Carisma - Techniczne - Jakie cisnienie powinno byc na cylindrach GDI
TRUTIL CARI GDI - 07-04-2008, 17:53 Temat postu: Jakie cisnienie powinno byc na cylindrach GDI witam czy ma ktos moze dokladne dane jakie cisnienie powinnien miec silnik 1.8 dohc GDI na poszczegolnych cylindrach z gory dzieki za odp pozdrawiam
Juiceman - 07-04-2008, 20:46
Ja też poproszę o tą informacje
Anonymous - 07-04-2008, 20:59
Z tego co pamietam to powinno być około 12.5 ... na kazdym cylibdrze..
Pozdr...
sorry, ale to chyba max stopień sprężania...
emfranc - 07-04-2008, 23:56
Jakiś czas temu sprawdzałem ciśnienie sprężania w mojej Cari,
I - 14,1
II - 14,2
III - 14,4
IV - 15
mam wykres z pomiaru, jeśli komuś bardzo zależy mogę gdzieś zeskanować i wkleić
Bartek - 08-04-2008, 10:00
15.7 bar, limit 12,7 bar, maksymalny rozrzut pomiarów 0.1 bara (za service manualem)
TRUTIL CARI GDI - 08-04-2008, 18:54
Witam moja przygoda z klepaniem silnika gdi ciagnie sie juz dlugo. Po wizycie w 8 warsztatach kazdy mowil ze to szklanki. Uzbieralem kase i oddalem cari na warsztat wymienione zostalo 16 szklanek po zlozeniu silnika i odpaleniu bylo to samo taki sam klekot.
oczywiscie zaplacilem kase w warsztacie za robote kosztowalo mnieto 1400zl. Zadzwonilem do naszego kolegi japanez ktory polecil mi bartka szymczyka podjechalem do niego stweirdzil ze samochod nie przepala chociazby na 1 gar. Dzisiaj pojechalem znowu do swojego mechanika ktory robil mi silnik kazalem mu zmierzyc cisnienie nawet na cieplym silniku
1 gar 12bar
2 gar niecałe 9bar
3 gar niecałe 9bar
4gar 12bar
z tym ze pierwszy strzal cisnienia z cylindra byl ok 5 - 6bar na kazdy gar im dluzej krecil silnikiem cisnienie wzrastalo juz napisalem do ilu. Bede mial zwrocone koszty naprawy i czesci ktore byly niepotrzebnie wymienione. Ale moje pytanie czy serwis mial racje czy to swozen tloka czy tak jak powiedzial bartek szymczyk silnik umarl i wyciera gladz ceramiczna i klepie co o tym myslicie. Widzac wasze notatki co do cisnienia 14bar a widzieliscie moje poprostu nie mam pytan dzieki za odp. pozdrawiam
Bartek - 08-04-2008, 19:25
Przy takim stanie silnika, klepać, pukać, stukać ma prawo wszystko....... nawet tłoki o głowicę, jak panewki są wytarte.....
TRUTIL CARI GDI - 08-04-2008, 19:27
Jednym słowem nie byla konieczna wymiana szklanek bląd ewidentny jest mechanika ktory nie zmierzyl cisnieia. Kupno nowego motoru to jedyne rozwiazanie??
dzieki za odp pozdro
[ Dodano: 08-04-2008, 19:36 ]
Bartek, I czy mozesz mi doradzic na co zwrocic uwage jak bede kupował nowy silnik a ma byc to jutro mierzyć cisnenie co sprawdzic zeby ten koszmar zklepaniem wreszcie sie skonczyl a wydana kasa bedzie dobrze wydana pozdro
XL - 08-04-2008, 20:01
Takie ciśnienie sprężania istotnie może świadczyć o skrajnym zużyciu silnika, ale jest jeszcze nadzieja. Inną przyczyną może być niedomykanie się zaworów, lub zbyt krótkie czasy otwarcia zaworów ssących. I jedno i drugie może być spowodowane wadliwym działaniem hydraulicznych popychaczy. Proponuję abyś zapoznał się z TYM TEMATEM i zaczął od udrożnienia kanalików zasilających popychacze. Jeżeli potrafisz to zrobić sam, to koszt żaden, a efekty mogą być zadziwiające.
Pozdrawiam, XL
Ups, coś pochrzaniłem z tym linkiem, chodzi mi o link z wypowiedzi kol. akbi z 04.04.- "Wszystko o ceramizerze"
Może teraz będzie lepiej
TRUTIL CARI GDI - 08-04-2008, 22:59
popychacze hydrauliczne były zakładane nowe i to wszystkie 16 szt
a co do udrożnienia tych kanalików niestety sam nie potrafię tego zrobić
XL - 08-04-2008, 23:35
Wiem że wymieniałeś i wiem, że wymiana nic nie zmieniła. To właśnie może świadczyć o przytkanych i nie udrożnionych przy wymianie popychaczy kanalikach doprowadzających do nich olej . Oczywiście- to tylko hipoteza.
Nawiasem mówiąc myślałem, że jesteśmy prawie sąsiadami - u nas Łagiewniki są o rzut beretem od Rozbarku (i jedno i drugie to dzielnice Bytomia).
Pozdrawiam, XL
TRUTIL CARI GDI - 09-04-2008, 09:22
XL, musiałbys uslyszec ten klekot bylem u chopakow we wrocku powiedzieli ze popychacz ma harakterystyczny dzwiek jak klepie u mnie w silniku jest takie cos ze wyglada to tak jakbym zamknął krasnala z mlotkiem. Powiedzieli ze napewno to nie popychacze a cos z tlokami kazali zmierzyc cisnienie zrobilem to i wyszlo ze jest do dupy. Łagiewniki kolo wrocka:P bytom troche daleko pozdro
turek61 - 09-04-2008, 18:51
TRUTIL CARI GDI, nie wiem czy natknąłeś sie na forum na temat gdzie któryś z kolegów miał takie "walenie młotkiem" w silniku i okazało sie że w głowicy nie było jednego otworu do smarowania panewki.Tak...wadliwa głowica a panewka była kompletnie rozwalona.Może ty masz tez głowice z tej wadliwej partii ?
W tym temacie były wstawione zdjęcia gdzie widać było brak jednego otworu.
Wiem że to nie tłumaczy niskiego cisn. w cylindrach ale klekotu jak najbardziej.
ponom - 12-11-2014, 13:56
ja nie mam gdi tylko zwykłą 1.8 16v, będę sprawdzał ciśnienie sprężania. wie ktoś jakie są fabryczne wielkości?
milo - 12-11-2014, 15:24
1.8 -13.2 bara min 10 różnica 1.0
1.8 gdi -15.7 bara min 13,3 różnica 1.0
|
|
|