To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Chłodzenie chłodnicy - nerki

wazu - 25-04-2008, 10:20
Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Chłodzenie chłodnicy - nerki
Zbliża się lato, być może upalne, więc mam pytanie odnośnie chłodzenia chłodnicy przez powietrze podczas jazdy. Mam założone plastikowe osłonki na "nerki" (jak chyba większość z nas) i tak sobie pomyślałem, że na lato można by je zdjąć, coby więcej powietrza szło na chłodnicę w czasie jazdy. Zaznaczam, że w tamtym roku latem cały czas jeździłem na zakrytych "nerkach" i temperatura układu była ok (wskazówka stała prosto). Podpowiedzcie, czym będzie skutkować zdjęcie tych osłon i czy to ma w ogóle sens. Z drugiej strony jak silnik jest dobrze "dogrzany" mniej pali, czy mam rację?
Matejko - 25-04-2008, 10:46

ktorych oslon - jakies foto ?? :)
Chooper - 25-04-2008, 11:57

najwięcej powietrza na chłodnicę i tak idzie pod rejestracją bo cały ten wlot w zderzaku ma "lejek" skierowany na chłodnicę
wazu - 25-04-2008, 14:37

Matejko napisał/a:
ktorych oslon - jakies foto ?? :)
Nie mam teraz akurat czym zrobić zdjęcia, wiec może dokładniej wyjaśnię. Chodzi mi o osłony, a raczej zaślepki "nerek", które są wpięte na zatrzaskach na "nerkach" od strony chłodnicy, zamykając dopływ powietrza na chłodnicę przez wloty "nerek".
Matejko - 25-04-2008, 15:49

aaaaa juz wiem, gdi ma cos takiego, skoro takie cos wymyslili tzn ze tak ma byc, a nie tak jak w autach polskiego przemyslu motoryzacyjnego sie zakladalo aby lepiej grzalo :)
saphire - 26-04-2008, 18:57

Ano ja miałem te zaślepki i zdjąłem na lato ale to bez różnicy czy są założone czy nie bo silnik i tak się dobrze chłodził, na zimę założyłem bo bez nich gdi strasznie długo się nagrzewało ale teraz już je zostawię założone bo poprzednik jeździł z założonymi 8lat i nic się nie działo a jednak opory powietrza przy dużych prędkościach są bardzo mocno odczuwalne z nimi i bez nich.
wazu - 26-04-2008, 22:16

Dzięki saphire takiej informacji właśnie oczekiwałem. W mojej też chyba wcześniej poprzedni właściciel ich nie zdejmował, więc może niech sobie zostaną tam gdzie są :P Dzięki :occasion5: