Carisma - Techniczne - [Cari 1.9TD] Obroty, brak regulacji
Werwolf - 19-04-2008, 13:44 Temat postu: [Cari 1.9TD] Obroty, brak regulacji Witam!
Mam takie oto pytanko:
co może być powodem tego, że jak włączę np. klimę, ogrzewanie tylnej szyby itd. obroty silnika spadaja trochę (tak na oko o 100...150 obrotów) i tak już zostają, jak wyłączę to co wcześniej załączyłem to obroty wzrastają do poprzedniej wartości. Wydaje mi się że nie jest to normalne??
Pozdrawiam
Werwolf
Anonymous - 19-04-2008, 16:33
jak wlaczasz klime to silnik jest bardziej obciazony , spokojnie nic sie nie dzieje , wszystko z obrotami masz wporzadku
Werwolf - 19-04-2008, 17:19
No nie jestem pewien, a czy "coś" nie powinno lekko podnieść obrotów przy większym obciążeniu ??
Pozdrawiam
Werwolf
kielurkk - 19-04-2008, 18:47
przy włączonej klimie ma być włączone ssanie. Może linka do regulacji a może urządzonko właczające ssanie nie działa. Włącz klimę i ręką podciągnij dzwignię ssania na pompie w stronę skrzyni biegów do oporu ok 2 mm i zobaczysz czy obroty sie podniosą
Anonymous - 19-04-2008, 18:55
a te obroty jak spadna przypuscmy o wartosc 100 to po chwili nie wracaja do normalnych obrotow ?
kielurkk - 19-04-2008, 18:59
Meteo napisał/a: | a te obroty jak spadna przypuscmy o wartosc 100 to po chwili nie wracaja do normalnych obrotow ? |
przy włączonej klimie i sprawnym ssaniu tak się dzieję właśnie że wracają
Anonymous - 19-04-2008, 19:01
kielurkk napisał/a: | Meteo napisał/a: | a te obroty jak spadna przypuscmy o wartosc 100 to po chwili nie wracaja do normalnych obrotow ? |
przy włączonej klimie i sprawnym ssaniu tak się dzieję właśnie że wracają |
o to mi wlasnie chodzilo i zle na poczatku zrozumialem kolege , w takim przypadku jest chyba tak jak mowisz tzn ze Werwolf ma jakis problem z ssaniem
Werwolf - 19-04-2008, 19:15
Nie znam się na tym, ale co ma ssanie do podwyższania obrotów przy wzroście obciążenia silnika? Raczej linka nie bierze w tym przypadku udziału.
Wydaje mi się, że ssanie działa tylko w przypadku niskich temperatur, tzn pompka podciśnieniowa naciąga linkę - obroty wzrastają jak jest zimno, jak silnik się zagrzeje linka jest luźna - obroty spadają (swoją drogą to mi przestało działać jak "fachowiec" od diesli sprawdzał mi luzy i takie tam na pompie, no i teraz nikt nie potrafi mi tego naprawić, uruchomić).
A może ktoś z szanownych kolegów wie jak sprawdzić to urządzonko (może ktoś wie jak to to się nazywa), które steruje membraną (pompką podciśnieniową), która z kolei naciąga albo luzuje linkę ssania??
Pozdrawiam
Werwolf
kielurkk - 19-04-2008, 19:30
Werwolf napisał/a: | Wydaje mi się, że ssanie działa tylko w przypadku niskich temperatur |
błąd
ssanie działa też i ma działać przy właczonej klimie. Obciażenia typu odbiornik dużej mocy elektrycznej nie włacza ssania ale klima TAK. Szkoda że na spocie nie mówiłeś o tym pokazałbym Ci jak to u mnie jest.
Werwolf - 20-04-2008, 09:41
Też żałuję. To był pierwszy spot, na którym nie rozmawialiśmy o technicznych sprawach dotyczących naszych Miśków.
No ale nic straconego, pewnie niedługo odbędzie się następny spot, więc trzymam za słowo.
A może uda mim się znaleźć jakiegoś fachmana który się na tym zna, albo odezwie się ktoś kto miał taki sam problem i podzieli się informacjami jak się z nim uporał. Dzięki za zainteresowanie
Pozdrawiam
Werwolf
Anonymous - 20-04-2008, 16:16
odczytaj kody bledow i sprawdz czy nie ma przypadkiem bledu o kodzie 26. pozdrawiwm.
|
|
|