Galant/Legnum VR4 Ogólne - AYC
KamilR10 - 13-04-2008, 22:39 Temat postu: AYC Ostatni na youtube oglądałem galanta, który pod obrotomierzem miał napisane AYC domyślam się że to jakiś system. Tylko jaki i do czego służy i dlaczego większość galantów tego nie ma????
sampler - 13-04-2008, 23:14
To system aktywnej kontroli trakcji jest montowany w Lancerach EVO oraz w rekinkach VR4. Od EVO VII wspolpracuje z aktywnymi dyframi.
http://www.mitsubishi-cars.co.uk/features/ayc.asp
Anonymous - 13-04-2008, 23:16
A czy ten galant nie miał magicznej nazwy VR4??? Jeżeli tak to oznacza, że posiada on napęd na obie osie a nie tylko na przód. Najprawdopodobniej pod maską 6a13tt czyli 2.5 twin turbo 260-280KM we serii a to AYC to jakby tu powiedzieć: jak masz AYC i postawisz auto na podnośniku i zakręcisz jednym tylnym kołem drugie zakręci się w tą samą stronę, jakbyś go nie miał (AYC) drugie kręciłoby się w przeciwną. Takie tam urządzenie 'zacieśniające zakręty' W galantach VR4 działające na tylnej osi. Na dobrą sprawę każdy kto przygotowuje dobrze Lancera do zabawy wyrzuca AYC i zamienia aktywny na męską szperę.
P.S.W moim galu mam takie ustrojstwo i działa naprawdę świetnie. Pokonywanie zakrętów - czysta przyjemność jednak zarezerwowna dla posiadaczy Galantów VR4 - niestety.
swinks_UK - 13-04-2008, 23:41
Noo... do kecenia zakrętów, to lepiej przełożyć napęd z VR4 do zwykłego Gala i bawić się "ośką" . Tylko nie przesadzać z 1-ką by nie ukręcić półosiek Coś jak mocniejsze Volvo z T5.
|
|
|