Carisma - Techniczne - Ocynkowane blachy?
Anonymous - 14-04-2006, 14:45 Temat postu: Ocynkowane blachy? Witam!
Zamierzam kupić Carismę, stąd moje pytanie. Czy ma ona ocynkowane blachy?
Anonymous - 14-04-2006, 14:54
podobno ma a i tak rdzewieje, radze dokladnie obejzec.
Anonymous - 01-07-2006, 10:48
Któregoś "pięknego" dnia dość dokładnie umyłem swoją i co? Okazało się, że tylny lewy błotnik zaczyna rdzewieć!!!!!!! Na samym dole tuż pod załamaniem łączącym błotnik ze zderzakiem na długości 1 cm widać "PURCHLE". Zaznaczam, iż tam nie ma żadnego odprysku lakieru, ani jego zarysowania. Do tej pory nie miałem pojęcia, że "ocynk" może rdzewieć a jednak tak. Zgadzam się z Arturro trzeba ją BARDZO dokładnie obejrzeć. A może to wina Holandii???
Chooper - 01-07-2006, 15:47
wojtasek5 napisał/a: | Któregoś "pięknego" dnia dość dokładnie umyłem swoją i co? Okazało się, że tylny lewy błotnik zaczyna rdzewieć!!!!!!! Na samym dole tuż pod załamaniem łączącym błotnik ze zderzakiem na długości 1 cm widać "PURCHLE". Zaznaczam, iż tam nie ma żadnego odprysku lakieru, ani jego zarysowania. Do tej pory nie miałem pojęcia, że "ocynk" może rdzewieć a jednak tak. Zgadzam się z Arturro trzeba ją BARDZO dokładnie obejrzeć. A może to wina Holandii??? |
też mam tam w tym miejscu, ale u mnie jest to od obtarcia belki zderzaka o błotnik.
Robson86 - 23-08-2006, 18:23
Jasne,że ma ocynkowane blachy!!!! Ba, co za pytanie w ogóle!
...Mi (tfu, tfu) jak na razie nic się nie dzieje, zero rdzy itp.
Pozdro
Anonymous - 23-08-2006, 19:50
witam wszystkich:) mam dokładnie tak samo jak wojtasek5 poza tym nic nigdzie jeszcze nie znalazłem
pozdro dla wojtaska 5
Marcino - 23-08-2006, 23:50
Pzytrzcie na tylnej klapie tam gdzie jest rejestracja.... tam lubi rdzewiec bo nie ma ocynku...
POzdr
jedras - 29-08-2006, 00:13
Z tego co slyszalem ocynkowanie polega nie na zewnetrznej warstwie a na jakims tam procencie tego metalu w stopie blach z ktorego jest wytloczona Cari. U mnie jedyna rdza pojawila sie w miejscu gdzie tylne drzwi uderzaja w rame samochodu odbojem gumowym. Odpadl w tych miejscach lakier i pojawila sie rdza.
Student - 29-08-2006, 08:00
Generalnie wszystkie auta przed 2000 rokiem ocynkowane nie rdzewieja a te po 2000roku rdzewieją a dlaczego, bo po dostosowaniu wszystkich wymogów do norm Unii tego tam no i wiecie teraz jest mniej ocynku w ocynku więc jak jest mniej to słabiej chroni i musi rdzewieć. A więc jest to problem wszystkich marek i dresów i betek opli i reszty badziewia.
Więc o zakupie nie powinna decydowaqć ruda bo jest jej znikoma ilośc w porównaniu do nowych Mondeo czy Fokusów a stan techniczny i upodobania przyszłego właściciela.
Anonymous - 29-08-2006, 17:04
Na mojej carismie narazie nie ma sladu rdzy.1,8 GDI 98r LX
Student - 30-08-2006, 07:46
Marys nie masz rdzy bo masz autko z 98, ja mam takie same i jeszcze orginał zabezpieczenia podwozia, jak pojeczałem do znajomego mechanika w sprawie zabezpieczenia to powiedział że to nie potrzebne bo jest ok. Minęło 2 lata i nadal jest ok. ale przed tą zimą chyba zabezpieczę.
Robson86 - 30-08-2006, 10:32
W mojej Cari 00' też nigdy nie widziałem rdzy (fabryczne zabezpieczenie)
;p
stanik - 30-08-2006, 12:10
mysle ze znaczenie tez ma gdzie sie jezdzi. Jak ktos uzytkuje autko gdzie w zime drogi widza sol okazjonalnie to i blacha lepiej sie trzyma jak umnie wszystko zlane jakimis solankami to i blachy w innym stanie. ja mam najwiecej rdzy przy swiatelkach od podswietlenia tylnej tablicy rejestracyjnej. Generalnie pojawilo sie juz kilka ognisk i przed zima zamierzam z nimi powalczyc porzadnie. Juz kupilem farbe na podklad.
Pozdrawiam
Anonymous - 10-09-2006, 00:35
Mój stoi już 2 rok pod chmurką i odpukac "nic go nie je"
Ostatnio wymieniałem środkowy tłumik (chyba nie był wymieniany od nowości), podczas wymiany pooglądałem sobie podwozie i jest ok.
Anonymous - 10-09-2006, 10:21
nie zapominajcie ze rdza nie wylezie wam na srodku drzwi lub blotnika.
najczesciej pojawia sie w miejscach gdzie jest jej "dobrze" czyli pod uszczelkami (np. klapy bagaznika), przy progach (np. przy czujniku otwarcia drzwi) itd. wiec radze naprawde dobrze obejrzec i wszedzie pozagladac.
|
|
|