To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[XX-92]Colt C50 i starsze - [C52] Sprzęgło

josie - 07-04-2006, 15:55
Temat postu: [C52] Sprzęgło
No więc tak:

Kilka lat temu zaczęło mi się ślizgać, typowy objaw - gaz i nie jedzie, obroty rosną. O forum nie wiedziałem, kupiłem w JC komplet docisk, tarcza, łożysko - nie wiem jak reszta tarcza koreańska (tfu). Po zdjęciu skrzyni okazało się że "łapa" a właściwie wałek sprzęgła - ten którym kręci wysprzęglik jest w obudowie skrzyni zatarty zdeczko. Penetratory poszły w ruch i rozruszane zostało. Komplet nowy też założony.
Po około 15kkm biegi zaczęły wchodzić cholernie ciężko i ruszał przy wciśniętym sprzęgle. Skrzynia w dół. Posypane tłumiki drgań blokowały docisk. Forum dalej nie znałem, kupiłem tarcze japońską - jakąś.
Po około 10-15kkm tarcza rozpadła się na 2 części i samochód przyholowałem.
Powiedziałem sobie - nie ma bata teraz kupię jakąś firmową tarczę. Wracam do domu i okazuje się że ojciec kupił mi wspaniałomyślnie bez pytania koreańską jaka była na początku.
No to założyłem. I tak jeżdżę jakieś 30kkm już.

PROBLEM:
-kilka dni temu biegi zaczęły ledwo wchodzić (nie wiem jaką tu emotikone wstawić), ale po 100m, wszystko wróciło do normy i pięknie działało. Dzisiaj na obwodnicy wrzuciłem luz, potem nie mogłem wbić już nić, z pomocą gazu udało się zapiąć 5ke. Na zjeździe stanąłem na poboczu i "pupa" nic nie wchodzi, pompowałem sprzęgłem - nic, znowu z pomocą gazu i zgrzytem zapiąłem 3 i nic nie kombinując tak ruszyłem i dokulałem do domu. Mówię sprawdzę czy rusza na wciśniętym sprzęgle - nie sprawdziłem bo przed domem biegi jak w masełko - małym paluszkiem można wszystkie wrzucić.

PYTANIE:
-od razu skrzynię ściągać czy to może znów zapiekł się wałek i nie do końca wysprzęgla - wtedy nie zasprzęglał.
-jaka jest szansa że to zapowietrzony układ?
-jak nie powyższe to jaką tarczę (konkretna firma) kupić i ile to kosztuje mniej więcej.

Się rozpisałem, sorry :wink:

Hubeeert - 07-04-2006, 15:57

Dokładnie takie objawy miałem jak skończyła mi sie okładzina na tarczy sprzęgła Andrzej.
Tak czy inaczej - skrzynia w dół...

Krzyzak - 07-04-2006, 15:59

Jak dla mnie bez zdjęcia skrzyni "nie razbieriosz". Do wymiany polecam komplet Daikin. I zrobienie toru hydraulicznego na cacy.
josie - 07-04-2006, 16:00

Tia samochód mam niecałe 4 lata, wychodzi że skrzynię będę ściągał średnio co rok :lol:
Tylko że jakby się okładzina skończyła to nie byłoby problemów z wrzuceniem biegu, raczej ślizgałoby się sprzęgło.
I czemu do cholery raz działa raz nie - ta pier... sprężynka pęknięta tam lata i blokuje docisk?

Hubeeert - 07-04-2006, 16:02

U mnie częściowo pozrywała się okładzina i dlatego nie chciał jechac bo cos tam blokowała. ja mu w gaz a on nic albo w dugą stronę - ja sprzęgło a on jedzie. Oj wesoło było.
josie - 07-04-2006, 16:05

Nie wiem czy mam się śmiać, płakać czy upić.
Mam jeszcze tarczę i docisk w zapasowym silniku, zaraz ją ściągnę, wkleję foto i ktoś zobaczy co to i czy się nada.

Hubeeert - 07-04-2006, 16:13

josie napisał/a:
Nie wiem czy mam się śmiać, płakać czy upić

Płakać ze śmiechu pijąc piwo.
josie napisał/a:
Mam jeszcze tarczę i docisk w zapasowym silniku, zaraz ją ściągnę, wkleję foto i ktoś zobaczy co to i czy się nada

Dawaj.

Andrzej - ściągaj skrzynię i zrób - jeżeli moge poradzić - zgodnie z tym co mówi Darek.

I UŚMIECH :wink: zdarza się najlepszym

P.S.
jak mnie pamięc nie myli t z Dragha sie smiałeś :mrgreen:

Krzyzak - 07-04-2006, 16:20

Zależy jak długo drugi silnik stoi - u mnie zapasowy docisk stojący w idealnych warunkach (sucho i ciepło, ale wcześniej był używany) tak zardzewiał, że go wyrzuciłem. A jako MGP miałem tarczę, docisk i łożysko Aisan (który był stosowany zamiennie z Daikin).
josie - 07-04-2006, 16:38

Wydłubałem tarczę. Silnik stoi 3-4 lata. Zdjęcia nie wkleję bo tarcza tragiczna.
Przypalona podrdzewiała, docisk też szrot totalny. Tarcza Exedy czy jakoś tak. Nie wiem czy to przypadkiem nie taka co mi się na 2 części połamała.

Jeszcze prośba - Bartek kiedyś pisał krok po kroku zdjęcie skrzyni - nie mogę znaleźć szukałem tu i na MKP i za *cenzura* znaleźć nie mogę. Chodzi o to że można było zdjąć skrzynię nie rozpinając całego zawieszenia - tylko z jednej strony, a ja zawsze wybijałem sworznie, końcówki drążków i obie półosie ściągałem - pomoże ktoś to znaleźć?
Darek - da radę kupić tego daikina gdzieś w 3m? Kupiłbym u Japaneze ale chciałbym mieć auto na poniedziałek. Chyba że zamówię i będę liczył że przez tydzień ta sprężynka poleży obok...

Krzyzak - 07-04-2006, 16:43

Wiesz - Daikin występował jako Daikin-Exeedy, więc jeśli masz złe z nim doświadczenia, to może lepiej kupić coś innego (Aisan?? a może to było Aisin???). No w Gdyni masz na Starowiejskiej sklep JC, kawałek dalej jest IC (na Władka 4 chyba). Musisz zadzwonić i zapytać (tel. pewnie w necie jest), bo nie wiem czy mają na stanie.

Edit:
http://www.mitsubishi-gra...a+zona&start=30

josie - 07-04-2006, 16:59

Dzieki za linka, fajne słowo kluczowe:)

Tarcza z zapasowego silnika to chyba faktycznie Daikin. Znalazłem jeszcze wybity herb z literkami DK i made in Japan, i jakiś numer zaczynający się od MB... Czy to wskazuje na oryginalne sprzęło? Powiedziałoby to mi trochę o leżakującym silniku.
Ta co się posypała to nie był raczej Daikin, wyglądała inaczej. A Exedy z czymś mi się kojarzyło a nie wiedziałem z czym i tak mi się wydawało że może to tamto g...
W JC jak kupowałem ostatnio mieli tylko koreańskie, w gdańsku japońskie te co się rwą.
Nic, będę szukał.

Bartek - 07-04-2006, 17:31

Darku - gratulacje pamieci ;) .... Aisina jako nie MGP nie wolno nawet wziac do reki.... rozpada sie juz w pudelku...... Daikin/Exedy albo Sachs, ale nie najtanszy, bo najtansze Sachsy to tez badziew....
josie - 07-04-2006, 23:41

No i zdjąłem. Blacha trzymająca sprężyny się ponadrywała i kawałek wpadł w docisk. Jak wziąłem tarczę to sprężyna wypadła, pęknięta zresztą.
A jak jest z Valeo - tarcza + docisk i łożysko Aisin?
Jutro poszukiwanie tarczy i możliwe że docisku i łożyska.

Kampi - 08-04-2006, 00:12

Ludzie... u mnie tez sie sprzeglo slizga. Co jest grane czy to we wszystkich coltach tak jest... ;(
ROMEL - 08-04-2006, 08:56

Ci co maja problemy ze sprzęgłem......

Słuchajcie porad... Bartka, Krzyżaka, Huberta... oni o słomie a Wy dalej o sianie....

Kupcie w końcu komplet porządnego sprzegła może być nawet NKK Mede in Japan - komplet coś tam koło 300PLN - i zapomnijcie w końcu o problemach ze sprzęgłem...

"""Bicza z gów..a nie ukręcicie... nie ma szans"""

A teraz do Josie...

SPRZĘGŁO WYMNIENIA SIE ZAWSZE W KOMPLECIE

a jak ktos robi inaczej to poźniej nie marudzić proszę...

Pozdrawiam