[92-96]Colt CA0 - [CA1A 1.3] Problem z temperaturą
Anonymous - 05-05-2008, 21:28 Temat postu: [CA1A 1.3] Problem z temperaturą Witam, mam kolejny problem ze swoim Coltolotem . Powoli zaczyna mnie to denerwować ale to inna para kaloszy. Jakiś czas temu miałem problem z temperaturą w Colcie, z problemem się uporałem (wymiana pompy wody). W czasie majowego weekendu pojawił się następny problem. Podczas jazdy na trasie temperatura na zegarach zaczęła drastycznie rosnąć, zatrzymałem się na poboczy jednak temperatura na silnika organoleptycznie okazała się oka. Węże dało się dotknąć, praca silnika była oka, jednak temperatura na zegarach cały czas stała w pionie. Dojechałem do domu odstawiłem samochód i wszystko było ok. Dzisiaj odpaliłem samochód, temperatura do pewnego czasu jest ok, później z godź. 9 w ułamku sec. idzie nagle na maxa, później zaczyna wariować spada, rośnie. Po wymianie czujnika jest tak samo. Termostat wyciągnięty żeby wykluczyć go z grona podejrzanych. Osobiście obstawiam jakieś tragiczne zapowietrzenie ewentualnie uszkodzenie licznika (?). Spotkał się może ktoś z problemem tego typu? Z góry dzięki za pomoc xD.
Pzdr.
Anonymous - 06-05-2008, 00:57
A jaki czujnik wymieniales? Za wskazowke temperatury odpowiedzialny jest czujnik jednoprzewowody wkrecony w blok silnika. Koszt ok. 15 zl w inter-carsie. Jesli nie ten wymieniales to na 99% to jest wina tego czujnika
Anonymous - 06-05-2008, 18:14
Tak, 1 przewodowy ale wkręcony w obudowę terostatu.
Anonymous - 06-05-2008, 23:00
Sprawdz kondensyatory w ECU. Czesto sa powybrzusznae i wylewaja, wtedy niektóre czujniki potrafią wariowac...
Anonymous - 06-05-2008, 23:14
Temperatura na zegarach niema nic wspólnego z komputerem, na komputer jest czujnik 2 pinowy.
Anonymous - 06-05-2008, 23:22
Moze sprobuj reset komputera? (odlaczenie klemy "-" na minute, nastepnie uruchomic silnik zeby pochodzil do 1 wlaczenia sie wentylatora, wszystkie odbiorniki pradu wylaczone). Nie wiem czy to cos pomoze, w sumie to strzelam, przyczyn moze byc wiele, a nie zaszkodzi sprobowac
maciej 63 - 07-05-2008, 09:26
w dziwnym miejscu masz ten czujnik ale jeśli tam jest to może masz zapowietrzony
układ chłodzenia i chwilami ten czujnik pracuje na sucho
no tak mój błąd ten czujnik rzeczywiście jest w obudowie -podstawie termostatu nie wiem
skąd mi się przyśniło że jest wkręcony w głowicę
Anonymous - 07-05-2008, 18:06
Zamontowane w oryginalnym miejscu, aluminiowy element z lewej strony silnika na górze którego zamontowany jest termostat.
|
|
|