[92-96]Colt CA0 - [CA4A 1.6] Geometria przedniego zawieszenia CA4A 1,6 16V
mechu102 - 03-04-2008, 20:44 Temat postu: [CA4A 1.6] Geometria przedniego zawieszenia CA4A 1,6 16V witam wszystich
mam takie pytanko odnośnie geometrii przedniego i tylnego zawieszenia.
od jakiegos czasu przy skrecaniu w szczegolnosci w prawo odnosze odczucie jakby kola sie nie trzymaly drogi i sie odrywaly( tak jakby w poslizg wpadaly, szczeglnie czuc to przy mokrej nawierzchni) i to przy nieduzych predkosciach rzedu 70-90 km\h.Druga dziwna sprawa jest to ze skrecajac na zwyklych skrzyzowaniach piszcza mi opony przy malych predkosciach (20-30 km\h). sprawdzajac zawieszenie mialem luzy na wachaczu. wachacz wymienilem na nowy i jest lekko lepiej ale dalej mam jakby wrazenie odrywania sie kola od asfaltu, piszczenie na krzyzowkach zostalo co mnie strasznie denerwuje.
luzow w tej chwili nie ma w zawieszenieu a jazda jest nieciekawa.
wybieram sie na diagnostyke w najblizszym czasie i mam pytania jakie powinny byc kąty w zawieszeniu i jakie sie powinno ustawic
pozdrawiam i czekam na odpowiedz
Anonymous - 03-04-2008, 21:41 Temat postu: Re: Geometria przedniego zawieszenia CA4A 1,6 16V Wszystkie dane bedzie mial diagnosta
Monia - 03-04-2008, 22:02
mechu102, ja miałam podobny problem z piszczeniem i wiem co czuć możesz... Może wydać się to śmieszne ale po zmianie opon przestało :/ dziwne ale tak ja miałam, mam nadzieję że po wizycie na diagnostyce wszystko już będzie dobrze.
karolgt - 04-04-2008, 01:16
mechu102 dobra stacja diagnostyczna która posiada odpowiedni sprzęt do pomiarów ma w komputerze zapisane dane wszystkich (a przynajmniej większosci) samochodów, wiec napewno Ty bezpośrednio nie musisz sie o nic martwić. Też po zmianie zwrotnicy z przodu miałem tak, że przy 30km/h w zakręcie koła mi piszczały, po ustawieniu samej zbieżności przeszło, a przejechanie 10tys km opony nie są wogóle "ścięte" wiec wszystko jest ok i to dość prosty "zabieg"
marecki338 - 04-04-2008, 07:38
witam. w coltach ca0 jest niezależne zawieszenie wszhystkich kół jak wiadomo pewnie szystkim. reguluje sie więc wszustkie 4 koła tył kat pochylenia, przód kąt pochylenia + zbieżność . koszt całej operacji wynosi ok 100 zł . robiłem to wczoraj przy okazji wymiany końcówek kierowniczych.
Hugo - 04-04-2008, 08:36
Z przodu nie ma fabrycznej regulacji kątów pochylenia kół.
akbi - 04-04-2008, 09:53
mechu102 napisał/a: | wybieram sie na diagnostyke w najblizszym czasie i mam pytania jakie powinny byc kąty w zawieszeniu i jakie sie powinno ustawic |
tak jak piszą poprzednicy ... jedź do dobrego warsztatu i oni muszą mieć wszystkie dane, sam tego niestety dokładnie nie ustawisz.
...jak by co to podaję dane na przód:
Zbieżność kół: 0,00 - 0,09st
Pochylenie kół: 0,00 - 0,30st
Wyprzedzenie sworznia zwrotnicy: 2,15st
K.P.I: 12,49st
mechu102 - 04-04-2008, 17:57
dziekuje wszystkim za odpowiedzi
dzisiaj jade na diagnostyke i sie wszystkiego dowiem i zobacze jak tam sytuacja z moimi kolkami
pozdrawiam i jeszzce raz dziekuje
[ Dodano: 08-04-2008, 20:01 ]
witam
bylem ostatnio na stacji diagnostycznej i mialem zbieznosc na +23. koles az sie zdziwil lekko i pytal jak ja tym samochodem moglem jezdzic hahaa
no ale jzu na cale szzcescie jest ustawione i zmienione kola na letnie.
pozdrawiam i dziekuje za pomoc
Anonymous - 14-05-2008, 19:17
witam !!! tutaj masz wszystko http://www.zss.pl/~moto/geometria.htm jak poczytasz to się dowiesz czemu twoja fura tak się zachowuje....pozdrawiam
|
|
|