To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[XX-92]Lancer C6x i starsze - tarcze

Anonymous - 26-04-2008, 08:14
Temat postu: tarcze
siemka.Pytanie czy przy wymianie hamulców przednich a właściwie ich tarcz w misiu Lancer 1,8D 1990r. trzeba ruszac łożyska na piastach??????????
krzychu - 26-04-2008, 14:56

Znaczy konkretnie tego modelu nie znam ale wydaje mi sie ze wszedzie tak jest ze jest piasta przykrecona sruba od lozyska a tarcze trzyma tylko taka mala srubeczka wiec wystarczy ja wykrecic i tarcze mozna wybic mlotkiem (jeszcze zacisk trzeba odkrecic) albo sama zejdzie (bo tak to ją szpilki od kola trzymia)

Krzychu

londolut - 26-04-2008, 17:14

lelo_di napisał/a:
czy przy wymianie hamulców przednich a właściwie ich tarcz (...) trzeba ruszac łożyska na piastach?
Nie trzeba. Łożyska są daleko od tego co Ty planujesz. Tarcza jest przykręcona na śrubach do piasty.
josie - 26-04-2008, 19:29

londolut napisał/a:
Nie trzeba. Łożyska są daleko od tego co Ty planujesz. Tarcza jest przykręcona na śrubach do piasty.

Tarcza jest przykręcona na śrubach do piasty, żeby od piasty ją odkręcić trzeba piastę wyjąć ze zwrotnicy, elementem łączącym są łożyska.
Czasem wystarczy poszarpać za piastę i wyjdzie (u mnie tak było) a czasem trzeba uwolnić półoś z piasty i wydumanym ściągaczem zakładanym na mocowania sworznia i amortyzatora w zwrotnicy ściągać (tak robiliśmy u Krzyżaka)