Sigma/Diamante Ogólne - Diagnostyka
Anonymous - 03-04-2008, 14:34 Temat postu: Diagnostyka Witam !!!
Mam pytanie gdzie w sigmie znajduje sie kostka diagnostyczna ?
czy to przy bezpiecznikach w kabinie przy nogach kierowcy z lewej strony to jest to ?
POZDRAWIAM !!!
Anonymous - 03-04-2008, 15:48 Temat postu: Re: Diagnostyka
grzess81 napisał/a: | Witam !!!
Mam pytanie gdzie w sigmie znajduje sie kostka diagnostyczna ?
czy to przy bezpiecznikach w kabinie przy nogach kierowcy z lewej strony to jest to ?
POZDRAWIAM !!! |
Czesc, tak, to jest to plus jeszcze chyba pod maska z lewej strony jest jakies zlacze.
zbyszek05 - 03-04-2008, 21:32
więc tak , pierwsze bezpieczniki masz pod maską z lewej jak stoisz przodem do samochodu/światła ,abs,szyber ,klima itd.../reszta jest schowana pod kierą z lewej /jak siedzisz w fotelu kierowcy okolice lewj nogi -piszczel - pudełko 12/8 cm ...znalzłem u siebie jeszcze styczniki i przełączniki w okolicach schowka z prawej strony / właściwie pod i trzeba wsio rozkręcać / nawiewy zimnego i ciepłego oraz spryskiwaczy reflektorów/ więcej nic nie ma w moim aucie ? albo jeszcze nie wiem.... pozdrowionka
lukasz12 - 03-04-2008, 21:45
W Sigmach jest tylko jedna kostka własnie ta pod nogami kierowcy przy skrzynce bezpieczników. Za chwilkę umieszczam temat jak czytać błędy
Mała poprawka - obok jest druga wtyczka (czarna) i z tego co wyczytałem to ona jest do komunikacji z modułem kontroli trakcji, tym niemniej obie wtyczki są po lewej stronie samochodu koło skrzynki bezpieczników.
zbyszek05 - 04-04-2008, 14:19
ja mam jeszcze kostki a właściwie styczniki pod schowkiem pasażera
Anonymous - 04-04-2008, 22:38
Łukasz znasz może symbol tej wtyczki
lukasz12 - 05-04-2008, 01:47
batman-1 napisał/a: | Łukasz znasz może symbol tej wtyczki |
Tzn o co Ci dokładnie chodzi bo nie do konca rozumiem ?
Anonymous - 05-04-2008, 09:24
z tego co się orientuje to wtyczki serwisowe mają oznaczenia np.OBD1 i inne czy orientujesz się jakie ma oznaczenie ta w SIGMIE
lukasz12 - 05-04-2008, 10:37
hmmm dalej nie jestem pewien czy o to Ci chodzi ale wtyczki miska są własnie wtyczkami typu OBD I z tym ze OBD I było implementowane w różny sposób przez różnych producentów, bo nie było jednego standartu tak jak w przypadku OBD II, jednak z tego co wiem to wytczka miśka jest dosć typowa
Anonymous - 05-04-2008, 21:09
oto właśnie mi chodziło bo mam znajomego co się elektroniką bawi ustawia mapy wtrysków i wiele innych ustawień a ja go mencze żeby się podpioł pod moją misie i glatego pytam jakie złącze
lukasz12 - 05-04-2008, 21:35
Podejrzewam ze za pomoca tego nie ustawisz. Skaner jaki znam który bezproblemowo obsługuje miska to tzw. launch mi facet kasował blad poduszki na przyklad. Ale watpie zeby mozna bylo mapy wtryskow zmieniac, w tych czasach caly program byl zapisywany w pamieciach EPROM w najlepszym wypadku a nie EEPROM wiec bez wymiany chipa nie zmienisz nic
Anonymous - 09-04-2008, 22:21
łukasz pytanko jaki komp jest pod siedzeniem kierowcy ???? bo ostatnio namierzyłem tam skrzynke
lukasz12 - 10-04-2008, 13:19
batman-1 napisał/a: | łukasz pytanko jaki komp jest pod siedzeniem kierowcy ???? bo ostatnio namierzyłem tam skrzynke |
O ile pamiętam to jest tam komp od elektrycznych siedzeń (pamięć ustawień).
Przy okazji:
pod deską jest komputer wentylacji (klimy), ECU, komputer skrzyni automatycznej (TCU) i chyba coś od skretu tylnej osi taka mała puszka(4WS). W bagazniku po prawej jest komp ECSu a po lewej jest ABS i kontrola trakcji (TCL)
|
|
|