To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[02-06]Lancer CS0 - Zagadkowe buczenie

Anonymous - 18-04-2008, 23:46
Temat postu: Zagadkowe buczenie
Wymieniłem koła na letnie... a tu od razu słychać niespodziankę - coś buczy chyba z lewej.

- Zaskoczenie polega na tym, że tuż przez zmianą na zimówkach NIC takiego nie było słychać!
- Opony letnie zamontowano w układzie takim jak w zeszłym roku, kiedy było ok. Jednak na letnich oponach wyraźnie, chociaż niezbyt głośno buczy.
- Ciśnienie w oponach ok
- Ząbkowanie - stwierdzono ale minimalne
- Jazda na wprost - buczenie zaczyna się przy 60-70kmh, potem zagłusza to silnik, a potem przy 120kmh znowu słychać wyraźnie.
- Jazda po szybkim łuku w prawo - buczek nasila się.
- Buczy niezależne od tego czy wrzucam na luz i czy naciskam sprzęgło
- Zamiana opon przód tył najpier z prawej potem z lewej - absolutnie bez jakichkolwiek zmian w buczeniu.
- Test: Samochód na podnośniku, koła na wybieg z 6000obr/min: słychać takie własnie podobne buczenie z lewej. Ale luz na przegubie napędowym i na łożysku koła niewyczuwalny.
- Dodam też, że urwałem prawą końcówkę stabilizatora jesienia. Wymienione zostały z obu stron.
- Opony Bidgestone Turanza ER30 (model poprzedzający ER300), około 18kkm, 3,5 letnie, bieżnik równomiernie zużyty, zostało 4 x 7mm. W pierwszym roku były trudności z wyważeniem.

Co to może być?
Jak/gdzie to zdiagnozować, bez wymieniania części na ślepo?

Anonymous - 19-04-2008, 10:08
Temat postu: Re: Zagadkowe buczenie
zulu napisał/a:
W pierwszym roku były trudności z wyważeniem

Ja bym tutaj szukał problemu- wiele zakładów jak wyważa to robi to na "szykim" programie a maja też w programach bardzo dokładne wyważanie - miałem kiedyś taki problem i już nawet oponę reklamowałem ale okazało sie że była najzwyczajniej w świecie źle wyważona.............. wyważał ją chyba z 10 min zamiast 1 :wink:

wichura1 - 19-04-2008, 10:35

Jak buczy po podniesieniu samochodu to najprawdopodobniej łozysko koła. Najprościej zbadać to stetoskopem np takim: http://auto-narzedzia.net...re&iProduct=237
Anonymous - 19-04-2008, 20:12

a jak sprawdzić przegub napędowy?
akbi - 21-04-2008, 09:56

wg mnie, również obstawiam łożysko.

zulu, ale jak coś, to mam do sprzedania właśnie dwie takie opony jak Twoje ER30 z przebiegiem 9-11 tys
Rozmiar 215/45/17

Anonymous - 22-04-2008, 21:10

Akbi, ja mam niestety standardowe opony 195/60/R15

Hmmm..no nie wiem czy to łożysko bo jest zero luzu w kole...
Dwie z moich opon mają ząbkowanie, a szczególnie lewa tylna. Jak było z przodu to tak samo buczało. Właściwie to powinienem zmienić kierunek obrotów i zamienić lewe z prawymi...?

[ Dodano: 08-05-2008, 21:18 ]
Ci co mówili, że to łozysko koła (lewego), mieli rację.