Carisma - Techniczne - [Cari 1.9TD] Kontrolka silnika
Anonymous - 20-04-2008, 12:48 Temat postu: [Cari 1.9TD] Kontrolka silnika Mam problem od pewnego czasu jak odpalę silnik pali mi się kontrolka od silnika gdy gazuję niezniknie a gdy podczas jazdu wejdzie na obroty powyżej 1500 na drugim biegu to gaśnie lecz gdy ujmę gaz to zaświeca się jak może być tego przyczyna
Anonymous - 20-04-2008, 13:33
Nikt tu nie jest wróżką.
Wszystko może być przyczyną.
na dobry początek warto odczytać kod błędu:
http://www.mitsubishi-gra...opic.php?t=1981
Anonymous - 20-04-2008, 13:49
Mam podobny problem z kontrolka od silnika. Od jakiegos czasu przestala mi sie palic zielona kontrolka ECO, nadomiar zlego przy rozgrzanym silniku i tylko na wolnych obrotach (jalowy bieg) zaswieca sie kontrolka od silnkia. Dodam tylko, ze komputer nie wykazyje zadnych bledow. Bledy sprawdzalwm przy chlodnym silniku jak kontrolka sie nie swiecila, ale to chyba bez znaczenia.
kielurkk - 20-04-2008, 18:17
bandy21 napisał/a: | Od jakiegos czasu przestala mi sie palic zielona kontrolka ECO |
sprawdz żarówkę jeden kolega Mitsumaniak też tak miał i okazało się że żarówka zaliczyła padakę tyle że CE jemu nie świeciło
Anonymous - 20-04-2008, 18:22
zacznij od sondy lambda 90% ze to jest to.
Anonymous - 20-04-2008, 19:11
Nie jestem specjalistą ale w TD chyba nie ma sondy lambda jeżeli jest to mnie poprawcie - pozdrawiam
Anonymous - 20-04-2008, 20:21
Byc moze w TD sondy nie ma, ale w GDI na pewno jest. Jutro postaram sie zmienic i zobaczymy co bedzie
Werwolf - 21-04-2008, 20:43
Ja Ci proponujęzrobić takie doświadczenie:
odpal silnik, zaczekaj chwilę, jak kontrolka silnika nie zgaśnie, to wciśnij gaz tak żeby wszedł powiedzmy na 2000obrotów i tak przytrzymaj pedał gazu. Jeżeli po jakimś czasie kontrolka zgaśnie to przestawiony masz potencjometr od położenia pedału gazu, a jak nie zgaśnie to do ASO i tam odczytają błędy i przynajmniej nakierują Cię na dobrą drogę. A jak potrafisz sobie wymigać kody błędów to zrób to sam, zawsze to parę groszy w kieszeni zostanie.
Pozdrawiam
Werwolf
Anonymous - 22-04-2008, 18:45
Dzięki za podpowiedzi jutro będe coś kombinował wyprubuję to doświadczenie
tlustychris - 04-03-2014, 17:15
witam,
jestem po prawie kapitalnym remoncie silnika, wymienilem czujnik polozenia walu,
ustawilem pompe, regeneracja wszystkich wtryskiwaczy i kilka innych rzeczy,
i wszystko jest ok,
prawie ok,
jade sobie jade, a tu nagle zaswieca sie kontrolka CE
hmmmm
szczegolnie jak go podkrece troche i za nidlugo staje na swiatlach,
po czym jade dalej spokojnie i kontrolka gaśnie,
może ktos pomoze??
krzysiek,
carisma 1,9td 98r
eve1988 - 04-03-2014, 17:56
tlustychris, zacząć najpierw od wymrugania błedów sygnalizowanych kontrolka silnika.
Anonymous - 17-03-2014, 17:36
podstawą przy TD jest poprawne spięcie rozrządu i ustawienie statycznego kąta wtrysku. Oczywiście palca siękontrolka może być przez źle działające czujniki:
- czujnik wzniosu iglicy wtryskiwacza( spr. opór omomierzem)
-czujnik położeia wału( spr opór, odpiąć na chwilę powinien zmienić prace na twardą)
-czujnik kąta wtrysku, ( odpiać powinien twardo pracowć- jeśłi nie to zacięty, zmierzyć opór jeśli przerwa to cewka uwalona)
...................ale często ,tym bardziej jak ktoś grzebał przy rozrządzie, winowajcą jest źle ust. kat wtrysku lub nawet źle spięty rozrząd.
Sorry, że rzadko tu wpadam ale zmieniłem auto z Carismy na s-maxa, powiem tak, to inna bajka w komforcie ale i kieszeń bardzie obcjąża.
Darek4151 - 03-04-2014, 19:10 Temat postu: Ten sam problem witam. Dolaczam sie do tematu bo mam ten sam problem po remoncie silnika. Nie jestem mechanikiem i mam czasem glupie pytania, ale gdzie znajde czujnik wzniosu iglicy oraz czujnik położeia wału ?? ten 1 wymigałem ale 2 wole sprawdzic i o 3 rzecz czujnik kąta wtrysku to jest to samo co elektrozawor kata wtrysku ?? Bo to akurat wymianiałem.... i dalej nic. Dzieki za odp:)
|
|
|