To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[XX-92]Lancer C6x i starsze - [C62A 1.5] odpadł tłumik, spawać, wymieniać, bo.....

Anonymous - 04-05-2008, 18:11
Temat postu: [C62A 1.5] odpadł tłumik, spawać, wymieniać, bo.....
...bo tłumik, który odpadł (bezpośrednio na samym spawie rura-tłumik) ma dopiero trzy lata i jest to oryginalny tłumik Mitsubishi. Z zewnątrz zero rdzy. Częściowo zachowała się nawet naklejka potwierdzająca oryginalność części.
Ale ... w środku nie wygląda on ciekawie. Rurki zardzewiałe, można nagiąć palcem.

Czy dać mu szansę i jeszcze go przyspawać :?:

Zastanawiam się dlaczego odpadł, z zewnątrz jest naprawdę w idealnym stanie.......

saphire - 04-05-2008, 18:20

Przeważnie spawy korodują najwcześniej i zwykle to właśnie puszcza.
tomusn - 04-05-2008, 18:20

wymieniać, u mnie spawanie dało 3 tygodnie jazdy (odpadła rura za tłumikiem), a w środku tłumik przeżarty, te kudły mi wypadły podczas przyspieszania, a potem coś się zatkało i jechać nie chciał. może taka jest wytrzymałość
dodam, że teraz na dole tłumika mam dziurkę 2mm żeby woda wylatywała, bo przy montażu gazu się okazało, że jest pół tłumika wody

Anonymous - 04-05-2008, 18:41

Dzięki.
Przejrzałem jeszcze forum. Myślę, że czas na wymianę. Tylko już na zamiennik :cry:

mouseman - 04-05-2008, 19:33

Witam,
KGano gdzie będziesz zaopatrywał się w tłumik?? Ja mam oryginał od 18 lat i chyba już przepuszcza na kolanku łączeniowym. Podajcie producenta, który to był coś o odpowiedniej wytrzymałości posiadał w asortymencie. Przy oryginalnym występuje super końcówka błyszcząca się, nie wyobrażam sobie zwykłej rury wystającej za autka. Podajcie namiary

tomusn - 04-05-2008, 21:11

www.bosal.pl
www.marix.pl

Anonymous - 05-05-2008, 09:42

mouseman napisał/a:
KGano gdzie będziesz zaopatrywał się w tłumik??

Gdzie to wiem. W Płocku praktycznie jest tylko jedno takie miejsce. Sam niestety tego nie wymienię.
Natomiast jakiej firmy...... jeszcze nie wiem. Ale tomsun podaje dobre namiary.

mouseman napisał/a:
Przy oryginalnym występuje super końcówka błyszcząca się, nie wyobrażam sobie zwykłej rury wystającej za autka

Ale na to jest rada. Zawsze można zastosować nakładkę na końcówkę :mrgreen:

josie - 05-05-2008, 10:42

to ja dodam jeszcze
www.tlumikisamochodowe.pl

Artii - 05-05-2008, 18:09

Ja zamawialewm cały tłumik z rurą i dałem z wysyłką 160zl. Kupiłem na allegro. Zrobiłem na nim z 40tkm i działa bez problemu. Jeśli dobrze pamiętam był firmy bosal i miał ładną końcówke :) .
mouseman - 05-05-2008, 18:19

Artii, a gdzie zamawiałeś tego Bosala???
Artii - 05-05-2008, 21:39

Na allegro była jakas hurtownia ale nie pamietam nazwy bo to juz bylo jakis czas temu.