanie. Nie mówiąc już o komforcie. Będzie wyglądało bardzo podobnie jak tu: http://allegro.pl/item793...rka_fotele.html

zuku3210 - 28-11-2009, 13:23

Hugo napisał/a:
Może pobawiłbym się jeszcze tak, że podłączyłbym oba przednie przyciski pod sterowanie.
w sumie to już mozna sie pobawić tak że wszystkie podłaczyc, wtedy niema szukania, kazdy otworzy szybe pasazera :) Co do kokpitu to chyba nie bede nic ruszał,zostawie taki jaki jest, jedynie tak jak mówisz, progi słupki i tapicerka drzwi.Wykładzine najwyzej dotne ile sie da i a reszte przykryje dywanik dobrze dopasowany, ew. gdzies moze zakupic taka wykladzine :P Powinno to wyglądac w miarę. Czy cena 1000zł za komplet ze wszystkim w beżu to dobra cena??
Hugo - 28-11-2009, 17:01

zuku3210 napisał/a:
Czy cena 1000zł za komplet ze wszystkim w beżu to dobra cena??
Jak w dobrym stanie to tak.
zuku3210 napisał/a:
Wykładzine najwyzej dotne ile sie da i a reszte przykryje dywanik dobrze dopasowany
Masz SE czy zwykłego Gala? Jeśli SE to pomyśl jak ładnie będzie się komponować czarna wykładzina podłogi z kremową skórą foteli. Ja bym nie ruszał.
robertdg - 28-11-2009, 17:07

zuku3210, jezeli chcesz zamontowac kompletny modul sterowania od strony pasazera, bo innego wyjscia to raczej nie masz, gdyz tapicerka z angola to znajdz odpowiednie sygnaly do sterowania tylko szyby pasazera, bo po co pasazer ma ci sterowac innymi szybami, tu jest niepotrzebna zabawa z instalacja ktora musisz ciagnac spod dechy najprosciej, ale ogolnie rzecz biorac troche to bedzie niebardzo wygladac jezeli panel sterujacy szybami bedzie z obu stron i u kierowcy i u pasazera, fotele wejda bez problemu, ale jezeli nie masz instalacji do podgrzewania foteli to musisz ja wyrwac z angola.
zuku3210 - 28-11-2009, 17:16

robertdg napisał/a:
to znajdz odpowiednie sygnaly do sterowania tylko szyby pasazera, bo po co pasazer ma ci sterowac innymi szybami
no tak napisałem wyzej;] że pasazer bedzie sterował tylko swoja szyba, ale kazdy z tych przycisków moze działać-otwierajac tylko tą jedna szybe, bo nie zabardzo bedzie jak beda 4 przyciski a jeden tylko dziala, no niewiem jak to wyglada jak rozbiore to zobacze o co tam chodzi.
robertdg napisał/a:
ale ogolnie rzecz biorac troche to bedzie niebardzo wygladac jezeli panel sterujacy szybami bedzie z obu stron i u kierowcy i u pasazera
ja wiem?? w sumie nikt na to nie zwróci chyba uwagi, a na galantach mało kto sie zna jeszcze :P
robertdg napisał/a:
ale jezeli nie masz instalacji do podgrzewania foteli to musisz ja wyrwac z angola
jeszce nie sprawdzalem czy jest, ale wątpie bo tunel kiedys rozbieralem i nie widzialem dodatkowych kabli, wiec wybebesze angola najwyżej.
Owczar - 28-11-2009, 18:07

zuku3210, było już o zmianie tapicerki. Tym razem scalam temat, ale proszę na przyszłość sprawdzać czy temat nie był przypadkiem poruszany i kontynuować wątek. Chcemy aby forum było spójne i przejrzyste.

Pozdrawiam

Bartek - 28-11-2009, 19:15

Panowie - z przyciskami szyb nie jest tak hopsiup...... Cała elektronika jst zawarta w panelu czteroprzyciskowym (specjalnie nie piszę kierowcy ;) ), a pozostałe przyciski i silniki komunikują się z panelem głównym za pomocą szyny podobnej do can-bus. Wymiana panelu wiąże się również ze zmianą silników w przednich drzwiach...... Boczki od angola lepiej sobie odpuścić - jeden z kolegow starał się zrobić 2 czteroprzyciskowe panele w jednym aucie, ale szyny ze sobą interferują i poległ na temacie....
zuku3210 - 28-11-2009, 23:27

No to teraz się zdziwiłem :P co do moich drzwi to włoże swój panel (czteroprzyciskowy :wink: ) wiec tu nic nie trzeba bedzie grzebac, a panel pasażera zobaczymy jak zareaguje, bo przecież nie wyrwe go i nie wstawie tam panelu (jednoprzyciskowego-mojego) bo bedzie dziura :|
shinai - 29-11-2009, 12:04

Ja zmienialem cala tapicerke na skórzaną i wszystkie wiazki byly fabrycznie wszystko bylo plug&play wszystko dziala :)