To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Techniczne - [MSS ALL] [WNĘTRZE] Kierownica - problem

Anonymous - 28-04-2008, 18:51
Temat postu: [MSS ALL] [WNĘTRZE] Kierownica - problem
Chyba od temperatury odkleiła mi się na pewnej długość w górnej części jakby wierzchnia część od pręta w kierownicy. Efekt jest dość dziwny jak się trzyma kierownicę w rękach - jakby się plastelinę w rękach trymało - co z tym fantem począć? Jakoś to przykleic?

Proszę o poradę bo mnie to wkurza niemiłosiernie

czekoladka_1981 - 28-04-2008, 19:07

przem20 napisał/a:
co z tym fantem począć

Dać do obszycia, lub szukać jakiejś w lepszym stanie. Klejenie to środek dorażny po pewnym czasie efekt powróci.

Anonymous - 30-04-2008, 09:50

Czy obszycie na pewno załatwi problem? - tzn. czy nie będzie sie ruszało to wszystko pod ręką?
cns80 - 30-04-2008, 09:59

Moim zdaniem pomóc może tylko wymiana kierownicy lub przyzwyczajenie się. Rozcinanie i klejenie raczej nie na długo pomoże, a efekt wizualny będzie ohydny. Obszycie wogóle nie zlikwiduje problemu.
Jeśli dobrze rozumiem to czujesz w ręku jak gumowa część kierownicy przesuwa się na tym drucie, który jest w niej zatopiony ? U mnie (w poprzednich autach) najczęściej ten objaw występował w górnej częsci kierownicy, ale wogóle mnie nie denerwował :)

Anonymous - 08-05-2008, 14:42

Dokładnie tak - guma rusza się na drucie - no dobra przyzwyczaję się pewnie. To samo mi się zrobiło w poprzednim samochodzie. I tu i tam jak i u Ciebie tylko w górnej części kierownicy. Myślałem czy nie nawiercić otworu od tyłu i nie wtłoczyć tam kleju typu jakiś patex lub klej montażowy - klei i twardnieje - może to zlikwiduje problem?
cns80 - 09-05-2008, 08:28

Cytat:
Myślałem czy nie nawiercić otworu od tyłu i nie wtłoczyć tam kleju typu jakiś patex lub klej montażowy - klei i twardnieje - może to zlikwiduje problem?

Raczej nie bardzo. Po pierwsze większość klejów potrzebuje do wyschnięcia powietrza i z tym może być problem. Po drugie żeby napchać kleju po całości trzeba by tych otworów kilka. Jeśli nawiercisz od przodu to będzie cię to wkurzało. Jeśli nawiercisz od tyłu to z zewnątrz będzie wyglądało okropnie. Poza tym musiałbyś chyba ściągnąć kierownicę. Po trzecie to niezaschnięty klej będzie wyłaził, a dodatkowo będzie stanowił smarowidło i kierownica będzie się jeszcze bardziej ślizgać. Po czwarte klej może prężyć i rozszadzać kierownicę.

Chyba nie warto ryzykować.
Moje problemy wynikały z tego że zawsze byłe nie do końca oparty o fotel i jakby trzymałem się kierownicy. Może ty też tak masz. Proponuję podsunąć fotel lub bardziej pionowo go ustawić (w końcu to nie Ferrari :wink: ).

Anonymous - 09-05-2008, 12:05

Ok - odpuszczam ten klej - faktycznie zagrożeń więcej niż to warte. Co do sposobu jazdy to głównie trzymam kierownicę lewą ręką w górnej lewej części - i tam sie właśnie odkleiło - chyba musze popracowac nad zmianą nawyków i trzymac kierownice w innym miejscu.

Dzięki z opinie i odwiedzenie od głupiego pomysłu

cns80 - 09-05-2008, 12:19

przem20 napisał/a:
chyba musze popracowac nad zmianą nawyków i trzymac kierownice w innym miejscu.
:mrgreen:
Anonymous - 09-05-2008, 14:00

przem20 napisał/a:
chyba musze popracowac nad zmianą nawyków i trzymac kierownice w innym miejscu.

Proponuję w bagażniku albo w domu jak Jaś Fasola 8)

A tak na poważnie, to na kursach uczą trzymać oboma rękoma w pozycji "za piętnaście trzecia" ;) , a nie lewa na kierownicy a prawa na kolanie pasażerki... :roll:

;) J.

Student - 09-05-2008, 14:19

Nie wiem dlaczego odpuściliście klej, to naprawdę dobry pomysł tylko trzeba użyć dobrego kleju do gumy, wstrzyknąć przez 4-5 otworów o śr. 3-4mm i załatwione, otwory uzupełnić silikonem np. przezroczystym, NIKT się nie pozna i będzie dobrze.
cns80 - 09-05-2008, 14:39

Student napisał/a:
Nie wiem dlaczego odpuściliście klej, to naprawdę dobry pomysł tylko trzeba użyć dobrego kleju do gumy, wstrzyknąć przez 4-5 otworów o śr. 3-4mm i załatwione, otwory uzupełnić silikonem np. przezroczystym, NIKT się nie pozna i będzie dobrze.
A robiłeś to kiedyś ? Bo efekt może być różny.
wichura1 - 15-05-2008, 15:35

Zrobić to i dać do obszycia. Jak jest skórzana, nie klei się i łatwiej ją czyścić.