Carisma - Techniczne - [Cari 1.8] Tylko dla użytkowników klimy automatycznej.
tdi1982 - 27-04-2008, 14:34 Temat postu: [Cari 1.8] Tylko dla użytkowników klimy automatycznej. Witam.Mam jedno pytanko i tylko dla użytkowników klimy automatycznej
-jak u was wygląda praca klimy chodzi mi o to czy chodzi ona cały czas czy cyklicznie włącza się i wyłącza{wiatraki też z nią się załączają i wyłączają) w warunkach takich jak teraz czyli umiarkowane ciepło.
-zauważyłem że gdy czujnik zewnętrzny się nagrzeje klima chodzi prawie cały czas.
Jeśli mógł by ktoś to sprawdzić odpalając samochód i ustawiając tem.na 22st.C otworzyć maskę i obserwować co się dzieje oczywiście w trybie auto.
RadziX - 27-04-2008, 16:58
Z klimą automatyczną jest troche dziwnie.
Czujnik zewnętrzny mierzy tylko temp zew. i nie bierze udziału w czasie pracy klimy.
Tylko czujnik wewnętrzny mierzy temperature wewnątrz auta np:
W aucie jest 25st. a ty ustawiasz 18st. więc klima będzie dąrzyła do wyrównania tych temperatur ( oczywiście w pracy AUTO).
Ale jest mały problem ponieważ czujnik wewnętrzny umieszczony jest w środkowej konsoli nad radiem które się grzeje ( zwłaszcza CD). Więc de facto czujnik mierzy temp. radia.
Mimo że w samochodzie jest już chłodno to klima będzie cały czas mocno chłodzić.
Dlatego ja mało (prawie w ogóle ) nie używam trybu AUTO.
Na forum było już na ten temat, pisały też osoby które zmieniały położenie czujnika.
(np. wyjmowału go z konsoli i umieszczały pod popielniczką).
tdi1982 - 27-04-2008, 20:07
Dzięki kolego to że czujnik nagrzewa radio wiem i go będę przekładał chodzi mi o samą pracę sprężarki i wiatraków czy chodzą one cały czas czy cyklicznie.Ciekawostką jest to co piszesz o czujniku zew. że nie bierze udziału w pracy klimy.Tego bym się nie spodziewał.
Brikston - 27-04-2008, 20:26
RadziX napisał/a: | Czujnik zewnętrzny mierzy tylko temp zew. i nie bierze udziału w czasie pracy klimy. |
Oj cos mi sie wydaje ze jednak bierze udzial w pracy klimy na Auto. Gdyby tak nie bylo to w zimie np. klime bez problemu daloby sie wlaczyc przy kazdej temp, a tak nie jest gdy temp jest odpowiednio niska.
Temp. zewn decyduje jak czesto bedzie zalaczana sprezarka klimatyzacji.
Pozdr
czekoladka_1981 - 27-04-2008, 20:39 Temat postu: Klimatyzacja automatyczna Na temat klimy:
http://www.mitsubishi-gra...f68160803f827fc
tdi1982 - 27-04-2008, 21:25
Dzięki czekoladka_1981 dość obszerny temat i nierozstrzygnięty do końca.Wnioski to
-tryb auto to także włącznie i wyłączanie sprężarki a nie tylko praca ciągła
-tryb eco w ogóle się nie ma do załączania sprężarki jest to nie wyjaśnione.
Problem jest z tym żeby ktoś to dokładnie sprawdził w takie dni jak dziś bo u mnie to ta sprężarka nie chodzi cały czas tylko cyklicznie{jak i w trybie eco i jak w auto tak samo) i nie wiem czy to tak ma być czy coś mam popsute.Nie ma przecież na dworze upałów.
RadziX - 27-04-2008, 21:28
Człowiek uczy się całe życie THX
Anonymous - 28-04-2008, 12:04
Mam klimę manualną, ale to czego się domyślam w jej pracy dotyczy także klimy automatycznej.
Mianowicie u mnie w parownik wetknięty jest czujnik, który w worshopmanualu nazwany
jest Air Thermo Sensor. Występuje on także w klimie automatycznej (str. 55-44).
Wg mnie działa to tak, że stanowi on element swoistego termostatu. Mianowicie
gdy klima pracuje w trybie ECO temperatura powietrza w parowniku wynosi około
14st a w trybie pełnym około 9 st. Takie temperatury wymierzyłem u siebie.
Jak to zrobiłem.
Termometr pokojowy (dokładny) wylądował na kratkach nawiewu środkowego, wentylator
na 2 i załączona klima w trybie ECO. Klima załączała się gdy temp. powietrza
wynosiła około 13 st a wyłączała gdy temperatura wzrastała do ok 17 st.
W trybie pełnej pracy klimy (nie ECO) klima załączała się gdy temperatura w kratce
wynosiła ok. 11 st a wyłączała się gdy było ok. 8 st.
Po rozłączaniu wtyczki opisywanego czujnika klima nie załączała się w ogóle w
żadnym z trybów. Wtyczka zdjęta to rezystancja nieskończona, więc termostat
wnioskował że temperatura powietrza jest bardzo, bardzo niska - więc po co
je schładzać. Wg wykresów jest to termistor NTC - im zimniej tym większy opór.
Nie próbowałem zrobić zwarcia na wtyczce (nie miałem czym), ale stawiam na to, że
klima przestałaby się wyłączać w ogóle.
Niektórzy opisywali że klima schładza im powietrze w kratkach do niższych temperatur,
więc mogę wnioskować że ten termostat ma spore niedokładności w zależności od
egzemplarza samochodu. Moje wartości mieszczą się prawie w normach (str. 55-17,
tabelka z odsyłaczem do suplementu).
Wniosek końcowy jest zatem taki, że klima w jakimkolwiek trybie pracy (eco czy pełnym)
pracuje cyklicznie tak, aby zachować zadane zakresy temperatur powietrza w parowniku.
Inne dla trybu ECO i inne (niższe) dla trybu pełnego.
saphire - 28-04-2008, 14:56
W trybie ECO sprężarka chodzi od czasu do czasu w zależności od ciśnienia w układzie i temperatury. W trybie * chodzi nonstop chyba że temperatura w wymienniku spadnie w okolice grożące oblodzeniem to wtedy się wyłącza.
Anonymous - 28-04-2008, 16:23
saphire napisał/a: | W trybie ECO sprężarka chodzi od czasu do czasu w zależności od ciśnienia w układzie i temperatury. W trybie * chodzi nonstop chyba że temperatura w wymienniku spadnie w okolice grożące oblodzeniem to wtedy się wyłącza. |
Jeśli temperatura w wymienniku grozi oblodzeniem, to u mnie na kratkach nawiewu jest 8stC?
To znaczyłoby, że u mnie podczas "przelotu" powietrza od wymiennika do kratek powietrze
zyskuje 8st. No może .... sprzeczał się nie będę
Chooper - 28-04-2008, 16:32
krzysiek_rz napisał/a: | Mianowicie u mnie w parownik wetknięty jest czujnik, który w worshopmanualu nazwany
jest Air Thermo Sensor. Występuje on także w klimie automatycznej (str. 55-44).
Wg mnie działa to tak, że stanowi on element swoistego termostatu. Mianowicie
gdy klima pracuje w trybie ECO temperatura powietrza w parowniku wynosi około
14st a w trybie pełnym około 9 st. Takie temperatury wymierzyłem u siebie.
Jak to zrobiłem.
Termometr pokojowy (dokładny) wylądował na kratkach nawiewu środkowego, wentylator
na 2 i załączona klima w trybie ECO. Klima załączała się gdy temp. powietrza
wynosiła około 13 st a wyłączała gdy temperatura wzrastała do ok 17 st.
W trybie pełnej pracy klimy (nie ECO) klima załączała się gdy temperatura w kratce
wynosiła ok. 11 st a wyłączała się gdy było ok. 8 st. |
sprawna klimatyzacja wypuszcza powietrze przy nawiewach o temp. ok 6 st.C
Anonymous - 28-04-2008, 22:39
Po rozłączaniu kostki z termistorem i zwarciu jej bez problemów uzyskałem 4 stC.
A schłodziła by jeszcze bardziej.
tdi1982 - 28-04-2008, 22:42
Dziś byłem u szpeca od klimy.Wnioski klima w opcji auto nie może chodzić cały czas gdyż jak by tak było to zamiast ustawionej tem.22st.C w kabinie było 16st..To jest jakaś prawda tak samo działa klima w biurze i domowa włącza sie i wyłącza.Czekoladka 1981 dała ciekawego linka do strony i tam chłopaki też do tego doszli.
http://www.mitsubishi-gra...f68160803f827fc
Z artykułu wynika że przycisk eco to fajny gadżet ale nie spełnia żadnej roli w climatronicu.
[ Dodano: 28-04-2008, 22:46 ]
Przycisk eco spełnia swoje zadanie tylko i wyłącznie w klimie manualnej gdzie można sobie regulować klimą i nawet zamarznąć w aucie.Tam właśnie ma znaczenie że klima chodzi cały czas lub gdy włączymy eco będzie załączała się tylko co jakieś czas.
Anonymous - 28-04-2008, 23:13
Nie zgodzę sie. W climatroniku tryb ECO powoduje mniejsze zużycie paliwa - wniosek prosty schładza ale słabiej niż *. Poza tym jeśli auto jest nagrzane z zewnątrz do temp powyżej 30 stopni a climatronika masz ustawionego na ECO to z chwilą zapalenia auta klimatyzacja przełącza się na "podwójne" chłodzenie * i ECO do czasu ustabilizowania się temperatury. W trybie * sprężarka włącza się zdecydowanie częściej niż w ECO, a opcji auto nie używam wiec się nie wypowiem
tdi1982 - 07-05-2008, 12:30
Ok. rozumiem Torax tylko oznacza to że i w trybie eco i gdy jest * sprężarka od klimy załącza się i wyłącza co jakiś czas i nie chodzi ciągle jak piszą panowie?.W piątek umówiłem się na sprawdzenie.
|
|
|