[97-04]Galant EAxA/W - [EAx 97-04] Czym się różni lift i nie lift?
Anonymous - 03-04-2008, 15:48 Temat postu: [EAx 97-04] Czym się różni lift i nie lift? Elo.
Pytanie taj jek w temacie? wiem, że możecie już mieć dość takich 'powtarzających' się pytań ale ja już nie ogarniam , różnie ludzie piszą że lift był w 99r czy w 98r a nawet 2000r?
A tak poza tym wiem, że już gdzieś o tym pisali ale teraz nie całkiem moge znów tego znaleść - ale pamiętam, że tylko o zew.wyglądzie było... Zderzak, gril, halogeny i pare jeszcze pierdół...
A co zmieniło się pod maską albo we wnętrzu
Może hamulce zrobili lepciejsze, może zawieszenie poprawili, wyposażenie...?
Jeśli kotoś wie to plis help, bo się zastanawiam (chce kupić miśka) czy lift czy bez liftu?
Czy opłaca się grymasić i szukać tych młodszych? A zauważyłem, nawet na tym forum się zdarza, że ktoś podsyła link do aukcji, że to niby wersja SE albo właśnie po lifcie, z drugi pisze, że se ktoś poprostu zderzaki pozmieniał...
czekoladka_1981 - 03-04-2008, 15:55
Vasily napisał/a: | różnie ludzie piszą że lift był w 99r czy w 98r a nawet 2000r? |
IX-98r.
Vasily napisał/a: | (chce kupić miśka) czy lift czy bez liftu? |
Najlepiej już po lifcie.
Robson86 - 03-04-2008, 16:18
Generalnie podczas liftingu zmieniaja wszelkie elementy ktore statystycznie psuły sie czesciej niz cala reszta, poprawiaja materialy wykonczeniowe itp.
również polecam wersje po liftingu
Pozdroo
Anonymous - 03-04-2008, 16:27
Dzięki wielkie za podpowiedź.
Ja tak ogólnie powiem że nawet te małe różnice ale - jak dla mnie- robią jeszcze ciekawszym wygląd gala...i to właśnie pewnie po lifcie będe misia szukał...
Ale co tak dokłądnie się zmieniło/poprawiło, może ktoś wie?
czekoladka_1981 - 03-04-2008, 16:46
Vasily napisał/a: | Ale co tak dokłądnie się zmieniło/poprawiło |
Na ten temat bylo już pisane, z tego co pamietam to: tarcze z 256mm na 275mm, zaciski jedno tłoczkowe na dwu tloczkowe,itd,itp. Najlepszy zakup to 00r.
Anonymous - 03-04-2008, 16:52
czekoladka_1981 napisał/a: | Najlepszy zakup to 00r. |
No ok 2000r to i młody i pewniak, że ze wszystkimi poprawkami ale za 00r jeszcze pare klocków ludziska krzyczą, a za moje ok15-18 kloców nie bałdzo jeszcze najlepiej z gazem się wyrobie a 99 da się...
macia - 03-04-2008, 20:00
Vasily napisał/a: | co tak dokłądnie się zmieniło/poprawiło |
Różnice? - z widocznych ospojlerowanie inne, zderzaki, halogeny, kierunkowskazy, poduszka kierowcy, tapicerka, oznaczenie na tylnej klapie, tylne lampy, felgi fabryczne inne, jeśli skrzynia w automacie to tiptronik, często zegary high contrast, oczywiście poprawione hamulce. Poza tym silniki takie same, z niezauważalnymi różnicami mocy (różnica kilku KM). Wchodzą wersje avance i elegance, kończy się produkcja sport edition. To tyle co mi teraz do głowy przychodzi
czekoladka_1981 - 03-04-2008, 20:13
Vasily - proponuję punkcik dla macia za dogłębne wyjaśnienie.
macia - 03-04-2008, 20:15
czekoladka, dzięki, ale to tylko tak po łebkach było
Bartek - 03-04-2008, 21:42
To żeby nie było, że po łebkach:
Lift nastąpił w listopadzie 1998 roku ale co ciekawe wszystkie poliftowe auta mają w VINie literę X czyli 1999 jako rok produkcji .
Lift obejmował:
- kształt przedniego zderzaka halogeny jajka zamiast prostokątnych i centralna maskownica jako oddzielny element
- atrapa w "zwykłych wersjach" zawsze chromowana
- kierunkowskazy przednie i boczne białe zamiast żółtych
- [sedan] światła cofania w lampach zespolonych owalne zamiast prostokątnych
- wszystkie pasy tylnej kanapy 3-punktowe
- [2.5] hamulce dwutłoczkowe
- tiptronic zamiast automatu
- wersja 2.4 GDi
- [2.5] jako opcja zegary High-Contrast
- [sedan] zmiany oznakowania tylnej klapy - zamiast napisu MITSUBISHI po lewej stronie klapy logo Mitsu centralnie
- [kombi] zmiany oznakowania tylnej klapy - zamiast napisu GALANT na tylnej blendzie jest logo Mitsu, po lewej stronie na dole napis GALANT zamia MITSUBISHI
- włącznik tempomatu w dźwigience, nie w obudowie deski
- masa zmian w elektronice
swinks_UK - 03-04-2008, 23:21
Żeby jeszcze uzupełnić, część aut z rocznika 1999/2000 jest mieszańcami. Mam na myśli Galanty EA5x (25V6). Pod względem mechanicznym to już samochody post-lift jednak zewnętrznie jeszcze w "sukni" pre-lift. Szczególnie te z rocznika 1999, choć osobiście widziałem takiego jednego z 2000.
macia - 04-04-2008, 09:58
Bartek napisał/a: | [2.5] jako opcja zegary High-Contrast |
Oczywiście w 2.0 także
Bartek - 04-04-2008, 10:09
swinks_UK napisał/a: | Żeby jeszcze uzupełnić, część aut z rocznika 1999/2000 jest mieszańcami. |
Mieszańcy to efekty ingerencji blacharsko/lakierniczych...... CAPS nic o nich nie wie PO lifcie jest jeden zderzak (zwykły czyli nie Avance czy Sport), jedna atrapa, itd....
[ Dodano: 04-04-2008, 10:10 ]
macia napisał/a: | Oczywiście w 2.0 także |
to dopiero drugi lift w 2001 roku , w którym znowu zaszedł szereg zmian......najważniejsze to:
- aluminiowe zawieszenie, belka pod silnikiem
- zegary HC dla wszystkich wersji jako standard
- dostosowanie silników do następnej normy Euro, co spowodowało zduszenie mocy do 144 km w GDi i 160 km w 2.5
- schowanie filtra skrzyni automatycznej do środka
Anonymous - 04-04-2008, 10:27
Thx all4help. Punkciki porozdawałem już za konkrety
I to właśnie mnie niepokoii... swinks_UK napisał/a: | Żeby jeszcze uzupełnić, część aut z rocznika 1999/2000 jest mieszańcami. Mam na myśli Galanty EA5x (25V6). Pod względem mechanicznym to już samochody post-lift jednak zewnętrznie jeszcze w "sukni" pre-lift. Szczególnie te z rocznika 1999, choć osobiście widziałem takiego jednego z 2000. |
To równierz... Bartek napisał/a: | Mieszańcy to efekty ingerencji blacharsko/lakierniczych...... CAPS nic o nich nie wie PO lifcie jest jeden zderzak (zwykły czyli nie Avance czy Sport), jedna atrapa, itd.... |
Qrcze czasem się patrze na te wozy i sam nie wiem co ma z liftu a co jest ze starego...
[ Dodano: 04-04-2008, 10:29 ]
A co do roku 2001 to już niestety raczen joza moin skromnym zasięgiem...
swinks_UK - 04-04-2008, 10:33
Bartek: niestety nie! Więcej niż połowa Galantów EA5x z 1999 (jeżeli nie wszystkie) w UK ma właśnie "stary" wygląd, chociaż pod względem technicznym to już wersje post-lift. Wystarczy przejrzeć choćby stronę www.autotrader.co.uk (tzw. T i V reg).Nie sądzę by było aż tyle samodzielnych przeróbek i akurat dotykały one Galanty EA5x z 1999.
Poza tym jeśli uznać Avance za następcę wersji SE to sama wersja SE była produkowana równolegle z Avance w 1999 i 2000 roku.
I rzeby namieszać bardziej (choć to dotyczy głównie rynku UK) to w Japonii generalny lift był na przełomie 1997/98 więc cały rocznik 1998 jest już post-lift
Vasily: generalnie jednak patrz na wygląd zewnętrzny, to najbardziej się rzuca w oczy. Potem większe tarcze hamulcowe z przodu. A dalej to tak jak Bartek pisał...
|
|
|