Carisma - Ogólne - co lejemy do baku??
Anonymous - 05-05-2008, 00:01 Temat postu: co lejemy do baku?? Jak w temacie.co wlewacie do swoich 1.8 GDI,jakie paliwo jest "zdrowsze" do naszych silnikow? osobiscie odkad kupilem auto (miesiac temu) to jezdze na 95.
nalepka na wlewie paliwa to "tylko 95" (min 91),ale wiadomo ze zalecenia zaleceniami a praktyka czasem inna...
nie chodzi mi zupelnie o ekonomie,poprostu o dobro silnika..
wyczytalem gdzies ze zalecane jest 98,ale wole Was zapytac jako ekspertow...
dodam ze jak auto kupowalem to mialo koncowke tlumika okopcona,wtedy wyczyscilem wszystko ladnie-piknie i juz jest znowu okopcona (przejechane moze z 700 km)
ma to zwiazek z liczba oktanowa paliwa?? czy to zupelnie cos innego??
podzielcie sie swoimi spostrzezeniami w tym temacie.
prosze nie pisac na jakiej stacji tankujecie bo tych tematow juz kilka bylo..
jezeli moj temat tez juz byl walkowany,to prosze moderatora o usuniecie i podanie podobnego.
pozdrawiam z paris
Robson86 - 05-05-2008, 00:06
sudan napisał/a: | dodam ze jak auto kupowalem to mialo koncowke tlumika okopcona,wtedy wyczyscilem wszystko ladnie-piknie i juz jest znowu okopcona (przejechane moze z 700 km)
ma to zwiazek z liczba oktanowa paliwa?? czy to zupelnie cos innego?? |
technologia bezposredniego wtrysku benzyny ...stad okopcona koncowka tłumika
Pozdroo
Anonymous - 05-05-2008, 00:47
poprzedni właściciel mojej cari lał 98 a gdy pierwszy raz nalałem jej 95 to sonda lambda się zaświeciłai, myśle że miało to związek z paliwem. Ale teraz jeżdze na 95 i nic się nie dzieje. Ale ogólnie to podobno 98 jest lepsza do gdi.
Juiceman - 05-05-2008, 01:44
Otwórz klapkę od wlewu paliwa i czytaj lub zobacz 2 cyferki xD
W Polsce leje 98 - bo mam pewność, że zalałem dobrą 95
saphire - 05-05-2008, 10:39
Ja leje "95" Lotosa/BP bo od paru miesięcy to to samo. Czasem "wzmacniam" odrobiną "98".
Student - 05-05-2008, 11:44
Ja ostatnio leję V-Pawer 100okt. i te tam tego ten, i powiem wam nie warto.
Wracam do 95 jak wykupię wszystkie modele Ferrari.
wazu - 05-05-2008, 16:41
Na samym początku po zakupie cari, "natchło" mnie, żeby lać 98 verve i tak lałem przez pół roku, ale ostatnio zalewam 95 (też orlen) i żadnej różnicy nie widzę, ani w spalaniu, ani w dynamice, więc po co przepłacać jak i tak kula sie po staremu, czyli dobrze .
Anonymous - 05-05-2008, 17:04
Od początku kiedy mam carisme, czyli od roku 2001 lałem zawsze 98, ostatnie 2 latka chodzi na 95 i na początku po zmianie odniosłem wrażenie, że albo nie ma różnicy albo na 95 jest lepiej.... "Skoro nie widać różnicy, to po co przepłacać?"
RadziX - 05-05-2008, 23:05
a ja od zawsze leje v-power racing i uwazam ze jest dobra (na pewno lepsza niz zwykla 95)
na zbiorniku 30-35 zl wiecej to nie majatek.
Anonymous - 06-05-2008, 09:58
Na sprawdzonej stacji w mieście leję zawsze 95.
W trasie jak nie znam stacji staram się nalać 98 bo jakoś mam większą pewność.
Teraz jak wybieram się w trasę staram się tyle nalać aby nie tankować na innych stacjach.
PS. Przygoda ze skuterem (w ubiegłym roku) wracałem z sochaczewa i miałem rtezerwę,
zatankowałem na CPN-nie (No name) następnego dnia nie chciał mi odpalić,
Mechanik powiedział że dysze były zapchane jakimś świnstwem.
Od teraz tylko stacje dużych koncernów ( Lotos/Orlen/Nestlle)
Anonymous - 06-05-2008, 10:06
Ja leję tylko 98 z obawy o jakość 95, a różnica w cenie nie jest znowu az tak duża żebym rozważał zmianę.
Sienio - 06-05-2008, 16:49
Tankuję zawsze Shella 98 i czsami w czasie promocji V-power racing. Do dziś nie miałem problemu z zanieczyszczoną przepustnicą.
Juiceman - 06-05-2008, 20:46
Umnie jest różnica odczuwalna po tym jak zaleje 95 bądź 98. Na nestlle nie tankuje nie wiem jak w innych miastach, ale we wroc. nestlle jest najtansza i najgorsza ; / taka ehm 93^^ i chyba taka stacja jest tylko 1 we wroc jesli sie nie myle.
czekoladka_1981 - 06-05-2008, 21:11
Juiceman napisał/a: | nestlle jest najtansza i najgorsza ; / taka ehm 93^^ i chyba taka stacja jest tylko 1 we wroc jesli sie nie myle. |
Może dlatego że masz GDI ono potrzebuje super paliwo. Ja leję 95/98 na Nestlle i jak dotąd nie miałam problemów. Jest ich trzy;
Obornicka, Bardzka, Powstańców Śląskich
Marcin-Krak - 06-05-2008, 22:59
Juiceman napisał/a: | Na nestlle nie tankuje nie wiem jak w innych miastach, ale we wroc. nestlle jest najtansza i najgorsza ; / taka ehm 93^^ i chyba taka stacja jest tylko 1 we wroc jesli sie nie myle. |
Nestle - to zajmuje się produkcją słodyczy, wody mineralnej itp - więc ja nie wiem co Ty wlewasz do auta i to jeszcze do GDI
Neste - to stacja benzynowa gdzie tankowanie bywa loterią. W Krakowie na 4 stacje benzynowe tej firmy - mam zaufanie do 2.
A co do jakości paliwa to jest to samo co na Lotosie ( może arekp ma lepszą wiedzę na ten temat )
|
|
|