[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Poduszki silnika, poduszka silnika
wawer82 - 28-04-2008, 22:39 Temat postu: [EAxx] Poduszki silnika, poduszka silnika Witam.
Zauważyłem że z jednej strony jest oberwana,na wybojach stuka i nie wiem czy to wyrzucić czy coś z tym zrobić. Z jej zamocowania wynika że nie pełni żadnej funkcji ale może sie mylę..
Jaką funkcję to spełnia?
roch_27 - 29-04-2008, 20:07
wawer82 napisał/a: | Z jej zamocowania wynika że nie pełni żadnej funkcji ale może sie mylę.. | Ta poduszka ma za zadanie eliminować drgania przenoszone od silnika Czyli jednak jakąś funkcje spełnia
BTW: W zeszły piątek demontowałem silnik 2.4 GDI i tam trochę inaczej ona wygląda - jest w kształcie walca.
pozdro
Owczar - 05-01-2010, 14:11
No właśnie u mnie silnik nieprzyjemnie drży między 1,2 a 1,8k. Chce kupić wkład, ale nie znam rozmiaru. Wie ktoś może jaką średnicę ma ta poduszka w TD? Jest w postaci walca, inna niż ta na zdjęciu.
tomaa1 - 05-01-2010, 14:16
Ja jak mialem stluczke, to mechanik mi powiedzial ze poduszka zostala calkowicie zmiażdżona, czuje teraz troche te drgania. ILe wogole kosztuje taka poduszka i gdzie to mozna kupic??
Owczar - 05-01-2010, 14:24
tomaa1, nowa poduszka 500-600zł, wkład około 60zł, ale trzeba podać rozmiar, a potem włożyć na prasie.
Wkład dostępny u Japaneze:
Marek Malik
422154402
robertdg - 05-01-2010, 17:11
Owczar, ja robiłem taka poduszkę u szpeców co zajmują się odlewem takich materiałow, zanoszę im cała poduszkę, oni wyciskają wkład wytapiają gumę, cantruja tulejkę wewnętrzna z zewnętrzną, zalewają nową gumą i smiga, koszt 40zł jak znajdziesz w swoich okolicach taki zakład co odlewa tuleje silentblock to wal do nich śmiało, dodatkowy koszt bedzie Twoja robocizna, odkrecenie 1 śruby i 2 nakrętek
Hugo - 05-01-2010, 17:32
Ja ją wyrzuciłem, bo się na jednym końcu oberwała i nie czuję nic niepokojacego, ale jak będę miał zbędną kasę to ją kupię i zamontuję. Albo naprawię starą.
przemor - 20-06-2010, 11:12 Temat postu: [EA6A/W 2.0TD] Poduszka silnika Witam ponownie
Przy ostatniej wizycie u mechanika doszlismy do tego ,że mam naderwną przednią poduszkę silnika. Silnik nie przenosił żadnych wibracji, ale zdecydowałem sie wymienić.
Wymieniłem, ale dopiero teraz silnik przenosi drgania na karoserie. Spotkaliście już z takim problemem? Myślicie,że może byc to wina tylnej poduszki ,a może za twarda guma tej poduszki którą wymieniłem?
robertdg - 20-06-2010, 12:06
przemor napisał/a: | może za twarda guma tej poduszki którą wymieniłem? | Z takim przypadkiem się spotkałem w mazdzie z silnikiem diesla, była oberwana całkowicie poducha, ktoś zaadoptował wkład do poduchy, nie wiem od jakiego auta, wkład był bardzo masywny, cały pełny i sztywny, ale na biegu jałowym przy rozgrzanym silniku w aucie człowiek sie czuł jak na masażeru
Zakup oryginału i sprawa sie uspokoila, oryginalny wkład był miekki, delikatny, bez porównania z poprzednikiem.
radek79 - 20-06-2010, 22:16
ze swojej strony mogę dodać że przednia poducha wygląda jak by była uszkodzona kilku diagnostów przy przeglądzie rocznym zawsze każe wymienić m tą poduszkę
robertdg - 20-06-2010, 22:22
Dodam jeszcze że to nie tylko w japończykach się zdarza, miałem Opla, jak go kupilem zwróciłem uwage, że czołowa poduszka wygląda nie najlepiej, wiec pojechałem do sklepu zajmujacego sie częściamido Opla, poprosiłem o poduszke i hmmmm, wróciłem z pustymi rękami, bo nowa poduszka wyglądała podobnie, a żeby było śmiesznie poduszka nie była jakimś tanim zamiennikiem widocznie taka delikatna budowa jest wystarczająca, pod napręzeniem wiadomo, że ta poduszka będzie wyglądała jakby była za bardzo wypracowana.
seir - 20-06-2010, 23:44
Ja mam zerwaną poduchę od chłodnicy i od szkrzyni. Drgania są odczuwalne nawet przy 800-1000 rpm, szczególnie jak stanie się na czerwonym świetle i trzyma nogę na sprzęgle. Drgania ze skrzyni powodują lekkie podryganie pedału sprzęgła. Wkrótce zmieniam obie poduszki - jak zobaczę zmianę to napiszę czy wymiana pomogła czy to może coś innego mi drga
Owczar - 21-06-2010, 10:42
Lambe też gdy zmienił przednią w TD to ma jeszcze większe drgania.
t.o - 14-07-2010, 11:40 Temat postu: [EA5A/W 2.5] Poduszki silnika - HELP ME :> Witam wszystkich,
może ktoś przerabiał temat poduszek silnika w 2.5V6?
Potrzebuję przednią i tylną.
W żadnym sklepie nie mogę znaleźć ani poduszek, ani samych wkładów.
W serwisie po 450zł/sztuka :/
Wątki na forum przegrzebałem.
Pozdrawiam
t.o
robertdg - 14-07-2010, 11:44
Do Malika dzwoniłęś
|
|
|