Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] El. szyba sie nie zamyka
Anonymous - 05-04-2008, 22:59 Temat postu: [Cari 1.8 GDI] El. szyba sie nie zamyka Witam !
Mam problem. Gdy otwieram tylną szybę to jest ok, a gdy chcę ją zamknąć to gdy sie zamyka i dochodzi do końca to potem automatycznie się opuszcza do połowy. Niewiem co może być nie tak. Prosze o pomoc.
Juiceman - 06-04-2008, 00:52
Myślę, że musisz nauczyć szyby krańcowych położeń ; ) i to będzie cała filozofia
Anonymous - 06-04-2008, 01:35
Carisma posiada (nie wiem czy w każdej wersji) inteligentny układ sterowania elektrycznym opuszczaniem/podnoszeniem szyb - u mnie akurat jest. W dużym skrócie polega to między innymi na tym, że jeśli mechanizm szyby napotka podczas swojej pracy opór (na przykład wystawiona podczas domykania szyby za okno ręka, głowa itp), zinterpretuje to jako przeszkodę na swojej drodze i po delikatnym przycięciu cofnie daną szybę. Tak samo jeśli szyba jest przymarznięta, to układ sterowania nie dopuści do uszkodzenia mechanizmu i nie pozwoli na jej opuszczenie np. Niedawno zakładałem owiewki z przodu (polskie HECO - niekoniecznie pasują) i trochę się naużerałem z tym mechanizmem i owiewkami ale z efektem w 100% pozytywnym - stąd mam wrażenie, że komputer szyb się uczy tak samo jak ECU -> być może, a nawet na pewno jest z nim jakoś powiązany .
Na dzień dobry sprawdź, czy szyba przesuwa się w miarę luźno i bez zacięć w prowadnicach w całym zakresie pracy (to wymaga demontażu wewnętrznej tapicerki drzwi i mechanicznego odłączenia mechanizmu podnoszenia/opuszczania szyby).
|
|
|