Potrzebna Pomoc - moze to pytanie wyda sie dziwne, ale coz, sprobuje i tutaj:
tommyc1 - 15-04-2008, 13:56 Temat postu: moze to pytanie wyda sie dziwne, ale coz, sprobuje i tutaj: slpm i lpm-jak to sie przelicza?
to sa jednostki przeplywu, slpm to atm l/min (atmosfero litry na minute) a lpm to l/m (litr na minute)
jak sie ma slpm do lpm?
gulgulq - 25-04-2008, 08:03
hej, a co to jest amtosfero-litry?
litr płynu (lub gazu) pod ciśnieniem atmosferycznym czy jakos inaczej?? bo nigdze nie mogłem tego znaleźć?? i gdzie sie mierzy czy określa takie jednostki??
[ Dodano: 25-04-2008, 08:43 ]
z tego co wykykałem to jednostka slpm używna jest do określania przepływu gazu wiec de facto nei da sie teog odniesc wprost na l/min gdyz zalezy to od : rodzaju gazu i jego parametów
zobacz tu:
http://www.przelicznik.pl/miary/PRZEPŁYW_GAZU.html
Kibloo - 25-04-2008, 09:52
Nie zależy od rodzaju gazu (bo jeden mol gazu zawsze ma taka samą objętość pod takim samym ciśnieniem). Zależy jedynie od ciśnienia i temperatury.
Wg mnie to jest S-tandard L-iter P-er M-inute, co zgodnie z moją wiedzą oznacza wydatek gazu (przepływ) w litrach na minutę w odniesieniu do warunków standardowych tzn. ciśnienie 1 atm (1013hPa), temperatura 25 st C (298,15K).
Inna jednostka tego typu to Nl/[jedn. czasu], i różni się jedynie temperaturą bo to jest 0stC (273,15K) i oznacza objętość gazu pod ciśnieniem 1013hPa jaka przepływa w temperaturze 0stC w danej jednostce czasu (s, min., h).
Ilość gazu można policzyć w założeniu (fizyka gaz doskonały) że objetość molowa gazu w warunkach normalnych wynosi 22,4 dm3/mol (mol to jednostka liczebności substancji, czyli= stała ilość cząsteczek, masa molowa to masa cząsteczkowa wyrażona w jednostkach masy SI).
Jak to wszystko przeliczać to juz nie mam siły pisać, przy tych informacjach, polecam książkę do chemii z bodajże 1-klasy ogólniaka, albo dowolne tablice fizyczne, tam powinien być wzór na obliczenie tych wartości, a w konsekwencji na przeliczanie...
ale to już zupełnie inna bajka...
Co do poprzedniego postu, w przybliżeniu można przyjąć, że lpm=(slpm/p)*f
wynika to z założenia, że objętość gazu jest odwrotnie proporcjonalna do ciśnienia pod jakim sie znajduje- im większe ciśnienie, tym mniejsza objętość gazu, natomiast ilość (masa gazu) jest niezmienna.
gdzie:
p=ciśnienie naszego gazu
f=współczynnik korygujący dla różnicy objętości w różnych temperaturach (korekta rozszerzalności gazu zależnie od zmiany temperatury), przy czym możesz go przyjąć za 1, bo różnica między powiedzmy 20stC w otoczeniu, a 25stC warunków standardowych jest powiedzmy w granicach 10% a to niewiele...
mam nadzieję, że ci nie za bardzo namieszałem... bo jeszcze zaczniesz mnie
pozdroweinia
|
|
|