To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAx 97-04] Czym się różni lift i nie lift?

Anonymous - 03-04-2008, 15:48
Temat postu: [EAx 97-04] Czym się różni lift i nie lift?
Elo. :)
Pytanie taj jek w temacie? wiem, że możecie już mieć dość takich 'powtarzających' się pytań ale ja już nie ogarniam :rolleyes: , różnie ludzie piszą że lift był w 99r czy w 98r a nawet 2000r?
A tak poza tym wiem, że już gdzieś o tym pisali ale teraz nie całkiem moge znów tego znaleść :cry: - ale pamiętam, że tylko o zew.wyglądzie było... Zderzak, gril, halogeny i pare jeszcze pierdół...
A co zmieniło się pod maską albo we wnętrzu :?:

Może hamulce zrobili lepciejsze, może zawieszenie poprawili, wyposażenie...?
Jeśli kotoś wie to plis help, bo się zastanawiam (chce kupić miśka) czy lift czy bez liftu?
Czy opłaca się grymasić i szukać tych młodszych? A zauważyłem, nawet na tym forum się zdarza, że ktoś podsyła link do aukcji, że to niby wersja SE albo właśnie po lifcie, z drugi pisze, że se ktoś poprostu zderzaki pozmieniał... :axe:

czekoladka_1981 - 03-04-2008, 15:55

Vasily napisał/a:
różnie ludzie piszą że lift był w 99r czy w 98r a nawet 2000r?

IX-98r.
Vasily napisał/a:
(chce kupić miśka) czy lift czy bez liftu?

Najlepiej już po lifcie.

Robson86 - 03-04-2008, 16:18

Generalnie podczas liftingu zmieniaja wszelkie elementy ktore statystycznie psuły sie czesciej niz cala reszta, poprawiaja materialy wykonczeniowe itp.
również polecam wersje po liftingu
Pozdroo

Anonymous - 03-04-2008, 16:27

Dzięki wielkie za podpowiedź. :wink:
Ja tak ogólnie powiem że nawet te małe różnice ale - jak dla mnie- robią jeszcze ciekawszym wygląd gala...i to właśnie pewnie po lifcie będe misia szukał...
Ale co tak dokłądnie się zmieniło/poprawiło, może ktoś wie? :?

czekoladka_1981 - 03-04-2008, 16:46

Vasily napisał/a:
Ale co tak dokłądnie się zmieniło/poprawiło

Na ten temat bylo już pisane, z tego co pamietam to: tarcze z 256mm na 275mm, zaciski jedno tłoczkowe na dwu tloczkowe,itd,itp. Najlepszy zakup to 00r.

Anonymous - 03-04-2008, 16:52

czekoladka_1981 napisał/a:
Najlepszy zakup to 00r.

No ok 2000r to i młody i pewniak, że ze wszystkimi poprawkami ale za 00r jeszcze pare klocków ludziska krzyczą, a za moje ok15-18 kloców nie bałdzo jeszcze najlepiej z gazem się wyrobie :( a 99 da się...

macia - 03-04-2008, 20:00

Vasily napisał/a:
co tak dokłądnie się zmieniło/poprawiło

Różnice? - z widocznych ospojlerowanie inne, zderzaki, halogeny, kierunkowskazy, poduszka kierowcy, tapicerka, oznaczenie na tylnej klapie, tylne lampy, felgi fabryczne inne, jeśli skrzynia w automacie to tiptronik, często zegary high contrast, oczywiście poprawione hamulce. Poza tym silniki takie same, z niezauważalnymi różnicami mocy (różnica kilku KM). Wchodzą wersje avance i elegance, kończy się produkcja sport edition. To tyle co mi teraz do głowy przychodzi :wink:

czekoladka_1981 - 03-04-2008, 20:13

Vasily - proponuję punkcik dla macia za dogłębne wyjaśnienie.
macia - 03-04-2008, 20:15

czekoladka, dzięki, ale to tylko tak po łebkach było :lol:
Bartek - 03-04-2008, 21:42

To żeby nie było, że po łebkach:

Lift nastąpił w listopadzie 1998 roku ale co ciekawe wszystkie poliftowe auta mają w VINie literę X czyli 1999 jako rok produkcji .

Lift obejmował:
- kształt przedniego zderzaka halogeny jajka zamiast prostokątnych i centralna maskownica jako oddzielny element
- atrapa w "zwykłych wersjach" zawsze chromowana
- kierunkowskazy przednie i boczne białe zamiast żółtych
- [sedan] światła cofania w lampach zespolonych owalne zamiast prostokątnych
- wszystkie pasy tylnej kanapy 3-punktowe
- [2.5] hamulce dwutłoczkowe
- tiptronic zamiast automatu
- wersja 2.4 GDi
- [2.5] jako opcja zegary High-Contrast
- [sedan] zmiany oznakowania tylnej klapy - zamiast napisu MITSUBISHI po lewej stronie klapy logo Mitsu centralnie
- [kombi] zmiany oznakowania tylnej klapy - zamiast napisu GALANT na tylnej blendzie jest logo Mitsu, po lewej stronie na dole napis GALANT zamia MITSUBISHI
- włącznik tempomatu w dźwigience, nie w obudowie deski
- masa zmian w elektronice

swinks_UK - 03-04-2008, 23:21

Żeby jeszcze uzupełnić, część aut z rocznika 1999/2000 jest mieszańcami. Mam na myśli Galanty EA5x (25V6). Pod względem mechanicznym to już samochody post-lift jednak zewnętrznie jeszcze w "sukni" pre-lift. Szczególnie te z rocznika 1999, choć osobiście widziałem takiego jednego z 2000.
macia - 04-04-2008, 09:58

Bartek napisał/a:
[2.5] jako opcja zegary High-Contrast

Oczywiście w 2.0 także :wink:

Bartek - 04-04-2008, 10:09

swinks_UK napisał/a:
Żeby jeszcze uzupełnić, część aut z rocznika 1999/2000 jest mieszańcami.

Mieszańcy to efekty ingerencji blacharsko/lakierniczych...... CAPS nic o nich nie wie ;) PO lifcie jest jeden zderzak (zwykły czyli nie Avance czy Sport), jedna atrapa, itd....

[ Dodano: 04-04-2008, 10:10 ]
macia napisał/a:
Oczywiście w 2.0 także :wink:

to dopiero drugi lift w 2001 roku ;) , w którym znowu zaszedł szereg zmian......najważniejsze to:
- aluminiowe zawieszenie, belka pod silnikiem
- zegary HC dla wszystkich wersji jako standard
- dostosowanie silników do następnej normy Euro, co spowodowało zduszenie mocy do 144 km w GDi i 160 km w 2.5
- schowanie filtra skrzyni automatycznej do środka

Anonymous - 04-04-2008, 10:27

Thx all4help. Punkciki porozdawałem już za konkrety :)
I to właśnie mnie niepokoii...
swinks_UK napisał/a:
Żeby jeszcze uzupełnić, część aut z rocznika 1999/2000 jest mieszańcami. Mam na myśli Galanty EA5x (25V6). Pod względem mechanicznym to już samochody post-lift jednak zewnętrznie jeszcze w "sukni" pre-lift. Szczególnie te z rocznika 1999, choć osobiście widziałem takiego jednego z 2000.

To równierz...
Bartek napisał/a:
Mieszańcy to efekty ingerencji blacharsko/lakierniczych...... CAPS nic o nich nie wie PO lifcie jest jeden zderzak (zwykły czyli nie Avance czy Sport), jedna atrapa, itd....

Qrcze czasem się patrze na te wozy i sam nie wiem co ma z liftu a co jest ze starego...

[ Dodano: 04-04-2008, 10:29 ]
A co do roku 2001 to już niestety raczen joza moin skromnym zasięgiem... :(

swinks_UK - 04-04-2008, 10:33

Bartek: niestety nie! Więcej niż połowa Galantów EA5x z 1999 (jeżeli nie wszystkie) w UK ma właśnie "stary" wygląd, chociaż pod względem technicznym to już wersje post-lift. Wystarczy przejrzeć choćby stronę www.autotrader.co.uk (tzw. T i V reg).Nie sądzę by było aż tyle samodzielnych przeróbek i akurat dotykały one Galanty EA5x z 1999.
Poza tym jeśli uznać Avance za następcę wersji SE to sama wersja SE była produkowana równolegle z Avance w 1999 i 2000 roku.
I rzeby namieszać bardziej (choć to dotyczy głównie rynku UK) to w Japonii generalny lift był na przełomie 1997/98 więc cały rocznik 1998 jest już post-lift :badgrin:
Vasily: generalnie jednak patrz na wygląd zewnętrzny, to najbardziej się rzuca w oczy. Potem większe tarcze hamulcowe z przodu. A dalej to tak jak Bartek pisał...