To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - 1.9 TD - biegające obroty

sion2002 - 19-04-2008, 17:48
Temat postu: 1.9 TD - biegające obroty
Witam

Jeśli istnieje już taki temat - proszę o linka. Ja się nie doszukałem więc piszę.

Mam Cari 1.9 TD z 98r. Od kilku dni zaczęło się dziać coś "dziwnego". Najpierw zauważyłem, że na niskich obrotach (silnik chodził na około 800) nieregularnie występowały nagłe "szarpnięcia" - spadki obrotów o około 100-150 i powrót do 800. Po kilku kolejnych dniach obroty zaczęły sobie "pływać" w przedziale 700-1000. Na ciepłym silniku jest to mało zauważalne - problem występuje głównie na zimnym. Czym może być to spowodowane i jak to sprawdzić? Ma ktoś jakieś pomysły? W benzyniaku podejrzewał bym silniczek krokowy, ew. przepływomierz. Jest to mój pierwszy diesel więc nie wiem co i jak. Samochód nie bierze oleju, płynu chłodniczego, jest po wymianie oleju, filtru oleju i paliwa, nie kopci. Odpala "na dotyk".

Pozdrawiam
Szymon

kielurkk - 19-04-2008, 18:54

temat juz był kilkakrotnie. wpisz w szukajce falujące obroty i na pewno cos znajdziesz
Powodem Twojej usterki może być EGR, pompa wtryskowa, timming control.
zrób prostą operację i odłacz na kilka dni EGR to taki grzybek na górze kolektora ssącego (dolotowego) z cienkim wężykiem podciśnieniowym i grubszą rurką idącą do kolektora wydechowego. ściągnij ten cienki wężyk i wkręć w niego np śrubkę wkreta tak by go zaślepić szczelnie (podobno hamulec słabnie jak bedzie tam ssało powietrze) i zobaczysz czy to EGR. Jeśłi nie to szukaj dalej. A spalanie nie wzrosło? Nie masz tak że po redukcji przez ułamek sekundy nie jedzie auto tak jakby cos sie zatkało i nagle walnie dymem z wydechu i dostanie kopa?

sion2002 - 19-04-2008, 19:49

Spalanie jeśli wzrosło to minimalnie. Kopcenie występuje tylko w momencie, gdy Cari jest bardzo "ciśnięta". Przy redukcji nic takiego raczej nie występuje. Dzięki za podpowiedzi - sprawdzę.

Pozdrawiam