To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Colt CA0 - [CAxA] Rozpórka tylnego zawieszenia

Hugo - 06-04-2008, 15:47
Temat postu: [CAxA] Rozpórka tylnego zawieszenia
Mam zamiar zamontować rozpórkę w bagażniku pomiędzy kielichami. Czy ktoś z Was ma tam rozpórkę? Jestem otwarty na wszelkie wskazówki dotyczące wykonania.
Myślę, że takie coś znacznie poprawiłoby sztywność tyłu w Colcie, bo czasami w zakrętach mam wrażenie, że się buda wygina, bo coś trzeszczy.

Jogurt - 06-04-2008, 16:07

jak chcesz sam wykonywać to musisz wziąć pod uwagę czy wozisz coś większego czasami bo rozpórka zmniejszy fukcjonalność bagażnika po złożeniu tylnych siedzeń
Hugo - 06-04-2008, 16:32

Wiem. Nigdy nie wiozłem jeszcze i raczej nie będę woził niczego żeby trzeba było składać siedzenia. Poza tym i tak mam pół bagażnika, bo drugą połowę zajmuje skrzynia basowa. Taki bagażnik mi starcza. W chwili obecnej mam w nim nożyce do cięcia krzewów, apteczkę i bańkę 5l na wszelki wypadek :mrgreen: . Właśnie byłem zrobić trochę porządku w bagażniku, obróciłem skrzynię o 90 stopni i jest niżej (skrzynia jest w kształcie prostokąta), bo była ułożona na wyższym boku (sam nie wiem dlaczego, bo teraz lepiej pasuje, a głośnik nie jest skierowany w bok tylko do góry). Tak czy inaczej przez tą skrzynię będę musiał zrobić "odejście" w górę rozpórki od kielicha i dopiero dalej równolegle do podłogi bagażnika. Mam już pewną koncepcję...
"Odejście" wykonam przy pomocy 2 szt. na stronę odpowiednio ukształtowanych płaskowników o grubości ok. 4 mm, do nich przyspawany zostanie sześciokątny pręt i na środku oczywiście wspawana śruba rzymska. Do tego będzie trzeba wykonać otwory na płaskowniki w zaślepkach plastikowych boczków. Wszystko jest do zrobienia i myślę, że pomysł dobry.

pawela - 06-04-2008, 17:41

Hugo rozmawialismy kiedys o rozporce na tyl, ja bede robil u siebie cos takiego:

tylko zastanawiam sie nad sruba rzymska w srodku.

Anonymous - 06-04-2008, 18:07

nic nie da taka rozporka najlepsze i najprostsze rozwiazanie to spiac oba kielichy prosta rurka tylko nie wiem czy jest sens w 3 drzwiowym aucie to robic
pawela - 06-04-2008, 19:08

uwierz mugen, z przodu mam rozporke, wygieta fabrycznie do gory i naprawde roznica przed i po jest kolosalna. Z tylu rowniez sie to oplaci, zmiana na pewno bedzie, a taka rozporka nie dosc, ze usztywni, to jeszcze nie zablokuje mi calkiem kufra, bo czasem jednak jest potrzeba zdjecia siedzen.
Anonymous - 07-04-2008, 09:58

pawela z przodu masz lekkie zagiecie a tutaj narysowales wielkie U ktore bedzie pracowalo razem z kielichem, dodajac srube rzymska dodatkowo oslabisz konstrukcje.
pawela - 07-04-2008, 10:58

mugen napisał/a:
pawela z przodu masz lekkie zagiecie a tutaj narysowales wielkie U ktore bedzie pracowalo razem z kielichem, dodajac srube rzymska dodatkowo oslabisz konstrukcje.

zgadzam sie. To tylko rysunek pogladowy jak sobie to wyobrazam. Dlatego najpierw lepiej zrobic pomiary, bo z tego co pamietam to kielichy z tylu nie sa az tak wysoko w stosunku do podlogi jak na moim rysunku, wiec dokladnie wymierzona rozporka 'lekkie zgiecie' moze zdac egzamin i nie ograniczy az tak uzytecznosci kufra ;)

Anonymous - 07-04-2008, 11:20

pawela, a kolo zapasowe da sie wyjac? :D
pawela - 07-04-2008, 11:24

mugen napisał/a:
pawela, a kolo zapasowe da sie wyjac? :D

:shock: Ty wiesz, ze nie pomyslalem :D wieczorem wrzuce jakas rurke do kufra w poprzek i zobacze jak to bedzie szlo :P

Hugo - 07-04-2008, 13:41

mugen napisał/a:
tylko nie wiem czy jest sens w 3 drzwiowym aucie to robic
A dlaczego?
Anonymous - 08-04-2008, 00:10

pawela,
daj cynkacza jak postepy z rozporka bo ja tez jestem chetny, wkuriw...ja mnie stukania podczas ostrego skrętu mzoe to tez cos pomoc przy usztywnieniu rozpora :) , na przod tez w sumei szukam...
bwr

mkm - 08-04-2008, 00:25

A tu usztywnienie na maxa...

Anonymous - 08-04-2008, 00:51

mkm, to twoje?
mkm - 08-04-2008, 01:02

Jeszcze nie...
I jeszcze detal z innej

PS. Nie mozna niestety zapominac o rdzy. To jest niestety glowna przyczyna braku sztywnosci plus zmeczenie materialu....